Vijesti

Mercedes-Benz Concept A Sedan

Mercedes-Benz će sa studijom Concept A Sedan na izložbi Auto Shanghai nagovijestiti kako će izgledati sljedeća generacija kompaktnih vozila i novi oblik karoserije.

Izložbeni automobil Concept A Sedan predstavlja evoluciju Mercedes-Benzovog dizajnerskog izričaja. Zahvaljujući čistom i na površine usmjerenom dizajnu sa smanjenim brojem linija i razmaka, ovaj izložbeni automobil istovremeno pobuđuje i prigušuje emocije. Skulptura „Estetika A” već je demonstrirala da nadolazeća generacija kompaktne klase označava nagovještaj još rigoroznije implementacije dizajnerskog izričaja „senzualne čistoće”.

“Naš Concept A Sedan pokazuje da je vrijeme nabora gotovo”, kaže Gorden Wagener, glavni dizajner kompanije Daimler AG. “Sa svojim savršenim proporcijama i senzualnom obradom površina sa smanjenim brojem linija, on predstavlja sljedeći korak „senzualne čistoće“ i ima potencijal predstaviti novu dizajnersku eru.”

Trenutačna generacija kompaktnih vozila značajno doprinosi najuspješnijoj i pomlađenoj pojavi koja je učinila 2016. godinu šestom rekordnom godinom u nizu. U svijetu je od 2012. prodano više od dva milijuna kompaktnih vozila. Uz moderni dizajnerski izričaj, inovativne sustave pomoći u vožnji, povezivost i užitak u vožnji, raznovrsnost modela bitan je faktor uspjeha: uz A i B-klasu, CLA i CLA Shooting Brake, kao i SUV crossover GLA, na tržištu je u ponudi pet različito pozicioniranih izvedbi.

“Njihov uspjeh pokazuje da su naši kupci apsolutno oduševljeni trenutačnom generacijom Mercedes-Benz kompaktnih automobila”, kaže Britta Seeger, članica Upravnog odbora kompanije Daimler AG zadužena za oglašavanje i prodaju Mercedes-Benz automobila. “Stoga smo uvjereni da će planirano proširenje dovesti do nastavka ove priče o uspjehu.”

Concept A Sedan: studija kompaktne premium limuzine

Concept A Sedan (dužina/širina/visina: 4570/1870/1462 mm) dizajniran je s proporcijama dinamične, kupeovske i istovremeno kompaktne, premium limuzine. To je naglašeno tradicionalnim trodijelnim oblikom koji uključuje kratke prevjese, pogotovo straga, kao i spuštenu kabinu koja je usmjerena unazad. Dodatne karakteristike limuzine su relativno okomiti C-nosač, veliki bočni prozori i viša donja linija prozora.

Izgledom mišićav dizajn lukova kotača, sa smanjenim dimenzijama, ističe ekskluzivne 20-inčne kotače. Ovi aluminijski kotači odišu tehničkom preciznošću sa svojim sportskim aero izgledom i strukturiranom površinom između krakova. Kvake vrata izložbenog automobila poravnate su s karoserijom, dok su vanjska zrcala, modernog dizajna, istaknuta na okovima.

Privlačni prednji kraj odražava samouvjerenost: to je snažno istaknuto dubokom Panamericana prednjom maskom zakrenutom prema naprijed, koja uključuje okomite kromirane umetke i središnju zvijezdu, kao i izvučenim poklopcem motora s bubrezima. Veliki donji otvor za zrak, s mrežicom dijamantne strukture, i uočljiva ukrasna traka u tamnom kromu također predstavljaju uočljive dizajnerske značajke.

Prednja svjetla sa svojim obrvama kao tipičnom značajkom marke te privlačna mrežasta struktura u unutrašnjosti jamče samouvjereni izgled – i istovremeno visoku prepoznatljivost. Strukturna skulptura koja je razbijena na detalje predstavlja tehničku suprotnost senzualnoj vanjštini – ”simuliranje kontrasta” jedna je od šest vodilja Mercedes-Benzovog dizajna. Mrežasta struktura u lampama presvučena je UV lakom i izložena ultraljubičastoj svjetlosti. Kao rezultat, prednja svjetla ”svijetle” u različitim bojama, ovisno o izvoru svjetlosti – na primjer, dnevna pozicijska svjetla su bijela.

Ova neobična tehnologija osvjetljenja također se koristi i straga. Privlačna slika stražnjih svjetala dizajnirana je kao strukturna skulptura. U skladu s evolucijom dizajnerske filozofije, linije i razmaci u stražnjem dijelu su smanjeni, dok laki stražnji branik uključuje donji dio u obliku difuzora, presvučen u crnu boju i kromiranu ukrasnu traku koja ističe širinu i premium privlačnost automobila. Integrirani deflektori ispuha izvedeni su u tamnom kromu. Dodatne značajke ovog izložbenog automobila, spremnog za cestu, su zatamnjena stakla te veliki panoramski krovni otvor.