Vijesti

Kia u Europi proizvela već 4 milijuna vozila

Za samo 15 godina u jednoj od najmodernijih tvornica u Žilini proizveli više od 4 milijuna Kija

Kijina višestruko u nagrađivana tvornica Slovačkoj dostigla je novu povijesnu prijelomnicu – u tamošnjim pogonima nedavno su proizveli 4-milijunto vozilo, a jubilarni auto je bio Sportage.

Slovačka tvornica i dalje odskočna daska za Kijinu sve veću popularnost u Europi

Kijina jedina tvornica u Europi, smještena pored slovačkog grada Žilina, počela je s proizvodnjom krajem 2006. i odmah je postala odskočna daska za Kijino daljnje širenje diljem Europe. Prva vozila iz ove tvornice bila su iz obitelji Kia Ceed. Radi se o modelima, koji su bili dizajnirani, razvijeni i napravljeni u Europi te isključivo namijenjeni europskim kupcima. Izvedbe Ceeda su kod lansiranja na tržištu kupcima donijele Kijino 7-godišnje tvorničko jamstvo još uvijek najduže jamstvo u Europi i upravo je ta pobjednička kombinacija Kiju katapultirala među popularnije marke.

Kia je u Slovačkoj već 2012. godine proizvela milijunto vozilo, a nakon toga su svake 3 godine dodali novih milijun vozila. Sada, 9 godina kasnije, s čak 7,5 kilometara duge proizvodne linije na kojoj mogu istovremeno proizvoditi 8 različitih modela, sišlo je 4-milijunto vozilo.

Seok-Bong Kim, predsjednik Kia Slovakia, poslao je zahvalno pismo cijeloj ekipi: “Zahvaljujući izuzetnim naporima svih naših zaposlenika, posebno onih u proizvodnji, dostigli smo nevjerojatnu povijesnu prijelomnicu. Kia Slovakia je dugo prepoznata zbog visoke kvalitete, učinkovitosti, sigurnosti i tehnologije, a uspjeh naših modela u Europi samo reflektira te visoke standarde.

Višestruko nagrađivana i vrlo učinkovita tvornica ključna za gospodarski razvoj regije

Ova tvornica je inače jedan od najvećih slovačkih proizvođača i izvoznika, a za vrhunsku izradu pored 3.700 zaposlenika skrbi i više od 600 robota. S nedavnom investicijom u vrijednosti od 70 milijuna eura u tvornici mogu sklapati nove benzinske motore za kojima trenutno vlada veća potražnja. Kia će sada male, štedljive hibridne benzinske motore sklapati na tri proizvodne linije, dok je četvrta namijenjena Kijinom novom 1,6-litrenom dizelskom motoru iz obitelji Smartstream.