Sport Vijesti

Neel Jani u Formuli E


Porsche predstavlja prvog vozača za električnu trkaću seriju

Porsche nastavlja s ubrzanjem uoči ulaska u ABB FIA Formula E prvenstvo: Neel Jani zadužen je kao prvi vozač. S iskusnim Švicarcem novi tim test vozača početkom godine započinje s testiranjima na stazi kako bi se pripremio za šestu sezonu trkaće serije Formule na potpuno električni pogon koja se prenosi diljem svijeta i kreće u prosincu 2019. godine. Trenutno Porsche željno iščekuje dolazak prvog standardiziranog voznog postolja kako bi mogao ugraditi vlastito razvijeni pogonski sklop koji je već prošao brojna ispitivanja.

Jani je Porscheov test vozač od 2013. godine. Za volanom Porschea 919 Hybrid postao je 2016. godine ukupni pobjednik Le Mansa i svjetski prvak u FIA utrci izdržljivosti. Današnji 35-godišnjak postigao je od 2014. do zaključno 2017. godine četiri pobjede, devet najboljih startnih pozicija i četiri puta najbrže vrijeme kruga s modelom 919. U 2018. godini je s modelom 919 Hybrid Evo u Spa-Francorchamps (BE) postigao rekordno vrijeme kruga kojim je nadmašio tadašnji rekord na stazi Formule 1. Jani je svoju karijeru započeo u svijetu Formule te je dospio sve do pozicije test vozača Formule 1.

„Neel je bez dvojbi pravi čovjek za naš novi program kojim će se postavljati tehnološki trendovi“,govori Fritz Enzinger, voditelj Porsche Moto sporta. „Ne samo da dopri- nosi brzinom, nego i velikim iskustvom s jednosjedima, već je vozio Formulu E te je kod nas u Weissachu renomirani razvojni vozač.“

„Jako se veselim novom zadatku“,naglašava Jani. „Puno mi znači što po drugi put mogu od samog početka sudjelovati u jednom sasvim novom moto sport projektu Porschea. Izazovi u smislu tehnologije i vožnje su veliki, a uz to jaka konkurencija u Formuli E ima znatnu prednost s obzirom na iskustvo. Pred nama je puno posla i jedva čekam roll-out.“

Ulazak Porschea u Formulu E savršeno je tempiran kao dio dalekosežnih promjena u tvrtki: Paralelno uz prvi trkaći automobil Porschea na čisto električni pogon dolazi do uvođenja Taycana na tržište, prvog serijskog sportskog vozila koje generira snagu bez motora s unutarnjim izgaranjem. S investicijama preko šest milijardi eura Porsche ulazi u električno i digitalno doba. Samo uslijed uvođenja Taycana dolazi do stvaranja 1.500 novih radnih mjesta. „Proizvodnja 4.0“ pretpostavlja nove procese od samih temelja te bi trebala biti ugljično neutralna. Program Formule E zauzima važan položaj u ofenzivi budućnosti tvrtke Porsche. U istraživačkom i razvojnom centru Weissach usko surađuju stručnjaci iz moto sporta i serijske proizvodnje. Među plodove ovog transfera znanja se ubraja tehnologija od 800 volti kod Taycana, veliki domet i kratko vrijeme punjenja baterija kombinirani s impresivnom izlaznom snagom. Ova visokonaponska tehnologija temelji se na pionirskom radu koji je bio posvećen trostrukom pobjedniku Le Mansa, modelu 919 Hybrid. Serijski razvoj izveo je određene poučne zaključke iz moto sporta s obzirom na električni pogon, upravljanje baterijama i sustavom hlađenja. I u električnoj trkaćoj seriji se daljnji razvoj ključnih tehnologija kao i upravljanje energijom nalaze u središtu pažnje.

Uvođenjem Gen2 vozila i zahvaljujući učinkovitijim baterijama od ove sezone u Formuli E više nema potrebe za zamjenom vozila tijekom utrke. Dok su vozno postolje i baterija standardizirani za sve timove, Porsche samostalno razvija sve pogonske komponente. Među te u dijelovima serijski relevantne elemente spadaju električni motor, pretvarač frekvencije, prijenosnik, diferencijal, pogonska vratila, noseća struk- tura i pripadajući dijelovi vozila na stražnjoj osovini te sustav hlađenja i upravljačka jedinica motora.