Galerija Reportaža

Najposjećeniji sajam u krnjem izdanju

Svjetsko središte automobilske industrije tijekom listopada svakako je Pariz, odnosno tradicionalan jesenski Salon automobila u Parizu koji se održava do 14. listopada. AUTOstil je već tradicionalno posjetio ovu izložbu te vam donosimo pregled najvažnijih noviteta.

Salon automobila u Parizu ima posebno mjesto i važnost u automobilskoj industriji. Održava se bienalno, svake parne godine te se izmjenjuje s izložbom u Frankfurtu. Značaj francuske auto industrije također u svijetu zauzima posebno mjesto što daje poseban značaj i ovoj izložbi.

Novi trendovi u auto industriji te promjena pristupa i pronalaska kupaca vidljivi su i samom odlukom o nenastupanju sljedećih marki: Opel, Mazda, Fiat, Ford, Mitsubishi, Nissan ; VW, Alfa Romeo, Subaru, Jeep, Infiniti, Volvo…, dok su neki proizvođači poput Lamborghinija i Aston Martina bili zastupljeni preko lokalnog francuskog distributera. Volvo je bio prvi proizvođač automobila koji je u jeku krize autoindustrije u Europi (prije 5-6 godina) odlučio nastupiti na tri salona u svijetu i time pokriti tri najznačajnija kontinenta: Europu, Sjevernu Ameriku i Aziju (saloni u Detroitu, Genevi i Shanghaju). Tu je ideju očito polako prihvatilo sve više proizvođača pa tako Paris i Frankfurt definitivno padaju u sjenu i postaju sajmovi lokalne autoindustrije dok Ženeva preuzima tron i postavlja se na lidersku poziciju.

Broj akreditiranih novinara koji je bio i do 12.000 sada je oko 10.000, a broj posjetitelja koji je redovito premašivao brojku od 1,2 milijuna već je prije dvije godine bio jedva preko milijun (1.072.697), a ove godine organizator može biti zadovoljan ako brojka dosegne milijun posjetitelja. Da posjetitelji ne budu zakinuti po prvi su puta uz automobile predstavljeni i motori te niz dodatnih sadržaja tako da je organizator nekako popunio 8 paviljona (133.191 m2) Salona u Parizu (u tri paviljona su automobili).

Salon je tradicionalno drugog novinarskog dana (3.10.) otvorio francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Za one koji planiraju posjetiti ovaj Salon donosimo informaciju da su  cijene ulaznica od 9 do 19 eura, a Salon je otvoren do 14. listopada.

Značajne obljetnice Salona u Parizu:

– Salon slavi 120 godina predstavljanja automobila u Parizu

– Renault slavi 120 godina postojanja

– Porsche slavi 70 godina postojanja

– Land Rover slavi 70 godina suradnje s Crvenim križem

– Jaguar XJ slavi 50 godina

– Smart slavi 20 godina

– Toyota Yaris slavi 20 godina