Vijesti

Kia Sportage ključna za rekordnu prodaju

U Kijinoj europskoj tvornici u Žilini (Slovačka) proizveli rekordnih 177.900 vozila i više od 318.000 motora

U prvoj polovici 2016. Kijina je europska tvornica radila punom parom. U tom razdoblju su u tvornici u Žilini proizveli 177.900 vozila, što predstavlja 4,7-postotno povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Također je povećana proizvodnja motora, do kraja lipnja proizvedeno je više od 318.000.

Kia Sportage prvoplasirani u istraživanju J.D. Power o pouzdanosti vozila

Novi Sportage je bio najčešći na tekućim trakama, jer je u prvih 6 mjeseci diljem Europe našao čak 56.126 novih kupaca. Vrlo popularni kompaktni sportski terenac iz Žiline je posebice izložen oku javnosti zbog nedavnog 1. mjesta u istraživanju pouzdanosti neovisne tvrtke J.D. Power za 2016. te je također imao ‘nula kvarova’ u testu izdržljivosti (100.000 km) njemačkog automagazina Auto Motor und Sport. “Radujem se što Vas mogu obavijestiti da Kia Motors Slovačka i dalje povećava svoju proizvodnju vozila, koja proizvodimo u našoj tvornici u Žilini te svojom kvalitetom, dizajnom i sigurnošću, zadovoljavaju visoke europske standarde. Novi Sportage, višestruki dobitnik različitih nagrada, diljem Europe postao je još popularniji od svojeg prethodnika. Moja zahvala namijenjena je svim zaposlenicima u tvornici, koji svojom marljivošću i radom svaki dan bitno doprinose visokoj kvaliteti vozila Kia”, komentirao je Eek-Hee Lee, predsjednik i direktor Kia Motors Slovačka.

Sportage čini dvije trećine proizvodnje u Žilini

Četvrta generacija Kia Sportagea brzo je nastavila tamo gdje je stao uspješni prethodnik. Sadašnja verzija najprodavanijeg sportskog terenca je najpopularnije vozilo iz te slovačke tvornice, jer predstavlja čak 64% ukupne proizvodnje i trećinu Kijine ovogodišnje prodaje u Europi. Obitelj cee’d (hatchback, karavan i kupeovska inačica) predstavlja 28%, dok jednovolumen Venga čini preostalih 8% polugodišnje proizvodnje. Vozila koja se proizvode u Žilini čine 59% Kijine prodaje u Europi u prvih šest mjeseci ove godine. Najznačajnija tržišta za Kijinu jedinu tvornicu u Europi su Velika Britanija (15%), Njemačka (9%), Španjolska (8%) i Italija (8%).

Rast proizvodnje motora

Proizvodnja motora također je ostvarila odlične rezultate u prvom polugodištu, jer je proizvedeno više od 318.000 motora. To predstavlja povećanje od 11% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Dizelski motori predstavljaju 54% ukupne količine, a najtraženiji je bio 1.7 CRDi motor, koji pokreće većinu Sportagea. Trenutno više od polovicu proizvedenih motora isporučuju sestrinskoj Hyundaijevoj tvornici u češkim Nošovicama.

Kia Sportage Zilina 2 (Medium)