Ekologija Vijesti

Najveći sustav pohrane energije

Pokrenut je najveći sustav za pohranu energije koji upotrebljava rabljene i nove baterije električnih vozila u nekoj komercijalnoj građevini u Europi. Svečanu ceremoniju otvaranja vodio je amsterdamski vijećnik Udo Kock.

Taj jedinstveni projekt rezultat je suradnje društava Nissan, Eaton, BAM, The Mobility House i Johan Cruijff ArenA uz podršku Amsterdamskog fonda za klimu i energiju (AKEF) i Interrega. Sustav za pohranu energije kapaciteta 3 megavata pouzdaniji je i učinkovitiji sustav za isporuku i uporabu energije na stadionu, za njegove posjetitelje, susjede i nizozemsku električnu mrežu. Uporabom Eatonovih pretvarača energije i ekvivalenta 148 baterija Nissana LEAF sustav za pohranu energije stvara održiviji energetski sustav koji istovremeno omogućuje kružno gospodarenje baterijama električnih vozila.„Zahvaljujući sustavu za pohranu energije stadion će moći pametnije upotrebljavati svoju vlastitu energiju dobivenu iz održivih izvora i, u okviru društva Amsterdam Energy ArenA BV, prodavati pohranjenu energiju”, izjavio je Henk van Raan, direktor odjela za inovacije Johan Cruijff Arene.„ArenA zahvaljujući tome ima siguran pristup znatnim količinama energije, čak i u slučaju prekida rada električne mreže. Tako će stadion moći pridonijeti stabilnosti nizozemske energetske mreže. Johan Cruijff ArenA jedan je od najodrživijih stadiona na svijetu i predvodnik je u području pametnih inovacija poput ovog jedinstvenog sustava za pohranu energije.”„Ponosimo se što smo dio najvećeg sustava za pohranu energije u Europi razvijenog za komercijalne građevine. Johan Cruijff ArenA omogućuje nam da pokažemo da prenamjena baterija Nissanovih električnih vozila može pomoći učiniti cijeli energetski sustav učinkovitijim i održivijim. Smještamo svoj električni ekosustav u samo središte održive budućnosti, mijenjamo način na koji vozimo svoje automobile i svoj način života”, rekao je Francisco Carranza, upravni direktor odjela Nissan Energy.

Prilagodljiv kapacitet pohrane

Sustav za pohranu energije ima važnu ulogu u održavanju ravnoteže između ponude i potražnje energije u Johan Cruijff Areni. Sustav za pohranu svojim kapacitetom od 3 megavata i snagom od 2,8 megavatsati ima dovoljno snage za pokretanje nekoliko tisuća kućanstava. To omogućuje optimalnu pohranu i uporabu energije koju proizvodi 4.200 solarnih panela smještenih na krov Arene. Sustav za pohranu energije predstavlja pomoćni izvor energije, čime se smanjuje potreba za dizelskim generatorima i rasterećuje energetska mreža smanjenjem vršne potrošnje tijekom koncerata.

Johan Cruijff ArenA 

Johan Cruijff ArenA veliki je igrač u prvoj ligi međunarodnih polivalentnih stadiona. Dom je nogometnog kluba AFC Ajax i nizozemske nacionalne reprezentacije, u njoj se održavaju veliki koncerti, plesna događanja i poslovni sastanci. Johan Cruijff ArenA godišnje bilježi više od dva milijuna posjetitelja. Johan Cruijff ArenA sve podređuje doživljaju publike. U suradnji sa svojim partnerima Johan Cruijff ArenA nudi vrhunske usluge i objekte te neprestano radi na stvaranju vrhunskog iskustva za obožavatelje na samom stadionu i njegovoj okolici.

Amsterdam Innovation Arena

Novi sustav za pohranu energije i društvo koje ga je razvilo, Amsterdam Energy ArenA BV, konkretni su rezultati inovacijskog programa kojim upravlja Amsterdam Innovation Arena, u okviru kojeg institucije, vlade i društva kao što su BAM, Nissan, Eaton i The Mobility House surađuju na razvoju stadiona budućnosti.Stadion i njegova neposredna okolica funkcioniraju kao živi laboratorij, inkubator za provjeru inovacija i prakse. Inovativni koncepti i ideje te dokazana rješenja u području izgradnje stadiona, upravljanja i eksploatacije primijenit će se na stadionima i u rekreativnim zonama diljem svijeta uz posredstvo društva Johan Cruijff ArenA International. Partneri Amsterdam Innovation Arene su: Johan Cruijff ArenA, Amsterdamsko gradsko vijeće, Amsterdam Smart City, TNO, KPN, KPMG, Huawei, Microsoft, Signify, Nissan, Eaton, Honeywell i BAM.