Objava tjedna Predstavljamo Vijesti

Kia predstavila novi Rio

Novi Rio će svoju svjetsku premijeru doživjeti 29. rujna na salonu automobila u Parizu. Kia je sada pokazala prve fotografije iz kojih je vidljiv progresivan izgled vanjštine i unutrašnjosti.

Glavnu riječ pri dizajnu imali su Kijini dizajnerski centri u Njemačkoj i Kaliforniji u suradnji s glavnim dizajnerskim centrom u korejskom Namyangu. Izgled Rija karakteriziraju ravne linije i glatke površine, što vozilu daje prepoznatljiv, samouvjeren stav.

Progresivan vanjski izgled

Sprijeda Rio donosi najnoviju evoluciju Kijine maske u obliku ‘tigrovog nosa’, koja je sada tanja u visinu i šira. Integrirani farovi – tanji nego kod prethodnika – dobili su nova LED svjetla u obliku slova U. Novosti na prednjem dijelu, npr. svjetla za maglu pomaknuta su nešto više nego prije, vizualno doprinose stabilnijem, širem izgledu. Zasigurno tome doprinosi i činjenica da je novi Rio širi za 5 mm (1.725 mm). Bok je sasvim drugačiji nego kod modela treće generacija Kijinog bestsellera. Duži je poklopac motora, prednji prevjes i međuosovinski razmak (+10 mm na ukupno 2.580 mm). C stup je tanji i uspravniji nego kod prethodnika, a zadnji prevjes je kraći nego prije. Sve skupa pruža skladniji izgled nego kod prethodnika. Ukupno je novi Rio 15 mm duži od prethodnika i njegova dužina u četvrtoj generaciji iznosi 4.065 mm. Visok je 1.450 mm, što znači da je 5 mm niži nego prije. Ravne, čiste linije protežu se cijelom dužinom vozila, što kreira stabilniji i samouvjereniji izgled. Zadnji dio Ria je uspravniji, s gotovo vertikalnim vjetrobranskim staklom i kraćim prevjesom. Ravne linije, koje se protežu od maske, preko farova i uzduž gornjeg ruba vrata, nastavljaju se do zadnjeg dijela i završavaju na zadnjim LED svjetlima u obliku strelica. Kao i cjelokupni širi izgled vozila tako je i dizajn zadnjeg dijela osmišljen s pružanjem moćnog stava.

Moderna, prema vozaču okrenuta kabina

Novi Kia Rio vozačima pruža moderan dizajn kabine, koji donosi suvremen dizajn i ergonomičniji izgled u odnosu na stari Rio. Kao i vani tako i unutra prevladavaju ravne linije po širini armaturne ploče, koje naglašavaju oblik unutrašnjosti i ostavljaju utisak širine u kabini, što povećava osjećaj prostranosti. Armaturna ploča je blago okrenuta prema vozaču i predstavlja središte novog infotainment sustava s ‘plovećim’ HMI sučeljem (human-machine interface) s touchscreen ekranom visoke rezolucije. Novo HMI sučelje uvelike je smanjio broj prekidača na središnjoj kontrolnoj ploči. Novi Rio će se nuditi s crnim ili sivim presvlakama sjedišta, ili s crnom ili sivom umjetnom kožom. Biti će biti moguće izabrati i crveno-crnu kombinaciju kožnih sjedala. Za moderniji izgled zadužena je kombinacija crne sjajne unutrašnjosti s metalik umetcima.

Početak proizvodnje krajem godine, prodaja u Europi početkom 2017.

Pored potpuno novog dizajna eksterijera i enterijera novi Rio će kupcima nuditi i iznimnu praktičnost i sigurnost, najnovije funkcije povezivosti te zabavniju i uvjerljiviju vožnju. Rio je s više od 473.000 prodatih primjeraka širom svijeta Kijin najprodavaniji model u 2015. godini. Početak proizvodnje predviđen je krajem godine, dok ga kod nas i drugdje po Europi očekujemo početkom 2017.

4th Generation Kia Rio_rear (Medium) 4th Generation Kia Rio_side (Medium) Rio_3_4_Front_end9_rgb (Medium) Rio_3_4_Rear_end6b_rgb (Medium) Rio_Interior_end6_mBG_rgb (Medium) Rio_Interior_end6_rgb (Medium) Rio_side_end5_rgb (Medium)