Vijesti

Klasični Porsche 911 od originalnih dijelova

Jedan iznimno atraktivan primjerak za kolekcionare: Porsche Classic proizveo je posljednji 911 Turbo sa zrakom hlađenim motorom – 20 godina nakon završetka serijske proizvodnje. Jedinstveni 911 Turbo tipa 993 nastao je na temelju originalne karoserije. Koliko je neobična njegova priča o nastanku takav je i njegov nastup: Optički se u zlatnožutoj metalik boji lakirani klasik ravna prema dizajnu 911 Turbo S Exclusive Series tipa 991. Crni kotači naglašeni su dizajnerskim akcentima u zlatnožutoj boji, sjedišta i interijer izvedeni su u crnoj boji sa zlatnožutim aplikacijama. Karoserija je opremljena karakterističnim bočnim otvorima za dovod zraka tipa 993 Turbo S koji su 1998. godine bili opcionalno dostupni za 911 Turbo. Ovaj 331 kW (450 KS) snažni klasik sportskih vozila 27. rujna 2018. godine slavi svoju svjetsku premijeru na Porsche Rennsport Reunion u Laguna Seca (SAD). Na dan 27. listopada 2018. ovaj će jedinstveni primjerak koji se smije voziti samo na privatnim stazama staviti na bubanj u okviru RM Sotheby’s dražbe u Porsche iskustvenom centru u Atlanti. Prikupljeni iznos doznačit će se Zakladi Ferry Porsche koja je utemeljena ove godine povodom obljetnice „70 godina Porsche sportskih vozila“.

„Na fascinantan način ‚Project Gold‘ objedinjuje sveobuhvatnu kompetenciju Porsche Classica,“ govori Detlev von Platen, član uprave za prodaju i marketing tvrtke Porsche AG. „Ovaj projekt jasno pokazuje naše strateško usmjerenje. Iako s Porsche Taycanom otvaramo jedno novo poglavlje u našoj povijesti sportskih vozila, ni u kojem slučaju priča o razvoju tvrtke neće izgubiti na značaju. Naprotiv: Zlatnožuti 993 dokazuje da s puno pažnje i ljubavi njegujemo tradiciju naše marke.

„Project Gold“ spektakularan je doprinos Porsche Classica za „70 godina Porsche sportskih vozila“: Pred pozadinom te obljetnice i predstojećeg predstavljanja tržištu Porsche sportskog vozila na potpuno električni pogon, modela Taycan, nastala je ideja izgradnje potpuno novog vozila na temelju još postojeće originalne karoserije tipa 993. Stručnjaci su se pri tome mogli osloniti na preko 6.500 originalnih dijelova koje Porsche Classic nudi samo za vozila tipa 993. Sveukupna ponuda Classic odjeljka obuhvaća oko 52.000 dijelova koji su diljem svijeta dostupni na zahtjev kod svih Porsche Classic partnera i Porsche centara za popravak i restauraciju klasičnih Porschea.

Gotovo jednu i pol godinu trajalo je sastavljanje jedinstvenog primjerka. Karoserija je prvo prošla postupak za zaštitu od korozije i proces lakiranja današnjih serijskih vozila. U restauracijskoj radionici Porschea kasnije je stvoren kolekcionarski predmet koji je sastavljen i usklađen od specijalista Porsche Classica. Ugradili su potpuno novi 3,6- litreni biturbo motor s tadašnjom najvećom snagom performanse od 331 kW (450 KS). Ručni mjenjač i pogonski mehanizam na sva četiri kotača također su uzeti s police originalnih dijelova. Ručno utisnuti broj šasije nastavlja se na broj Jedanaestice koja je 1998. godina kao posljednji serijski model tipa 993 Turbo sišla s proizvodne trake.

Elementi eksterijera i interijera odabrani su u koordinaciji s tvorničkim stručnjacima Porsche Exclusive Manufakture pod čijom palicom je režirana proizvodnja 911 Turbo S Exclusive Series tipa 991 koji je limitiran na 500 primjeraka. Dizajneri iz Style Porschea uz to su osmislili prijelaze boja i pozicioniranje pločica kao i daljnjih aplikacija u interijeru.

Do danas je 993 ostao traženi model koji je na glasu kao posebno sofisticiran i pouzdan. Ali i agilan: Prvi je 911 koji je dobio novokonstruirano aluminijsko vozno postolje. Verzija 911 Turbo bila je i prva opremljena biturbo motorom što joj je 1995. godine osiguralo položaj serijskog automobilskog pogona s najmanje emisija CO2 u svijetu. Prednji dio plosnatiji je u usporedbi s prethodnicima zahvaljujući zamjenom okruglih svjetala za poluelipsoidna svjetla. Još jedna inovacija Turbo verzije s pogonom na sve kotače bile su i prvi puta u automobilskoj proizvodnji upotrijebljene aluminijske felge sa šupljinama. Model 911 Turbo S u svoje je doba s na 450 KS pojačanim motorom proizveden tek u 345 primjeraka.