Objava tjedna Predstavljamo

Mercedes-Benz Concept GLC Coupé

Mercedes-Benz predstavlja novi coupé model: Koncept GLC Coupé studija je bliska proizvodnom modelu koja transformira uspješnu GLE Coupé formulu u kompaktniji segment. Ovaj dinamički prezentacijski automobil kombinira tipična stilska rješenja jednog coupéa sa senzualno čistim dizajnom nadolazećih SUV generacija. Emotivno privlačna fuzija dodatno je obogaćena detaljima koji imaju snažni karakter. Rešetka hladnjaka s dvostrukom prečkom, izbočine na poklopcu motora i četverostruki ispušni sustav formiraju estetski kontrast harmoničnoj, gotovo organski oblikovanoj karoseriji. S druge strane, elementi iz prepoznatljivog terenskog svijeta, kao što su veliki 21-inčni kotači, prednji i stražnji štitnici podvozja, povećani razmak od tla i bočni pragovi, ukazuju na terenske potencijale izložbenog modela koncepta GLC Coupé.

Gorden Wagener, voditelj odjela za dizajn kompanije Daimler AG, sažeo je to ovim riječima: “Svojim modernim i senzualnim dizajnerskim izričajem, Concept GLC Coupé pruža nam osjećaj kakvi će biti budući Mercedes-Benzovi SUV modeli. Istovremeno preuzima tipične vrijednosti tradicionalnih Mercedes-Benzovih coupéa“. Jednako uspješna mješavina multifunkcionalnog SUV modela i emocionalno privlačnog coupé svijeta Mercedes-Benza, koja je tako entuzijastično prihvaćena s modelom GLE Coupé, sada se ponavlja s modelom Concept GLC Coupé. Međutim, ovaj, uskoro produkcijski izložbeni automobil spada u kompaktniji segment, što je demonstrirano vanjskom dužinom od 4,73 metra i međuosovinskim razmakom od 2,83 metra. Ove dvije dimenzije, zajedno s privlačnom i mišićavom karoserijom, produženom putničkom kabinom i velikim 21-inčnim kotačima, osiguravaju idealnu osnovu za tipične, gotovo dramatične proporcije ove sportske, mladenačke coupé generacije s karakterističnim terenskim detaljima.

Mercedes-Benz Concept GLC Coupé

Prepoznatljivi prednji kraj, oblikovana prednja svjetla

Sprijeda kratko odrezani prevjes s istaknutom rešetkom hladnjaka i dvostrukom prečkom, koja je tako karakteristična za sportske Mercedes-Benz modele, pruža prvu indikaciju sportske filozofije koja se nalazi iza modela Concept GLC Coupé. Krilatica ”rođen za utrku – na svakom terenu” potvrđena je ispupčenjima na poklopcu motora, izvučenim linijama spojlera ispod rešetke hladnjaka, velikim bočnim usisnicima zraka i vizualno dominantnom zaštitom podvozja. Kao i sve obloge na ovom konceptnom vozilu, ova tipična SUV značajka presvučena je srebrnom bojom kako bi se dobio privlačan kontrast sa sunčevim efektom laka karoserije i sveobuhvatnim oblogama u mat metalik magno boji. Podsjećajući na svjetlosne skulpture, privlačna LED prednja svjetla istaknuto oblikuju izražajno lice koncepta GLC Coupé. Sve funkcije ujedinjene su u jedno kućište: dnevna pozicijska svjetla i pokazivači smjera koriste gornju svjetlosnu traku koju su dizajneri nazvali ”obrvama”. Ispod njih se nalaze tri rotirajuće leće koje prividno lebde u dubokom trodimenzionalnom prostoru te se prilagođavaju situaciji kako bi optimalno osvijetlile cestu ili teren. Naravno, prednja svjetla ne zasljepljuju vozače vozila iz suprotnog smjera, bilo da su upaljena duga, kratka, zakretna ili aktivna svjetla. To je postignuto blokiranjem svjetlosnog stošca u području nadolazećih vozila.

Mercedes-Benz Concept GLC Coupé

Bočni profil s niskom coupéovskom putničkom kabinom i velikim SUV kotačima

Savršenstvo s kojim su intrinzično suprotni dizajnerski svjetovi coupé i SUV modela stopljeni u jedno posebno je vidljivo kada se ovaj model gleda sa strane, kada se ističu visina od samo 1,60 metara i tipična, izdužena krovna linija ovog sportskog coupéa. Integrirane krovne šine i potpuno utisnute vanjske kvake vrata te spuštena putnička kabina s vratima bez prozorskih okvira savršeno se spajaju u bočnu liniju vozila kako bi se dodatno podcrtao coupéovski karakter ovog vozila. Međusobna igra visoke linije prozora i izvučenih lukova kotača doprinosi porastu ekstremnih proporcija koje modelu Concept GLC Coupé osiguravaju uzbudljivu dinamičnost. Ova jako nabijena interakcija dodatno je naglašena izvučenim strukom između padajuće linije i niže, prema nazad spuštajuće vizualne konture. Jasna indikacija istaknutih SUV gena osigurana je izvučenim pragovima koji podsjećaju na bočne pragove klasičnih terenaca. U ravnini s vanjskim rubom karoserije, široki 21-inčni kotači s velikim, jako profiliranim gumama kombiniraju se s relativno velikom udaljenošću od tla kako bi dodatno doprinijeli sportskim i dinamičkim terenskim ambicijama modela Concept GLC Coupé.

Mercedes-Benz Concept GLC Coupé

Stražnji kraj s prepoznatljivim coupéovskim naslijeđem

Stražnji kraj točno dva metra širokog modela Concept GLC Coupé posebno naglašava široka, mišićava ramena s harmonično oblikovanim lukovima kotača koji obuhvaćaju 53,3 cm (21-inčne) kotače sa gumama dimenzija 285/45 R 21. Četiri ispušne cijevi od poliranog nehrđajućeg čelika osiguravaju vizualni dojam. Ugrađene u paru iznad spojlera, koji je sličan prednjem donjem spojleru, te s karakterističnom zaštitom podvozja, ispušne cijevi podcrtavaju sportski izgled ovog coupéa. Općenito, stil stražnjeg kraja najjasnije naglašava coupéovske gene ovog konceptnog vozila. Uska, razdvojena stražnja svjetla, središnje postavljena Mercedes-Benzova zvijezda i oštro odrezani spojler naglašavaju dizajnersku liniju koja je imala svoj debi s Coupé modelom S-klase, nakon čega je koriste svi sljedeći Mercedes-Benz coupé modeli. U donji dio odbojnika spuštena registarska pločica, kao i tipični oblik stražnjeg prozora sa zaobljenim gornjim dijelom, čine dodatne stilske detalje stražnjeg kraja. Noćni dizajn LED stražnjih svjetala osigurava novi vizualni dojam. Kao i kod prednjih svjetala, gornje svjetlosne trake služe za pokazivače smjera koji za indikaciju smjera koriste pokretna svjetla. Kružno stražnje svjetlo uključuje središnju leću koja radi još bolje vidljivosti sadrži i svjetla kočnica.

Mercedes-Benz Concept GLC Coupé

Tehnički detalji osiguravaju stimulirajući kontrast

Čisti tehnički detalji modelu Concept GLC Coupé osiguravaju dodatnu emotivnu privlačnost uz gotovo organski oblik karoserije. Primjerice, uzbudljivo dizajnirane komponente, kao što su dvodijelni, otvoreni naplatci od lake legure, vanjska zrcala u obliku krila i već spomenute četverostruke ispušne cijevi, osiguravaju namjerni stilski kontrast, sa ciljem naglašavanja tehnološki naprednog konceptnog automobila. Jednako vrijedi za zaštitu podvozja s prednjim i stražnjim otvorima za hlađenje te prednja i stražnja svjetla koja podsjećaju na svjetlosne skulpture.Mercedes-Benz Concept GLC Coupé

Mnoštvo snage: pogon na sve kotače koji razvija snagu od 367 KS

Pogonska tehnologija ugrađena u model Concept GLC Coupé odgovara izgledu vozila. V6 motor koji razvija snagu od 367 KS i okretni moment od 520 Nm osigurava izrazito sportske performanse. Poznat iz AMG sportskih modela, ovaj biturbo motor s direktnim ubrizgavanjem goriva spojen je s 9G-TRONIC devet-stupanjskim automatskim mjenjačem i 4MATIC stalnim pogonom na sve kotače, što ovom prezentacijskom automobilu osigurava uzbudljiva ubrzanja te uz ove impresivne performanse pruža doista čujno akustičko ozračje. Ovisno o postavkama sustava prijenosa, ispušne cijevi emitiraju dojmljivu riku ili strastveni zvuk sportskog automobila visoke snage.

Mercedes-Benz Concept GLC Coupé

Proširenje Mercedes-Benzovog SUV svijeta

Mercedes-Benzov SUV svijet ima mjesta za dodatne modele kao što je produkcijska inačica modela Concept GLC Coupé. Time će ponuda uključivati sedam modela, što će klijentima omogućiti naručivanje prilagođenih vozila koja će odgovarati njihovim osobnim željama. Ovaj prezentacijski automobil će također obogatiti Mercedes-Benzov coupé svijet koji postavlja nove standarde. Ovaj novi model predstavlja logički dodatak modelima kao što su coupé modeli sa četiri vrata i Shooting Brake izvedbe modela CLS i CLA. Osim što su definirali potpuno nove klase vozila, ovi modeli su imali i značajan utjecaj na politiku modela svih proizvođača. Također su doživjeli veliki uspjeh i u prodaji.

 Tehnički podaci: M-B Concept GLC Coupé 

Vrsta / konstrukcija karoserije Coupé konceptno vozilo sa četiri vrata i četiri sjedala, vrata bez okvira prozora
Motor V6 biturbo, direktno ubrizgavanje goriva
Zapremina cm3 2.996
Snaga   kW/ KS
pri okr/min
270(367) / 5.500
Maks. okretni moment (Nm)

pri okr/min

520 / 1.400 – 4.000
Mjenjač Devet-stupanjski automatski mjenjač 9G-TRONIC, DIRECT SELECT mjenjač
Pogonski sklop 4MATIC stalni pogon na sve kotače
Dužina mm 4.727
Širina sa/bez vanjskih zrcala mm 2.151 / 2.000
Visina mm 1.593
Međuosovinski razmak mm 2.827
Trag kotača sprijeda/straga mm 1657/1687
Kotači / gume     prednji

                          stražnji

8 J x 21 / 255/50 R 21

9.5 J x 21 / 285/45 R 21

 

 

Mercedes-Benz Concept GLC CoupéMercedes-Benz Concept GLC Coupé Mercedes-Benz Concept GLC Coupé       Mercedes-Benz Concept GLC Coupé Mercedes-Benz Concept GLC Coupé Mercedes-Benz Concept GLC Coupé