Ekologija Vijesti

Kia Soul EV pobjednik EV Rallya

Električni Kia Soul je s vozačem Ivanom Cvetkovićem pobjednik ovogodišnjeg Nikola Tesla EV Rally Croatia 2016, gdje su se hrvatskom turističkom rutom natjecala isključivo električna vozila u konkurenciji od ukupno 32 vozača, koji stižu iz čak 10 zemalja. Električnog Soula EV vozio je automobilski novinar Ivan Cvetković.

Namjera projekta je da se podigne svijest o ekologiji, uštedi energije i održivom razvoju u Hrvatskoj. Konkurencija je bila zaista žestoka, a uz domaći Rimac Concept One tu su bili i Tesla S, e-Mercedes, Renault Zoe i E-Beetle.

Rally, dug oko 1.000 kilometara, krenuo je iz Rovinja, preko Poreča, Motovuna, Buzeta, Opatije, Senja, Starigrada, Zadra, Šibenika, a konačni cilj utrke bio je u Zagrebu na Trgu bana Jelačića.

Kia Soul dosad je osvojio mnoštvo nagrada za dizajn, a zbog ikoničnog izgleda plijeni pozornost. Kia je kao marka među prvima u svijetu u očuvanju okoliša po Interbrandovoj ljestvici 50 najboljih globalnih zelenih marki, više od 12 modela osvojilo je certifikat zaštite okoliša, nova generacija Kijinih motora smanjuje potrošnju goriva i smanjuje emisiju štetnih plinova, stoga ne čudi odličan rezultat.

Kia Soul EV, čiji je doseg u realnom prometu oko 150 kilometara odnosno 200 u idealnim uvjetima, jedino je električno vozilo koji nudi 7-godišnje jamstvo koje vrijedi za cijelo vozilo (naravno i na baterije), a Nikola Tesla EV Rally Croatia 2016 je još jedan dokaz Kijine kvalitete.

IMAG3395 (Medium) IMAG3380 (Medium)