Vijesti

Kia Sportage pobjednik usporednog testa

U ožujskom broju uglednog njemačkog magazina Auto Bild, objavljen je usporedni test četiri sportska terenca – Hyundai Tucson, Mazda CX-5, Ford Kuga i Kia Sportage, u kojem se Kia Sportage iskazao kao najbolji.
U 15. broju 2013. godine, novinari Auto Bilda za stari Sportage napisali su kako mu “nedostaje točka na ‘i’ – povoljna cijena i 7-godišnje jamstvo mnogo su doprinijeli odluci o kupnji starog modela Sportage”. Iznijeli su još nekoliko mišljenja na osnovi najnovijih detaljnih testiranja: “Novi model Sportage strankama će se također tako jako svidjeti, čak i onima, koji ga dosad nisu imali u užem izboru prilikom kupnje vozila. Razlog br. 1: Novi Sportage nadasve je lijep. Njegove jednostavne vitke linije sa sportskim naglaskom ne privlače samo poglede vozača sportskih terenaca. Razlog br. 2: Vožnja s novim Sportageom je vrhunska kao što je vrhunski i njegov izgled. I to je za Kiju nešto novo. Ako je Auto Bild u prošlosti kod starog Sportagea kritizirao neodazivan upravljački i kočioni sustav, onda novi Sportage pruža veći dojam dovršenosti i uglađenosti. Novi Kia Sportage ima bolji kočioni sustav od Mazde i Forda i vrhunski podešeno podvozje. Novi Kia Sportage ima u odnosu na prethodnika precizniji ovjes, koji pruža još bolji kontakt s podlogom i tako doprinosi udobnosti vožnje. Dizelski motor sa 185 konjskih snaga oduševljava, 6-stupanjski mjenjač također; čini se kao da ručica mjenjača klizi sama. Prednosti novog modela su i potrošnja goriva od 6,8 litara/100 km, što je najniža potrošnja od sva četiri testa vozila i najviša ukupna dozvoljena masa prikolice, koja iznosi 2.200 kg (oba podatka jednaka su kao i kod Tucsona) i što je najveća prednost: Kijino 7-godišnje tvorničko jamstvo. Novi Kia Sportage sada, pored 7-godišnjeg tvorničkog jamstva, nudi i odličan kočioni sustav, elegantan mjenjač i majstorski podešeno podvozje. Kiju odlikuje sportski izgled: i unutrašnjost automobila je specifična, sva tehnika je jednaka kao i kod Tucsona. S novom GT linijom, unutrašnjost je sada bogatija za stropni tapecirung u crnoj boji i nove šavove koji dodatno ukrašavaju sjedala.”
Na samom kraju, Nijemci su pored Sportageovih ukupnih 559 osvojenih bodova (Hyundai Tucson je sakupio 552, Mazda CX-5 536, Ford Kuga 535 bodova) napisali: “Kia Sportage se iz sportskog terenca nižeg cjenovnog razreda preobrazio u tehnički dovršen i profinjen automobil.”
To je već drugo prestižno priznanje za Kiju od strane čuvenog Auto Bilda. Kia se nedavno u Auto Bildovom izvješću o kvaliteti za 2015. godinu (izdanje 50/2015), koje je ocjenjivalo zadovoljstvo stranaka, pouzdanost i dugogodišnju kvalitetu 20 vodećih automobilskih brendova na njemačkom tržištu, plasirala na 1. mjesto.