Vijesti

Mazda MX-5 – Svjetski auto 2016.!

Četvrta generacija Mazde MX-5 proglašena je Svijetskim automobilom 2016. godine (WCOTY), a od istog žirija osvojila je nagradu za Najbolji svjetski automobilski dizajn 2016. godine. To je druga Mazda koja je osvojila nagradu WCOTY, nakon Mazde2 2008. godine, i prvi model koji je osvojio oba naslova u povijesti dodjele ove nagrade.

Izbor za Svjetski automobil godine osnovan je 2004. godine od strane međunarodne skupine automobilskih novinara, a žiri se ove godine sastojao od 73 novinara iz 23 različite zemlje. MX-5 proglašen je pobjednikom 24. ožujka na ovogodišnjem New York International Auto Showu ispred ostala dva finalista, Audija A4 Sedan/Avant i Mercedes-Benza GLC. Druga dva finalista za Svjetski automobilski dizajn godine bili su Jaguar XE i još jedan Mazdin model – CX-3.

Kakva divna čast da je Mazda MX-5 proglašena Svjetskim automobilom godine i najboljim automobilskim dizajnom godine“, rekao je Masahiro Moro, predsjednik i glavni izvršni direktor Mazda North American Operations i izvršni direktor u Mazda Motor Corporation. “Kako se naš kultni roadster MX-5 bliži milijuntom proizvedenom primjerku, ova nagrada je dokaz da je mlad, živahan, zabavan i važan kao i uvijek te dokaz da svaka Mazda izgleda nevjerojatno dobro kao što se i vozi, a vozi jednako nevjerojatno kao što i izgleda.”Dok primam ovu nagradu u ime kompanije, istovremeno predstavljam svakog Mazdinog zaposlenika, svakog našeg ovlaštenog partnera i svakog našeg kupca diljem svijeta koji je barem jednom osjetio radost vožnje pravog roadstera“.

Ikuo Maeda, Mazdin izvršni direktor i direktor odjela za dizajn dodao je: “Jako sam ponosan prihvatiti ovu nagradu, dokaz da se naš dizajn može povezati s ljudima diljem svijeta. Naša gama nove generacije dizajnirana je prema filozofiji ‘Kodo – duša pokreta’, koja ima cilj oživjeti automobile, a mi stalno nastojimo rafinirati ljepotu tih oblika. Mazda je ponosna japanska marka i odlučni smo i u budućnosti nastaviti jačati naš dizajnerski izričaj.”

Četvrta generacija Mazde MX-5 je šesti model nove generacije Mazdinih vozila koji sadrži sve značajke SKYACTIV tehnologije i dizajn ‘Kodo – duša pokreta’. Lansiran globalno 2015., novi MX-5 je osvojio kupce zahvaljujući znatnom smanjenju težine, dizajnu usmjerenom ka čovjeku i Mazdinom karakterističnom ‘Jinba-ittai’ osjećaju zabave u vožnji.

Novi MX-5 osvojio je do sada više od 30 nagrada, uključujući Automobil godine u Japanu za 2015.-2016. godinu i Automobil godine u Velikoj Britaniji 2016. Verzija s čvrstim rasklopivim krovom, Mazda MX-5 RF, upravo doživljava svoju svjetsku premijeru na ovogodišnjem New York International Auto Showu. Mazda će nastaviti stvarati automobile koji su zabavni u vožnji, s ciljem da postane ‘jedna i jedina’ marka koju će njeni kupci uvijek iznova birati.