Vijesti

Mazdin koncept s rotacijskim motorom

Mazda Motor Corporation predstavila je na Tokyo Motor Showu koncept RX-VISION. Sportski automobil pokreće SKYACTIV-R motor nove generacije – nekonvencionalna tehnika koja je vjerojatno najpoznatiji simbol Mazdinog izazivačkog duha.

Svojim radikalnim proporcijama, koje jasno otkrivaju koncepciju ‘motor sprijeda – pogon straga’, RX-VISION pokazuje ‘viziju’ budućnost kakva može doći samo iz Mazde. Viziju za koju se bezbrojni obožavatelji marke širom svijeta nadaju da će postati stvarnost. Rotacijski motori jedinstveni su po tome što generiraju snagu kroz rotacijsko gibanje trokutastih rotora (za razliku od pravocrtnog gibanja klipova u konvencionalnim automobilskim motorima). Savladavajući brojne tehničke prepreke Mazda je uspjela komercijalizirati rotacijski motor, prvo u Mazda Cosmo Sport 110S iz 1967., a zatim i u nekoliko drugih modela. Najuspješniji od njih svakako je Mazda RX-7, najprodavaniji automobil s rotacijskim motorom u povijesti, kojih je između 1978. i 2002. godine proizvedeno više od 800.000 komada.

U stalnoj težnji ka povećanju snage, smanjenju potrošnje i boljoj pouzdanosti, Mazda je jedina kompanija koja je pobijedila na utrci 24 sata Le Mansa s automobilom pogonjenim rotacijskim motorom, a taj podvig ostvarila je 1991. s modelom Mazda 787B. Iako rotacijski motor trenutno nije u serijskoj proizvodnji, Mazda nikad nije prekinula aktivnosti na polju istraživanja i razvoja. Za rotacijski motor nove generacije proizvođač je izabrao oznaku SKYACTIV-R kako bi izrazio svoju odlučnost da kupcima nastavi pružati tehnička rješenja koja izazivaju konvencije i beskompromisno SKYACTIV iskustvo vožnje.

Radujem se razgovoru s vama o ovoj viziji koju smo danas otkrili ovdje na Mazdinom štandu“, rekao je predsjednik i izvršni direktor Mazde Masamichi Kogai. “Mazda je spremna na nove izazove u nastojanju da izgradi posebnu vezu s našim klijentima i postane njihov jedan i jedini brand.”

08_rx-vision_h 09_rx-vision_h 13_rx-vision_h 15_rx-vision_h