Izdvojeno Vijesti

Kraljevska akademija za inženjering dodijelila Land Roveru nagradu Macrobert za 2012.

Nagrada MacRobert Award za 2012 uručena je Land Roveru za inovativan rad u oblikovanju i proizvodnji automobila Range Rover Evoque. Najprestižnija nagrada iz tog područja koja se dodjeljuje u Ujedinjenom Kraljevstvu dodatno pokazuje izniman uspjeh koji Evoque uživa od samog predstavljanja prošle godine otkada je Evoque osvojio više od 100 međunarodnih nagrada i za kojim vlada vrlo visoka potražnja. Evoque je bio među tri britanska inženjerska projekta iz različitih industrijskih sektora koji su ušli u finale za ovogodišnju nagradu. U profilu vozila, akademija je naglasila kako je postignut “zapanjujući dizajn koncepta automobila” a da je pritom zadržana njegova sposobnost za sve terene. To se pripisuje inovativnosti Land Roverovih inženjera koji su uspjeli “upakirati” komponente podvozja, ispušni sustav, okvir šasije i spremnik za gorivo kapaciteta 70 litara “s milimetarskom točnošću” .

         Suci su također naglasili upotrebu tehnologija za sigurnost i uštedu na težini u cijeloj karoseriji i na cijeloj šasiji, primjerice boron čelik ultra visoke čvrstoće koji je Evoque-u dao njegov karakterističan profil i visok stupanj čvrstoće. Za Evoque su razvijene nove tehnologije koje uključuju i nove amortizere (magneto-rheological – tekućina kojoj se mijenja viskozitet s promjenom magnetskog polja) koji doprinose kontinuiranoj kontroli prigušenja ovjesa te unaprijeđeni već proslavljeni program Terrain Response koji služi za optimalnu prilagodbu ovjesa i prijenosa u različitim uvjetima off-roada. S projektom  Evoque, Land Rover napravljen je i značajan pomak u smislu utjecaja na okoliš, što je potkrijepljeno internom analizom životnog ciklusa vozila. Procjena učinka učinila ga je jednim od svega nekoliko automobila koji su primili priznanje Agencije za certificaranje vozila. Zahvaljujući visoko učinkovitim novim pogonskim agregatima i kompleksnim mjerama poduzetim za uštedu na težini tijekom konstruiranja automobila, Evoque je jedan od najučinkovitijih Range Rovera dosad s emisijama od svega 129 g/km i prosječnom potrošnjom od 4.2 l/km . U proizvodnji su korišteni različiti reciklirani materijale za sjedala, obloge, poklopce  pa čak i dijelove zvučnika. Međutim, uspjeh Evoque-u nije donio samo inženjerski posao. Akademija je također uzela u obzir činjenicu da je međunarodna prodaja modela povećala proizvodnju u Halewood tvornici i osigurala 40.000 radnih mjesta unutar same tvrtke i široj ekonomskoj okolini. David Mitchell, Glavni programski inženjer za Evoque rekao je: “Nagrada  MacRobert Award je visoko odličje za Land Rover i cjelokupni tim koji je stvorio Evoque. Jako smo ponosni da su inovacije koje smo unijeli u projekt i način na koji su one pomogle da vozilo bude toliko uspješno i privlačno kupima širom svijeta, naišli na priznanje akademije kao najbolji u britanskom inženjeringu.”

Akademija je istaknula i članove tima za Evoque: David Mitchell, glavni programski inženjer, David Saddington, direktor studija za dizajn, Peter Cockle, direktor za konstrukciju vozila Brain Lidgard, direktor za konstrukciju karoserije Body Engineering Manager i Ian Hulme, glavni inženjer za šasiju.