Vijesti

Kia s tri iF nagrade

Prestižne dizajnerske nagrade za sve tri izvedbe novog Ceeda

Broj tri ponovo se pokazao kao sretan za Kiju, jer su tri njena modela – nove izvedbe karoserije modela Ceed – osvojila prestižnu iF nagradu za dizajn.

Kijin treći hat-trick zaredom

Trostruka pobjeda u globalno prepoznatom natjecanju znači da je Kia već treću godinu zaredom ostvarila hat-trick kada su u pitanju iF nagrade.

Od 2010. već 18 iF dizajnerskih priznanja

Najnovije dostignuće naglašava ugled Kije kao proizvođača vrhunski dizajniranih automobilâ koje već više od desetljeća dizajnira Peter Schreyer, predsjednik dizajna i glavni dizajner u Kia Motors. Najstariji južnokorejski proizvođač automobila prvu je iF nagradu osvojio 2010. i od tada svake godine osvaja barem po jednu. Ukupno je Kia za dizajn svojih vozila dosad dobila već 18 iF nagrada.

Najnovija priznanja osvojile su tri izvedbe novog Ceeda: 5-vratni hatchback Ceed i karavanski Ceed Sportswagon koji su nedavno stigli i u Hrvatsku te novi shooting brake ProCeed kojeg do kraja ovog mjeseca očekujemo i kod nas.

Treća generacija Kia Ceeda blago je promijenila ime (prije cee’d), ali je značenje ostalo isto. Kao i izvorna izvedba iz 2007. godine i novi Ceed ima europsko podrijetlo (Community of Europe with European Design). Kao pravi Europljanin, i novi je model dizajniran u Kijinom dizajnerskom centru u Frankfurtu pod vodstvom Kijinih glavnih dizajnera Petera Schreyera i Gregoryja Guillaumea. Razvoj vozila povjeren je centru za istraživanja i razvoj iz Rüsselsheima nadomak Frankfurta, a sve izvedbe Ceeda proizvode se u slovačkoj tvornici u mjestu Žilina.

Dizajn novog Ceeda karakteriziraju čiste i ravne linije za koje su dizajneri našli inspiraciju u sportskoj limuzini Stinger, koja je dobitnik iF nagrade za 2018. godinu. 5-vratni Ceed širi je i niži od svojeg prethodnika, dok je kabina pomaknuta unatrag prema stražnjem dijelu vozila, što doprinosi sportskijem stavu i izgledu. Gledajući iz profila, Ceed ima moćan C stup s karakterističnom gornjom linijom, što stvara elegantan oblik polumjeseca.

Karavanski Ceed Sportswagon u ovaj razred vozila donosi najviše prostora do sada: treća generacija modela je duža i nudi više zapremine prtljažnika (625 litara) od većine konkurenata, čak i više od brojnih predstavnika većih vozila. Sa svojim pametno osmišljenim dimenzijama i novim dinamičnim dizajnom Ceed Sportswagon sportskiji je od svoja dva prethodnika.

Novi ProCeed donosi potpuno novi dizajn i prvu shooting brake izvedbu nekog od masovnih proizvođača. ProCeed kombinira atraktivan i elegantan dizajn s prostranošću i svestranošću tourera, a od svoja dva „brata“ odudara jedinstvenim stavom i dimenzijama. S visinom od 1.422 mm najniži je u čitavom C razredu. Element koji ga s boka razlikuje od ostalih je dinamična krovna linija koja se završava padajućom linijom vjetrobranskog stakla. Prepoznatljiv dizajn pogotovo se primjećuje na stražnjem dijelu gdje prevladavaju LED svjetla povezana u liniju što daje ProCeedu – kao prvom u razredu – jedinstven svjetlosni pečat.

ProCeed i Ceed raspoloživi su u izvedbi GT koju pokreće 1.6 T-GDI benzinski motor s 204 konjske snage. Kod Ceeda je ukupno na raspolaganju 6 (benzinskih i dizelskih) motora koji se svi odreda mogu pohvaliti niskim emisijama CO2 i najnovijim emisijskim standardom Euro 6d-TEMP. Širok izbor najsuvremenijih tehnologija, između ostalog, kao opciju nudi sustav za praćenje vozila na voznoj traci (2. stupanj autonomne vožnje) i sustav za odmrzavanje cijelog vjetrobranskog stakla.

Ove godine prijavljeno 6.400 radova iz 50 zemalja

Dizajnerska nagrada iF Design Award, utemeljena 1953. godine, smatra se jednom od najprestižnijih dizajnerskih nagrada na svijetu, a to natjecanje, koje se odvija svake godine, organizira međunarodni dizajnerski forum iF (International Forum Design GmbH) iz Hannovera. If Design Award najstarija je dizajnerska institucija na svijetu.

Na ovogodišnjem natjecanju su tvrtke iz 50 zemalja u borbu za iF nagrade poslale 6.400 proizvoda koje je ocijenilo 67 međunarodnih dizajnerskih stručnjaka.

iF Design Award pokriva 7 kategorija: dizajn artikla, dizajn komunikacija i dizajn pakiranja, dizajn usluga i korisničkih iskustava, arhitekturni dizajn, unutarnji dizajn te dizajn profesionalnih koncepata. Kijini novi modeli Ceed osvojili su priznanja u kategoriji dizajna artikala. Svi pobjednički radovi bit će predstavljeni u vodiču ‘iF World Design Guide’ i u aplikaciji ‘iF Design App’, a uživo će ih posjetitelji moći pogledati na izložbi ‘iF Design Exhibition’ u hamburškom HafenCityju.