Tehnika Vijesti

Kia Sorento s novim digitalnim zaslonom otklanja mrtve kutove

Vozačima pomaže izbjegavati sudare s vozilima koja se nalaze u njihovom mrtvom kutu

Kia će kod novog Sorenta predstaviti tehnologiju BVM (Blind-Spot View Monitor). Ovaj vozačev ‘drugi par očiju’ namijenjen je unaprjeđenju sigurnosti svih učesnika u prometu eliminiranjem vozačeva mrtvoga kuta na obje strane vozila. 

BVM se prikazuje na visokorezolucijskom zaslonu između mjerača 

Sorento je prva Kia u Europi, koja će dobiti ovaj napredni sustav asistencije. To će biti tek jedna od mnogih funkcija koje omogućava novi potpuno digitalni 12,3-inčni ‘Supervision’ zaslon na instrument ploči. BVM poboljšava vozačevu preglednost unatrag na obje strane vozila tijekom vožnje na autocesti i povezan je s pokazivačima smjera. Video visoke rezolucije prikazuje se na lijevoj i desnoj strani TFT-LCD instrument ploče, kada vozač uključi pokazivač smjera i u njegovom mrtvom kutu se skriva vozilo. Video mrtvog kuta odmah zauzima mjesto na zaslonu mjerača brzine ili brojača prijeđenih kilometara (ili mjerača hibridnog sustava kod hibridnih izvedbi Sorenta), dok ujedno još uvijek prikazuje trenutnu brzinu vozila. Video se prikazuje pomoću dvije širokokutne kamere visoke rezolucije, koje se nalaze u kućištima bočnih ogledala. Kamere omogućavaju širi kut prikaza od samih ogledala nudeći vozaču mnogo bolji prikaz vozila iza njega. 

Nova tehnologija zajedno s prikazom događanja oko vozila olakšava parkiranje 

Kijina BVM tehnologija bit će raspoloživa kupcima Sorenta u Europi kao dio paketa u kojem je prikaz događanja oko vozila (Surround View Monitor) i sustav asistencije PCA za sprječavanje sudara prilikom parkiranja (Parking Collision-Avoidance Assist), kao i audio sustav Bose Performance Series. 

U Europi na raspolaganju uz sustav za upozoravanje na vozila u mrtvom kutu 

Taj paket europskim će kupcima biti raspoloživ u vozilima opremljenim s funkcijom BCA (Blind-Spot Collision-Avoidance Assist). Sustav BCA pomaže vozačima kod izbjegavanja sudara s vozilima iz mrtvog kuta jer djeluje kada prepozna približavanje sudara.

Potpuno digitalna instrument ploča 

Kijini ‘Supervision’ digitalni mjerači namijenjeni su pružanju informacija vozačima koliko je moguće jasno. Sa zaslonom visoke rezolucije (1.920×720 piksela), digitalni mjerači zamjenjuju uobičajeni mjerač brzine i brojač prijeđenih kilometara sa jedinstvenim zaslonom koji prikazuje izoštreni digitalni brojčanik s podacima o vozilu i motoru. Multifunkcijski zaslon među mjeračima prikazuje navigacijske upute ‘turn-by-turn’, informacije audio sustava, detaljnije putne podatke, dijagnostička upozorenja, kao i ‘pop-up’ obavijesti povezane s različitim aktivnim tehnologijama i sustavima asistencije.