Vijesti

Kije ćemo do kraja godine otključavati pomoću mobitela

Tehnologija omogućava zaključavanje, paljenje motora i vožnju bez fizičkog ključa

Kia Motors, dio koncerna Hyundai Motor Group, nedavno je predstavila ‘digitalni ključ’ koji korisnicima omogućava otključavanje i paljenje motora pomoću pametnog telefona. Digitalni ključ, koji će ubuduće zamijeniti fizički ključ, moći ćemo preuzeti preko aplikacije, a moći će ga koristiti više ovlaštenih korisnika.

Tehnologija NFC (Near Field Communication) u izravnoj će blizini vrata vozila prepoznati pametni telefon s ovlaštenim digitalnim ključem.

NFC antena za prepoznavanje postavljena je u ručici vozačevih i suvozačevih vrata, dok je antena za paljenje motora postavljena u pretincu na konzoli, koji je namijenjen bežičnom punjenju mobilnih telefona. NFC je oblik identifikacije radijske frekvencije (RFID – Radio Frequency Identification) koji pruža visoku razinu sigurnosti, jer se bežična NFC komunikacija izvodi samo kada su uređaj i čitač udaljeni tek nekoliko centimetara.

Nakon otključavanja vozila korisnik će moći sa smještanjem pametnog telefona u pretinac na središnjoj konzoli, gdje se odvija bežično punjenje, pritiskom na gumb Start/Stop upaliti motor.

Korisničke postavke pohranjene su u vozilu i kada vozilo prepozna ključ, postavke se automatski prilagođavaju korisniku – između ostalog položaj bočnih ogledala, sjedala i upravljačkog obruča, a pored toga postavke obuhvaćaju i audio-video-navigacijski sustav i projekcijski zaslon na vjetrobranskom staklu.

Kijin digitalni ključ moći ćemo koristiti za daljinsko upravljanje određenih sustava vozila preko pametnog telefona. Upotrebom bluetooth komunikacije BLE (Bluetooth Low Energy) korisnici će moći otključavati i zaključavati vozilo, aktivirati alarm i upaliti motor. Pored toga će moći – jednom kada vozila s automatskim parkiranjem budu u komercijalnoj upotrebi – daljinski upravljati ovim uslugama.

Digitalni ključ identificira korisnika, a onda vozilo automatski prilagođava postavke, što omogućava car-sharing vozila

Pristup funkcijama pojedinog vozila može se prilagođavati svakom pojedinačnom korisniku, a može se podesiti i vremensko razdoblje pristupa. U slučaju najma vozila vlasnik može unaprijed programirati trajanje upotrebe vozila ili ograničenje upotrebe samo na određene funkcije. Tako se primjerice može omogućiti dostavljaču otključavanje prtljažnika zbog dostave pošiljke.

Kada car-sharing bude dovoljno rasprostranjen, digitalni će ključ omogućiti unajmljivanje i iznajmljivanje vozila bez fizičkog kontakta vlasnika vozila i vozača, jer će sve moći urediti preko aplikacije.

            Uz mogućnost da se Kia vozila uključe u program car-sharinga, digitalni će ključ ubuduće pružati funkcije, kao što su npr. alarm, koji će se aktivirati kada vozilo prekorači određenu brzinu ili kada napusti određeno područje.

Za slučajeve, kao što su npr. posjeti servisnih radionica, gdje je izručivanje digitalnog ključa nepraktično, još uvijek će biti na raspolaganju klasični pametni ključ ili pametna kartica.

Kia ovu tehnologiju namjerava u svojim vozilima ponuditi do kraja godine.