Vijesti

Kia – tržišni rekord u Europi

Rekordnih 166.266 prodanih vozila

Kia Motors je po podacima europske udruge proizvođača automobila ACEA u prva četiri mjeseca ove godine postigla novi prodajni rekord na europskom tržištu (EU28 + EFTA države).

Kia u Europi prvi put s tržišnim udjelom od 3 posto

Rekordnih 166.266 prvi put registriranih Kia vozila od 1. siječnja do 30. travnja predstavlja rast od 11,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što značajno premašuje rast europskog tržišta, koji je bio u tom razdoblju 4,5 posto. Kia je po prvi put dostigla tržišni udio u Europi od 3,0 posto (2,8% u istom razdoblju prošle godine). Najstariji korejski proizvođač automobila u travnju je s prodanih 41.279 vozila čak dostigao tržišni udio od 3,4 posto.

Ožujak 2017. Kijin najbolji mjesec do sada

Ožujak je predstavljao novu prekretnicu u povijesti Kije u Europi, jer je prvi put u jednom mjesecu prodano više od 55.000 novih vozila Kia. Michael Cole, izvršni direktor Kia Motors Europe, rekao je: “Dolazak novih vozila je dao novi elan našoj ovogodišnjoj prodaji. Posebice je pritom značajno proširenje naše ponude ekološki prihvatljivijih vozila, koje nam omogućava da zadovoljimo rastuću potražnju za naprednim tehnologijama pogona širom Europe.” Cole je još dodao: “Važan je i dolazak novog Rija, čija je prodaja upravo počela. Do kraja godine Kia će predstaviti i različite izvedbe ekološki prihvatljivijih vozila i motora, novog Picanta i prestižni model Stinger, koji donosi autentični duh gran turismo vozila.”

Za rast zaslužni novi modeli i napredni motori

Dva ključna područja koja su uzrokovala rast Kijine prodaje su lansiranje novih modela i velik izbor novih hibridnih i električnih vozila.

Novi Rio, koji je u Europu stigao početkom ove godine (prodaja u Hrvatskoj upravo je počela), odmah je postao hit među europskim kupcima. Prodaja Rija je u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećana za 22% (28.025 vozila u razdoblju siječanj-travanj 2017., u odnosu na 22.964 vozila u 2016.). Gradski mališan Kia Picanto također je bio uspješan, a u Europi je ove godine već našao 22.443 kupca (+23%). Podaci za Picanto se odnose na odlazeći i novi model, pošto je novi u prodaji tek od ožujka (prodaja u našoj zemlji predviđena je sredinom lipnja). Vozila s alternativnim pogonom najveće su pojedinačno područje rasta Kijine prodaje u travnju. Prodaja hibridnih i električnih vozila Kia je u prva četiri mjeseca 2017. u odnosu na 2016. povećana više od devet puta. Najveći doprinos eksploziji prodaje dali su novi hibridni crossover Niro (10.339 vozila), Optima Plug-in Hybrid (307 vozila) i električni Soul EV (1.487 vozila). Potpuno novi model Niro, koji nije imao prethodnika, čak je postao 5. najprodavaniji model Kije – iza Picanta, Rija, Sportagea i obitelji cee’d. Modeli Niro i Optima do kraja godine obogatit će svoju ponudu. Tako u drugoj polovici godine dolazi plug-in hibrid Niro Plug-in Hybrid, dok će se limuzinskoj Optimi Plug-in Hybrid pridružiti karavanska varijanta Optima Sportswagon Plug-In Hybrid. Ovi noviteti Kiji jamče da će do kraja 2020. ostvariti svoj cilj – poboljšati učinkovitost cjelokupne game modela za 25% u odnosu na 2014., kada su krenuli s proizvodnjom ekološki prihvatljivijih vozila.