Vijesti

Renaultova nagrada Tehničkoj školi Bjelovar

Učenici Tehničke škole iz Bjelovara proglašeni su finalistima međunarodnog natječaja YOUR Ideas YOUR Initiatives 2020 koje je Grupa Renault pokrenula u okviru obrazovnog programa Safety and Mobility For All. Cilj toga natječaja jest potaknuti mlade na aktivno sudjelovanje i doprinos lokalnoj zajednici na području održive mobilnosti i  poboljšanja cestovne sigurnosti.

Na natječaj u kojem je sudjelovao 781 učenik iz 16 zemalja svijeta bilo je prijavljeno 55 projekata posvećenih povećavanju osviještenosti svih sudionika u prometu te promicanju održivog i odgovornog ponašanja. Učenici od 15 do 17 godina i njihovi učitelji iz svih dijelova svijeta pozvani su da se uključe u natjecanje u kojem sudjeluju sa samostalno osmišljenim projektima i inicijativama. 

Od 5 hrvatskih škola koje su se ove godine prijavile na natječaj, među 5 finalista ušla je i nagradu u obliku iPada osvojila Tehnička škola iz Bjelovara koja je projektom Drink less, think more ukazala na hitnu potrebu smanjenja broja sve većeg broja nesreća u njihovoj zajednici koje su prouzročili mladi vozači pod utjecajem alkohola.

U istraživanju provedenom u suradnji s udrugom Sigurna cesta, učenici Tehničke škole Bjelovar i njihovi mentori proveli su ankete među učenicima 3. i 4. razreda, izradili crteže tijekom školskih praktikuma i organizirali njihovu online izložbu, podijelili letke koji slikovito upozoravaju na problem te snimili digitalni strip i edukativni video film, a održano je i online predavanje za maturante. Cjelokupni projekt predstavljen je na Renaultovoj stranici https://www.safety-mobility-for-all.com/sites/default/files/stories/files/2020-05/Drink%20less%20Think%20more.pdf kao i na mrežnim stranicama škole.