Vijesti

Kia proizvela milijun cee’dova

Nedavno je Kia u Europi proizvela milijunitog cee’da što je najveća prijelomnica od 2006., kada su pokrenuli europsku proizvodnju. cee’d je od svog dolaska prije devet godina odigrao važnu ulogu u Kijinom održivom rastu i uspjehu.

Jubilarni milijuniti cee’d, koji je stigao s Kijine proizvodne linije u Slovačkoj, bio je sportski biserno bijeli cee’d GT u petovratnoj varijanti. I motor jubilarnog primjerka – 1.6 T-GDI benzinski motor s 204 konjske snage također proizvode u toj tvornici, a vozilo je namijenjeno kupcu iz Nizozemske. cee’d, koji predstavlja 21% Kijine ukupne prodaje u Europi, proizvode isključivo za europsko tržište i to u jednoj od najmodernijih tvornici automobila na svijetu, u Žilini u Slovačkoj. U 2014. su ih prodali više od 75.960, što cee’da svrstava na drugo mjesto među Kijinim najprodavanijim modelima u Europi. Prvi je već neko vrijeme sportski terenac Sportage, kojeg također proizvode u Žilini.

Artur Martins, potpredsjednik marketinškog odjela u Kia Motors Europe, uz taj jubilej je rekao: “cee’d je Kiju postavio na mapu Europe kao proizvođača vrlo kvalitetnih, lijepo dizajniranih vozila i predstavlja jedan od ključnih razloga za naš konstantan rast i uspjeh na Starom kontinentu. Čestitao bih svim kolegama u Kia Motors Slovakia na najnovijoj prijelomnici i zahvalio miljun strankama koje su cee’du omogućile da postane tako popularan model.” Martins je još dodao: “Otkako smo 2006. započeli proizvodnju cee’d je, zajedno s Sportswagenom i kupeom pro_cee’dom, prešao dug put i odveo nas u nove tržišne segmente. Naš GT model visokih perfomansi (u 3- i 5-vratnoj varijanti), lansiran 2013., predstavio nas je emocionalnim kupcima, koji traže atraktivan oblik i pravo vozačko iskustvo. Naši planovi za budućnost cee’da i dalje će uključivati razvoj modela, koji je postavio naše temelje na kojima smo gradili uspjeh brenda Kia u Europi.”

Krajem godine Kia će predstaviti seriju GT Line, koja je mješavina stila sportskog cee’da GT i pro_cee’da GT sa svestranošću običnog cee’da. Oprema GT Line bit će na raspolaganju kod sva tri člana obitelji cee’d. Pored toga oprema cee’d GT Line ponudit će i downsized 1.0 T-GDI (turbo benzinski motor s direktnim ubrizgavanjem goriva) i novi 7-stupanjski automatski mjenjač s dvostrukom spojkom. Novi motor i mjenjač napravljeni su zbog što manje potrošnje goriva i emisija, a istovremeno će vozaču nuditi izvanredne prerformanse i trenutni odziv.

Dolazak cee’da označio je novu eru Kijinog rasta u Europi, jer je to bio njen prvi model dizajniran i napravljen isključivo za to tržište. Dizajniran je u Kijinom dizajnerskom centru u Frankfurtu, a uskoro je model premašio rastuća očekivanja Kijinih postojećih stranaka i privukao brojne europske kupce koji do tada nisu ni razmišljali o kupovini Kije. Ime cee’d proizlazi iz njegovih europskih korijena. Prilikom razvoja njegovo kodno ime bilo je ED (European Design), pred dolazak na tržište dobio je i prefiks ‘CE’, što predstavlja konstrukciju, razvoj i proizvodnju vozila i za Community of Europe (Europska zajednica). To je bio instantni uspjeh, jer su od prosinca 2006. do proljeća 2012. prodali čak 646.305 cee’dova 1. generacije. Druga generacija je već našla 353.695 kupca širom Europe, kojima od samog početka nudi visoku kvalitetu, elegantnu unutrašnjost, atraktivan vanjski izgled i širok izbor efikasnih motora. Kao i sve Kije koje se prodaju u Europi i cee’d dolazi s jedinstvenim 7-godišnjim tvorničkim jamstvom (150.000 km, prve tri godine bez ograničenja kilometraže), koja vrijedi za cijelo vozilo.

Tročlana obitelj cee’d (5-vratni hatchback, 3-vratni kupe i karavan) 2013. je dobila „nabrijani“ naraštaj – cee’d GT i pro_cee’d GT, koji su Kijini prvi sportski modeli koji također imaju europsku dušu i tijelo.

Kia je prošle godine u slovačkoj tvornici proizvela više od 323.000 vozila i 493.000 motora (proizvode i za sestrinski Hyundai), što predstavlja njihov 12-mjesečni proizvodni rekord. Kia Motors Slovakia zapošljava više od 3.800 ljudi koji rade u tri smjene.

Od početka proizvodnje obitelj cee’d predstavlja više od polovice ukupne proizvodnje, ostalo čine Sportage i monovolumen Venga. Kije iz slovačke tvornice prodaju se u čak 76 država širom svijeta, ali velika većina vozila ostaje u Europi i Rusiji (Kia je zbog njene veličine tretira kao posebno tržište). Od 2006. godine je petina svih cee’dova otišla na rusko tržište (207.597 vozila), a slijede Velika Britanija (102.858) i Njemačka (99.080).

1,000,000th Kia cee'd 1 (Medium)  1,000,000th Kia cee'd 5 (Medium) 1,000,000th Kia cee'd 4 (Medium) 1,000,000th Kia cee'd 5 (Medium)1,000,000th Kia cee'd 3 (Medium)