Vijesti

Kia rekordno u 2017.

472.125 prodanih vozila predstavlja godišnji rast od 8,5 posto

Kia Motors je u 2017. godini u Europi prodala najviše vozila do sada. Rast je iznosio čak 8,5 posto. Najnoviji podatci, koje je posredovalo Europsko udruženje proizvođača automobila (ACEA), pokazuju da je Kia u Europi prodala rekordnih 472.125 novih vozila (435.316 u 2016. godini). Kijin rast prodaje bio je veći od rasta europskog tržišta automobila, koji je u 2017. iznosio 3,3%.

Najviše prodanih Kija u Europi ikada do sada i rekordni tržišni udio od 3 posto

Ti podatci znače da je Kia u prošloj godini imala tržišni udio od 3 posto, što je novi rekord ovog branda. Kia se u ovom trenutku može pohvaliti bogatom paletom modela – najnoviji prodajni adut je sportska limuzina Stinger, uz ostale 3 prošlogodišnje novosti: kompaktni crossover Stonic, kompaktni 5-vratni Rio i gradski mališan Picanto. Uspjehu Kije doprinijeli su i hibridna (Niro, Optima) i električna vozila (Soul EV). Michael Cole, izvršni direktor Kia Motors Europe, rekao je: “2017. godina predstavlja godinu promjena u Kiji u Europi jer smo predstavili nekoliko bitnih novih modela. Popularnim novostima Riju i Picantu pridružili su se modeli u razredima, gdje do sada nismo bili prisutni. Stonic je već postao količinski značajan model za Kiju, dok je Stinger svojim izgledom i performansama oduševio automobilsku i širu javnost.” “Hibridi i električna vozila postaju sve važnijim dijelom naše prodajne game. Prošle godine pokrenuli smo prodaju 2 plug-in hibrida i postigli uspjeh s hibridnim crossoverom Nirom. Zato je danas jedna od deset Kija prodanih u Europi hibridno ili električno vozilo. To je trend koji će se još intenzivirati u narednim godinama, zahvaljujući našim alternativno pokretanim vozilima koja će puno doprinijeti ostvarivanju našeg srednjoročnog cilja da u Europi prodamo pola milijuna vozila godišnje.”

Prodaja hibridnih i eletričnih vozila se u godini dana gotovo utrostručila

2017. godina je postala rekordna po pitanju Kijinih hibridnih i električnih vozila u Europi. U prvoj kalendarskoj godini prodaje je hibridni crossover Niro s 30.986 prodanih primjeraka već postao 5. najprodavaniji Kia model. Pored njega prodano je i 2.888 plug-in hibrida ovog modela. Električni Soul EV je s 5.718 prodanih primjeraka postavio novi prodajni rekord (+28,5% u odnosu na 2016.). Istovremeno je model Optima dobio još jednog člana obitelji i to plug-in hibrid Optima Sportswagon, koji je našao 2.382 kupca. Kia je prije nekoliko dana na sajmu zabavne elektronike CES 2018 u Las Vegasu najavila da će do 2025. godine kupcima ponuditi 16 električnih vozila – 5 hibrida, 5 plug-in hibrida i novo potpuno električno vozilo (EV) i novo vozilo na gorive ćelije (FCEV).

Sportage i dalje najprodavaniji model, raste prodaja Rija i Picanta

Kia Sportage s ukupno prodanih 131.783 primjerka i dalje je na prijestolju Kijinih najprodavanijih modela u Europi. Novi Rio, Kijin predstavnik u B razredu, koji je lansiran u prvom kvartalu prošle godine, bio je Kijin 2. najprodavaniji model. Prodaja Rija se u odnosu na 2017. povećala za 6,0 posto – sa 68.580 na prošlogodišnjih 72.688 vozila. Kia cee’d, kojeg proizvode u Europi (5-vratna kombilimuzina, karavanski Sportswagon i 3- vratni pro_cee’d) prodan je u 72.105 primjeraka. Novi Picanto, koji je kao i Rio lansiran u krvom kvartalu 2017., može se pohvaliti rastom od 14,3 posto i s rekordnih 63.145 prodanih primjeraka.

Novi modeli u novim razredima

Dolazak Stonica i Stingera u zadnjem kvartalu 2017. pozitivno je utjecao na Kijinu prodaju. Stinger, najbrži serijski model u povijesti Kije, krajem godine našao je 1.265 kupaca. Kia je također prodala 11.747 Stonica, što je dobar uvod za model, koji je tek zakoračio u razred malih gradskih sportskih terenaca – najbrže rastući automobilski razred u Europi.