Vijesti

Mercedes-Benz ostvaruje rekordne prodajne rezultate

Mercedes-Benz je u studenom kupcima u čitavom svijetu isporučio preko 161.953 vozila (+7,4%), što je najbolji rezultat svih vremena za mjesec studeni. Od početka godine, broj se prodanih vozila povećao za 13,9% na 1.693.494 vozila. Tako je ova premium marka s trokrakom zvijezdom iz Stuttgarta već u studenom premašila ukupni broj vozila prodanih u prethodnoj godini i postavila novi rekord.

Mercedes-Benz je u studenom 2015. godine ostvario dosad najbolje prodajne rezultate za mjesec studeni. Naša SUV i kompaktna vozila izuzetno su popularna među kupcima. Postavili smo novi rekord u oba segmenta te prodali preko 50.000 vozila svakog od ta dva tipa“, istaknuo je Ola Källenius, članica Uprave društva Daimler AG nadležna za marketing i prodaju Mercedes-Benz osobnih vozila.

U Europi je broj prodanih vozila u studenom narastao na rekordnih 67.500 (+10,5%). Od početka godine je kupcima uručeno 726.606 vozila s trokrakom zvijezdom (+10,8%), što je također novi rekord. U Njemačkoj je u studenom prodano 23.878 Mercedes-Benz vozila (+2,2%). Marka s trokrakom zvijezdom tako je u prošlom mjesecu ponovo obranila tržišni primat među proizvođačima premium vozila na matičnom tržištu, kao i u Španjolskoj. Prodajni rekordi postavljeni su u studenom te od početka godine u Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Švedskoj i Portugalu.

U zemljama NAFTA-e je u prvih jedanaest mjeseci godine 354.286 kupaca dobilo svoj novi Mercedes-Benz, što predstavlja rast od 5,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U Sjedinjenim Američkim Državama je od početka godine prodano rekordnih 308.885 vozila (+4,2%). Nakon uspješnog starta GLC-a u Europi, ovaj će se SUV srednje klase od prosinca nadalje prodavati i u Sjedinjenim Američkim Državama. Kompanija s trokrakom zvijezdom iz Stuttgarta očekuje da će potražnja biti visoka kao i za prethodnikom, modelom GLK koji je ostvarivao vrhunske prodajne rezultate. U razdoblju od siječnja do studenog rekord u broju prodanih vozila srušen je i u Kanadi te Meksiku.

U azijsko-pacifičkoj regiji u studenom je postavljen novi rekord od 55.725 prodanih vozila (+24,7%). Od početka godine, broj prodanih vozila narastao je na rekordnih 553.639 (+25,6%). Prošloga su mjeseca kupcima u Kini isporučena 36.313 vozila (+38,7%). U Kini je u prvih jedanaest mjeseci godine po prvi put prodano preko 300.000 vozila. Iznimno snažan rast u studenom zabilježen je i u Južnoj Koreji, gdje se broj prodanih vozila povećao za više od trećine (+40,0%). U Japanu se u prvih jedanaest mjeseci broj prodanih vozila u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećao za 9,4% pa je tako s 58.362 prodana vozila postavljen rekord. U studenom je u toj zemlji Mercedes-Benz ponovo uspio zadržati vodeću poziciju među uvoznicima premium vozila, kao i u Australiji.

Potražnja za kompaktnim Mercedes-Benz vozilima nikad nije bila veća. U studenom je kupcima uručeno 51.416 vozila (+21,2%), čime je oboren rekord. Mercedes-Benz je također u prvih jedanaest mjeseci godine postavio novi rekord s modelima A i B klase, GLA, CLA i CLA Shooting Brake, prodavši tijekom tog razdoblja 528.786 vozila (+26,5%). Broj prodanih vozila limuzinskih i karavanskih modela C klase po prvi je put premašio 400.000 u prvih jedanaest mjeseci godine. Od siječnja je isporučeno 406.043 ovog velikoserijskog modela marke Mercedes-Benz (+46,2%). Protekloga je mjeseca C klasa bila posebno uspješna u Kini te postavila novi rekord u broju prodanih vozila. Limuzina S klase je od početka godine potvrdila status najprodavanije luksuzne limuzine na svijetu. U studenom su SUV vozila marke Mercedes-Benz postavila novi rekord. U odnosu na isti mjesec prošle godine, broj vozila prodanih u čitavom svijetu povećao se za 26,4% na 52.155 vozila. Najprodavaniji modeli bili su GLA i GLC. Mercedes-Benz je tijekom prvih jedanaest mjeseci novi rekord u broju prodanih vozila postavio i u SUV klasi, isporučivši kupcima 465.338 vozila tih modela (+25,5%). Novi je GLS u studenom imao svjetsku premijeru na sajmu automobila u Los Angelesu.

smart

Potražnja za vozilima smart fortwo i smart forfour u studenom se povećala na ukupno 10.840 vozila u čitavom svijetu (+45.3%). Tako je od početka godine kupcima isporučeno preko 100.000 tih gradskih automobila. Posebno snažan rast zabilježen je u Europi, gdje se broj prodanih smart vozila gotovo udvostručio. Novi je smart forfour doživio tržišnu premijeru u Kini na sajmu automobila u gradu Guangzhou, a kod trgovaca u Kini bit će dostupan u proljeće 2016. godine. U studenom je u Madridu lansiran car2go. Nakon Stuttgarta, Amsterdama i San Diega, Madrid je četvrti grad s potpuno električnim voznim parkom.

Mercedes-Benz C 300 BlueTEC HYBRID, Exclusive Line, Cavansitblau metallic, Leder ARTICO Kristallgrau/Tiefseeblau, Zierelemente Holz Linde linestructure, (W205), 2013

Mercedes-Benz GLC 250d 4MATIC, CITRINBRAUN MAGNO, Offroad Line Exterieur Mercedes-Benz GLC 220d 4MATIC, CITRINE BROWN MAGNO, Offroad Line, exterior