Vijesti

Kia Sporatge – 5 milijuna primjeraka

Značajna prekretnica 25. obljetnice Sportaga

Korporacija Kia Motors ovih dana slavi značajno dostignuće – od početka 90-ih prošlog stoljeća prodano je čak 5 milijuna primjeraka sportskog terenca Sportagea, globalno najprodavanijeg modela ovog južnokorejskog branda.

Sportage, premijerno predstavljen 1993., nakon četiri generacije u svojoj 25. godini došao je do značajne prodajne prekretnice. Najnovija generacija modela, predstavljena 2016., je najpopularnija do sada – u 2017. godini Sportage je mjesečno našao oko 38.000 novih kupaca.

“Vrlo smo ponosni da smo s našim prodajnim hitom dostigli ovu prekretnicu. Rastuća popularnost Sportagea govori o širini njegove privlačnosti kod kupaca širom svijeta,” rekao je Ho Sung Song, izvršni potpredsjednik globalnog poslovanja. “Sportage je već od 1993. godine mjerilo uspješnosti u razredu kompaktnih sportskih terenaca, a njegov je uspjeh zaslužan i za nastanak različitih Kijinih sportskih terenaca i crossovera – kao i nekoliko novih modela, koje uskoro predstavljamo.”

Dvije godine zaredom najprodavanija Kia

U 2016. i 2017. je Sportage prestigao Rija i postao globalno najprodavaniji model Kije. Povećana prodaja Sportaga u siječnju i veljači 2018. – 36.632 i 32.930 vozila – razlog je za novi proizvodni rekord.

Sportage 1991. godine predstavio ideju ‘urbanog sportskog terenca’

Sportage je javnosti prvi put predstavljen 1991. na salonu automobila u Tokiju. Kao koncept ‘urbanog SUV-a’ utjelovljavao je ideju kompaktnog, praktičnog sportskog terenca, primjerenog za upotrebu u različitim sredinama. Prva generacija Sportagea bila je trenutni hit, jer su ih ukupno prodali više od 500.000.

Prodaja druge generacije Sportagea za 7 je godina dostigla čak 1.223.776 primjeraka. Treća generacija modela je do milijuna prodanih primjeraka došla za samo 4 godine, čime je Sportage dostigao dva milijuna za 6 godina postojanja.

Četvrta, sadašnja generacija Sportagea donosi odvažan i progresivan dizajn, dok istovremeno nudi veću praktičnost i veliki izbor tehnologija zaduženih za udobnost i sigurnost. Njegovi motori i mjenjači omogućavaju nižu potrošnju goriva i bolje performanse, zbog čega zadovoljavaju različite potrebe najzahtjevnijih kupaca. Kia Sportage osvojio je nekoliko prestižnih dizajnerskih nagrada. To su između ostalog nagrade ‘iF Design’ i ‘red dot’ za treću i četvrtu generaciju modela, koji se mogu pohvaliti i maksimalnom ocjenom 5 zvjezdica za sigurnost na Euro NCAP testovima sudara.

Do milijun prodanih Sportaga za samo 29 mjeseci

Usprkos tomu što su baš sve generacije Sportaga bile uspješne, sadašnja, četvrta nesumnjivo je najpopularnija od svih. U siječnju ove godine, samo 29 mjeseci od početka prodaje premašeno je milijun prodanih primjeraka.