Vijesti

Krenuo izbor za HR Auto 2017.

Ovogodišnji, 23. izbor Zbora automobilskih novinara Hrvatskog novinarskog društva započeo je objavom šire liste novih automobila na hrvatskom tržištu

Na široj listi kandidata izbora, koja obuhvaća sve nove automobile koji su se na našem tržištu pojavili tijekom 2016., ili će se pojaviti u prvom kvartalu 2017. godine, ovog puta se našlo 25 automobila. Biranjem automobila s ovog popisa, specijalizirani automobilski novinari, članovi Zbora, odabrati će užu listu – finaliste izbora za HR auto 2017. o kojemu će odlučiti žiri.

Prva tri automobila s uže liste ponijet će prestižne titule – HR Auto 2017. te Srebrni i Brončani volan izbora. Pored toga, već tradicionalno, podijeliti će se i posebna priznanja kategorijama, i to za dizajn, ekologiju, obiteljski automobil, poslovnu limuzinu, lako gospodarsko vozilo, coupe, kabriolet, najpovoljniju kupnju, sigurnost, tehničke inovacije, najprodavaniji model, 4X4/SUV, crossover, gradski automobil, promociju i za doprinos hrvatskom autonovinarstvu.

Nakon što svi članovi Hrvatskog novinarskog žirija završe sedmodnevna testiranja navedenih automobila u uobičajenim uvjetima javnog prometa, dolazi red na najzahtjevniji test – vožnju na Oryxovom poligonu gdje će odmjeriti snage. Završnom ispitu pristupiti će svih šest finalista, a obuhvatiti će slijedeće testove: brzu izmjenu vozne trake (tzv. Los-test) na suhoj i skliskoj podlozi, mjerenje zaustavnog puta na suhoj i skliskoj podlozi, usporedno kočenje dvaju automobila, kočenje s upravljanjem (izbjegavanjem prepreke), usporedba radijusa okretanja, upravljivost vozila (tzv. držanje zavoja) i druge. Testni dan održat će se sredinom studenoga, a veliko finale je sredinom prosinca na završnoj svečanost dodjele priznanja na kojoj će se otvoriti zapečaćene koverte s glasovima žirija.

Šira lista noviteta za HR Auto 2017:

Alfa Romeo Giulia

Audi Q2

Citroen C3

Fiat Tipo

Fiat 124

Ford Edge

Hyundai Elantra

Infiniti Q30

Jaguar F-Pace

Kia Optima

Kia Sportage

Mazda MX-5

Mercedes E-Klasa

Peugeot 3008

Porsche 718 Boxster

Porsche Panamera

Renault Megane

Renault Scenic

Renault Talisman

Seat Ateca

Suzuki Baleno

Toyota C-HR

Toyota Prius

Volkswagen Tiguan

Volvo S90/V90