Vijesti

Nastavlja se akcija „Očistimo Hrvatsku od olupina“

Predajom još jednog Renault Scenic Xmoda, Renault Nissan Hrvatska i ove godine u suradnji s osnivačem udruge ”Zelene stope” Romeom Ibriševićem, fotografom i zaljubljenikom u prirodu, nastavlja akciju “Očistimo Hrvatsku od olupina” započetu prije deset godina.

Dugoročni cilj ove akcije je očuvanje prirode i okoliša kao temeljnih vrijednosti života društva, te prihvatljivo gospodarenje prirodnim resursima primjenom odrednica održivog razvoja što se konkretno provodi kroz uklanjanje odbačenih automobilskih olupina diljem Hrvatske. Akcija je prepoznata i u svijetu te je 2007. godine proglašena najboljim komunikacijskim projektom u Renaultu. Romeo Ibrišević je, obilazeći Hrvatsku u Renault Scenicu, u posljednjih 10 godina prešao preko 200.000 kilometara te pronašao, fotografirao i organizirao odvoz više od 15.000 automobilskih olupina. I u 2014. ta se suradnja nastavlja davanjem na korištenje bijelog Renault Scenic Xmoda, oblijepljenog naljepnicom u obliku trave zbog čega ga Romeo od milja zove „Zelenko“. Otpad je u ovih 10 godina zbrinut s mnogih hrvatskih bisera prirode: otoka Žirje, Velebita, jezera Butoniga, Imotskih jezera, Samobora, podmorja u Sv. Mariji Magdaleni, rijeke Mirne, zaljeva Vruje, kanjona Zrmanje, obale Save od Siska do Zagreba, Modra špilja na Biševu. U toj su akciji korištena razna prijevozna sredstva kojima su se uklanjale olupine s nepristupačnih mjesta, poput helio balona, riječnog tegljača, podmornice, specijalnog vozila Unimog, vozila Big Foot, konja, vatrogasnog vozila, traktora i kamiona. Pomagala je Gorska služba spašavanja, vojska s helikopterima, poštari, ali i mnogobrojno lokalno stanovništvo. Koliko još posla ima, pokazuje činjenica da se na nekim dijelovima Hrvatske na području od samo 20 kilometara može naći i do 20 olupina.

Osim tvrtke Renault Nissan Hrvatska i udruge “Zelene stope” koji se trude razviti svijest naših sugrađana o odgovornom ponašanju prema okolišu, ovu su desetogodišnju akciju pod motom “Do posljednje olupine” prepoznali i drugi, poput Radio Sljemena i Hrvatske televizije, te se ona nastavlja sa sve većim brojem sudionika.