Vijesti

Mazda RX-Vision – najljepši koncept

Mazda RX-Vision, zadivljujući sportski konceptni automobil pogonjen rotacijskim motorom, osvojio je nagradu za «najljepši konceptni automobil godine» na 31. Festival Automobile International. Ikuo Maeda, Mazdin međunarodni šef dizajna, preuzeo je nagradu, zajedno s Kevinom Riceom, Mazdinim europskim direktorom za dizajn, Julienom Montousseom, direktorom dizajna u Mazdi Sjeverna Amerika i Mazdinim dizajnerom Norihitom Iwaom.

To je još jedno priznanje za Mazdin globalni dizajnerski odjel, koji je u rujnu na Automotive Brand Contest 2015. kući odnio tri nagrade, uključujući i prestižnu “Team of the Year”. RX-Vision ove je godine nominiran uz Bentley Exp10 Speed 6, Peugeot Fractal i Porsche Mission E. Mazdin koncept podijelio je postolje s potonjim.

Predstavljen na Tokyo Motor Showu u studenom 2015., RX-Vision jasno pokazuje Mazdin izazivački duh. Najnoviji konceptni automobil uistinu je dojmljiva interpretacija Mazdine filozofije dizajna ‘Kodo – duša pokreta’. Glatkih linija i agresivnih proporcija automobil doslovce vrišti performansama, dok istovremeno evocira Mazdinu bogatu baštinu sportskih automobila s motorom sprijeda i pogonom na stražnje kotače. Rotacijski motor zahvaljujući svojoj kompaktnosti čini mogućim značajke poput ekstremno niskog prednjeg poklopca. Ljubitelji marke bez sumnje bi željeli vidjeti ovu kreaciju u serijskoj proizvodnji.

RX-Vision moći će se razgledati na izložbi konceptnih automobila Festival Automobile International u Parizu u Hôtel National des Invalides do 31. siječnja. Nagrada za koncept dodjeljuje se vozilu koje najbolje utjelovljuje čistu dizajnersku kreativnost i nove trendove. To je jedna od četiri velike nagrade na ovom godišnjem eventu, a pobjednike bira žiri sastavljen od stručnjaka i entuzijasta iz svijeta automobilizma, arhitekture, mode i dizajna.

Mazda RX-Vision: izdvojene specifikacije 

Broj sjedala 2
Ukupna duljina x širina x visina (mm) 4.389 x 1.925 x 1.160
Međuosovinski razmak (mm) 2.700
Motor SKYACTIV-R
Koncept pogonskog sustava Motor sprijeda, pogon na stražnje kotače
Dimenzije guma (sprijeda / straga) 245/40 R20 / 285/35 R20
Dimenzije naplataka (sprijeda / straga) 20 x 9,5J  / 20 x 11J

festival-de-lautomobile-paris-2016_24