Izdvojeno Vijesti

Nakon 12 godina prekinuta proizvodnja Volva XC90

Nakon 12 godina i preko 636.000 proizvedenih primjeraka, Volvo je prekinuo proizvodnju aktualne generacije modela XC90. Kraj je to jedne posebne ere u kojoj je kultni švedski automobil revolucionirao globalni SUV sektor. Posljednji proizvedeni primjerak je iz pogona Torslanda odvezen u muzej, a sam proizvodni pogon već se priprema za proizvodnju potpuno novog Volva XC90 koji stiže krajem godine.

Uspješna priča počela je 7. siječnja 2002. godine kada je Volvo na Sajmu automobila u Detroitu konačno predstavio dugoočekivani SUV model kojeg su Volvo prodavači i kupci, posebice oni u SAD-u, dugo očekivali.

Volvo XC90 se pokazao kao instant hit s preko 100 međunarodnih priznanja, uključujući i titulu SUV-a za 2003. godinu, kao i titulu najvrednijeg izvoznog proizvoda Švedske. Prije samog početka prodaje 2003. godine, Volvo prodavači su već imali zabilježenih 15.000 narudžbi.

 

Proizvedeno ukupno 636.143 primjeraka

Nakon proizvodnje 636.143 primjeraka, legendarni automobil je napustio pogone tvornice Torslanda, kako bi ustupio mjesto svome nasljedniku. Posljednji proizvedeni primjerak je poslan izravno u Volvo muzej u Geteborgu. Ipak, to nije konačan kraj jer će se XC90 nastaviti i dalje proizvoditi u kineskom pogonu Daqing, a i prodavat će se isključivo u Kini pod imenom Volvo XC Classic. Istovremeno u pogon Torslanda stiže potpuno novi XC90. Novi će model biti otkriven u kolovozu, a proizvodnja počinje krajem siječnja 2015. godine. Hans-Olov Olsson, koji je trenutno dopredsjednik odbora direktora Volvo Car korporacije, bio je izravno odgovoran za prodaju u SAD-u krajem 90-tih godina prošlog stoljeća, te je 1998. godine uspio uvjeriti tadašnjeg direktora kompanije Tuve Johannessona da se investira u SUV model. U kolovozu 1998. godine, Hans Wikman dobio je zadatak da razvije prijedlog modernog SUV sa sedam sjedala, ali da ne bude prevelik. Projekt je nosio oznaku P28 i temeljio se na platformi modela S80. Cilj je bio prodati 50.000 primjeraka godišnje, a isti je višestruko nadmašen. Tijekom najboljih godina prodaje (2004-2007.), godišnje se prodavalo oko 85.000 primjeraka. Najveće tržište za XC90 bile su Sjedinjene Američke Države. Tamo je 2004. godine prodano rekordnih 38.800 komada, a godinu kasnije 36.200 komada. U trenutku nastajanja tri dizajnerska prijedloga (dva u Kaliforniji i jednog u Geteborgu), okupljena je i ženska referentna grupa u kojoj je bila i švedska glumica Maud Adams, a cilj je bio poslušati njihove želje i ideje, jer su američke žene trebale činiti velik dio kupaca, odnosno velik dio ciljane skupine.

 

41°C u pustinji

4. svibanj 1999. godine bio je važan dan za projekt. Pri temperaturi od 41°C, na testnoj stazi Volva u Arizoni predstavljena su tri dizajnerska prijedloga za novi model. Okupili su se svi članovi menadžementa, a zadatak je bio odabrati jedan prijedlog za dalji nastavak razvoja. Pobijedio je prijedlog Douga Frashera iz Volvo Concept & Monitoring centra u Kaliforniji, koji je dizajnirao i eksterijer tadašnjeg Volva S80. Mnogi su mislili da je Volvo u SUV segment došao prekasno. Ipak, XC90 se pokazao žestokim udarcem za etablirane konkurente jer je već bio riješio brojne probleme prvih SUV modela.

 

Pet globalnih inovacija

Volvo XC90 je svojim predstavljanjem 2002. godine donio pet globalnih inovacija: RSC sustav (Roll Stability Control) koji koristi žiroskopski senzor kako bi detektirao i poništio rizik od prevrtanja te ROPS sustav (Roll Over Protection System) koji u slučaju prevrtanja štiti sve putnike u vozilu; bočne zračne zajvese za sva tri reda sjedala; integriranu dječju booster sjedalicu u drugom redu sjedala; sigurnosne pojaseve s zatezačima; posebna prečka u prednjem dijelu koja je imala zadatak aktiviranja sigurnosnih sustava u slučaju frontalnog udarca. Više od deset godina kasnije, Američki institut za sigurnost na cestama (IIHS) XC90 još uvijek cijeni kao jedan od najsigurnijih automobila na tržištu, što potvrđuje i 2014. Top Safety Pick+ nagrada. Volvo XC90 pokretali su poprečno postavljeni motori s pet i šest cilindara, da bi se 2004. godine pojavio i aluminijski V8 benzinac sparen sa šeststupanjskim automatskim mjenjačem.

Sada će prva generacija Volva XC90 ustupiti mjesto novoj generaciji koja također donosi brojne inovacije. „Uvjeren sam da će kupci biti zadovoljni. Mnogo smo naučili od prethodnika, posebno o sveobuhvatnom pristupu i detaljnom razvoju svih komponenti,“ napominje Dennis Nobelius, odgovoran za razvoj novog modela. „Naš potpuno novi XC90 je prirodan nastavak izuzetno uspješnog prethodnika. To je i još jedan izvrstan primjer transformacije kroz koju Volvo kao kompanija i brend trenutno prolaze. Radujemo se našoj novoj uspješnoj eri“, zaključuje Lex Kerssemakers, stariji dopredsjednik odjela za proizvodnu strategiju pri Volvo Cars kompaniji.

Nakon 12 godina prekinuta proizvodnja Volva XC90 3 Nakon 12 godina prekinuta proizvodnja Volva XC90 4 Nakon 12 godina prekinuta proizvodnja Volva XC90 5 Nakon 12 godina prekinuta proizvodnja Volva XC90