Ekologija Vijesti

Kia smanjila utjecaj na okoliš pri proizvodnji vozila

Korporacija Kia Motors nedavno je zabilježila osjetni napredak u smanjenju utjecaja na okoliš u svojih proizvodnim pogonima. Najnoviji podaci objavljeni su u godišnjem izvještaju ‘MOVE’.

Neprestano smanjenje potrošnje vode, emisija CO2 i onečišćenja zraka

Veliki napori korejskog proizvođača automobila da uvede ekološki održive proizvodne metode su se u zadnjih 12 mjeseci isplatili, jer su u njihovim tvornicama u Koreji zabilježili niže emisije stakleničkih plinova, manje otpada i manju potrošnju vode. To su postigli većim naglaskom na reciklaži otpada, održivim inicijativama zaposlenika, smanjenjem količine otpada te čistijim, suvremenijim proizvodnim metodama.

Veća prodaja vozila – manji utjecaj na okoliš

Kijine korejske tvornice (Sohari, Gwangju i Hwasung) s 1,72 milijuna vozila predstavljaju 56,5% njihove cjelokupne globalne proizvodnje u 2015. godini. Usprkos tome što se Kijina prodaja širom svijeta u 2015. povećala za 0,3% na ukupno 3,05 milijuna vozila to se zahvaljujući njihovoj odlučnosti da Kia postane najzeleniji automobilski brand, nije negativno odrazilo na okoliš.

Manja potrošnja sirovina, manje otpada, više recikliranja

Rezultat Kijine koncentracije na poboljšanje proizvodnih metoda je 12,4% manje potrebnih sirovina od 2014. godine odnosno 21,5% od 2003. godine. To uključuje 22,1% manje čelika potrebnog za proizvodnju svakog vozila, kao i 11,7-postotno smanjenje potrošene boje od 2003. godine.

93,7%-tna reciklaža otpadnih materijala

Zahvaljujući većoj učinkovitosti Kia je za 1,2% smanjila količinu otpada po vozilu od 2014. – a čak 30% u odnosu na 2003. U 2015. godini tri korejske tvornice ukupno su proizvele 233.442 tone otpada, što je 0,2% manje nego godinu prije, usprkos povećanju proizvodnje. Istovremeno je povećan i stupanj prerade cijelog otpada, koji sada iznosi čak 93,7% (219.000 tona). Neiskorišteni pocinčani čelik šalje se u korejske željezare, a neobrađeni čelik prerađuje se za daljnju upotrebu u livnici u Kijinoj tvornici u gradu Gwangju. Kia je također predstavila programe prerade i ponovne upotrebe lakova i razrjeđivača, dok ostali otpad između ostalog koriste za proizvodnju cementa pri gradnji. Otpadni materijal koji se ne može preraditi i ponovo upotrijebiti pali se ili zakopava na deponiji i predstavlja 1% ukupnog otpada tvornice. Tvornica Sohari, čiji godišnji proizvodni kapacitet iznosi 340.000 vozila, od 2008. godine bilježi 0% neprerađenog otpada.

Pad potrošnje vode

  1. godina donijela je dodatno smanjenje potrošnje vode u Kijinim tvornicama u Južnoj Koreji. Zbog ograničenosti izvora vode Kia je uvela različite mjere za prikupljanje vode, npr. s kampanjom koja je stimulirala uposlenike da štede s vodom te hlađenje vode koja se koristi pri reciklaži čelika. Usprkos povećanju proizvodnje u sve tri Kijine tvornice potrošnja vode se u 2015. smanjila za 5,5% – sa 6,3 milijuna m3 na 5,95 milijuna m3, odnosno 6,5% po proizvedenom vozilu. Potrošnja vode po vozilu se u odnosu na 2003. smanjila za čak 38,5%.

Niže proizvodne emisije po vozilu

Najnoviji podaci pokazuju da su također smanjene i emisije ugljičnog dioksida, koje nastaju tijekom proizvodnog procesa. Kia je postala prva korejska tvrtka, koja je prihvatila vanjsko ocjenjivanje stakleničkih plinova u svojim tvornicama, a koje obavlja korejska vladina agencija za energetiku Korea Energy Management Corporation (KEMCO). U 2015. godini su na godišnjem nivou emisije CO2 pri proizvodnji niže za 2,8% po vozilu odnosno 29,6% manje nego 2008. godine.Kijino ukupno smanjenje emisija CO2 jednako je količini koju godišnje “proizvede” 48 milijuna borova. Istovremeno je smanjena količina onečišćivača zraka po proizvedenom vozilu tijekom proizvodnog procesa – uključujući i čestice laka, hlapljive organske spojeve (VOC), čestice prašine i izgarajuće plinove. Nivo VOC-a niži je za čak 54,2% nego 2005., dok su emisije onečišćivača zraka u 2015. godini bile niže za 5% (u odnosu na 2014.) odnosno čak 53% niže nego 2003. godine.

Nove ekološki prihvatljivije tehnologije u meksičkoj tvornici

Kia je nedavno pokrenula proizvodnju u novoj tvornici, u Monterreyu u meksičkoj saveznoj državi Nuevo León. Tvornica se između ostalog može pohvaliti najsuvremenijim proizvodnim procesima s minimalnim utjecaj na okoliš. Među inovacije u tvornici u Nuevo Leónu spada i novi lakirerski pogon sa sustavom regenerativne toplinske oksidacije, kroz koji prolaze hlapljivi organski spojevi tijekom procesa lakiranja. Sustav u potpunosti pročišćava zrak prije ispuštanja u ozračje. Ostale novosti u tvornici su potpuno LED osvjetljenje u cijeloj tvornici, konstrukcijski materijali koji povećavaju toplinsku učinkovitost tvornice te sustav čišćenja i recikliranja vode. Kia Motors obvezala se pružati učinkovite inovacije i poboljšanja u proizvodnim procesima u svim svojim tvornicama diljem svijeta, što će i ubuduće snižavati njihov utjecaj na okoliš. Ti Kijini napori, skupa s razvojem alternativnih pogona i upotrebom recikliranih, ekološki prihvatljivijih materijala u svojim vozilima, prepoznali su i u Interbrandu, poznatoj globalnog savjetničkoj tvrtki, koji je korejskog giganta u izvještaju Best Global Green Brands svrstao na 35. mjesto u svijetu.

Gwangju Plant_Paint Shop (Medium) Hwasung Plant_Waste Water Treatment (Medium)