Izdvojeno Vozili smo

Nisko težište, boxer motor te stražnji pogon garancija su užitka u vožnji

Serijska verzija Subaru BRZ imala je svoju premijeru na Tokyo Motor Showu 2011. Subaru BRZ je novi automobil, a radi se o kompaktnom sportskom kupeu s dvojim vratima, motorom smještenim sprijeda i s pogonom na stražnje kotače (RWD). Ovaj kupe razvijen je zajedničkim projektom između Subarua i Toyote. Izgrađen je na osnovu Subaru tehnike (boxer motor i prijenos snage Zenit), pa ovaj model ima nisko težište. Pokreće ga novo razvijeni četverocilindarski 2.0 bokser motor s direktnim ubrizgavanjem goriva. I da odmah na počeku razjasnimo vrlo često pitanje, što znači ime BRZ, čije je značenje na našem jeziku jasno, ali ne odnosi se na originalno značenje same te riječi. Pomalo neobična oznaka, odnosno ime, automobila ‘BRZ’ dolazi od pojma ‘Boxer engine + Rear wheel drive + Zenith’.

         Kompaktni sportski automobil s pogonom na stražnje kotače izrađen zajedničkim snagama Subarua i Toyote

Fuji Heavy Industries Ltd (FHI), proizvođač Subaru automobila, pokrenuo je zajedno s Toyotom idejni projekt BRZ automobila izrazito kupeovskog oblika i performansi u veljači 2006. i to s koncepcijom – nisko težište, motor sprijeda, pogon straga i bokser motor. Već u travnju 2006. Toyota je odgovorila potvrdno i krenulo se u konstrukciju automobila nisko postavljenog bokser motora s niskim težištem i minimalnom udaljenošću od tla. U ožujku 2008. izrađen je prvi prototip na osnovu treće generacije automobila Subaru Impreza koji je vožen na svim kontinentima kako bi se još jednom u praksi ispitalo kako funkcionira automobil s niskim težištem.

U travnju 2008. donesena je konačna odluka kako Subaru i Toyota idu u finalizaciju proizvodnje automobila. Tako je svjetlo dana u serijskoj verziji ugledao Subaru BRZ, novi ultra laki sportski kupe koji smo imali priliku voziti na kraćoj relaciji na novinarskoj prezentaciju u okolici Vrhinke u Sloveniji. Ugradnjom bokser motora koji ima malu visinu zbog u horizontalu postavljena po dva para cilindra omogućili su izvedbu automobila s niskim težištem, a nisko je postavljen i mjenjač i prijenos snage, koji je naravno na stražnje kotače. Dakle svi preduvjeti za nešto posebno su bili ispunjeni.

Sjeli smo za upravljač novog Subarua BRZ i premda se radi o naglašenom sportskom kupeu s po jednim vratima na svakom boku, vozač i suvozač se lakoćom smjeste na odlična sportska sjedala. Naravno putnici na stražnjoj klupi moraju malo planinariti, ali vidjeli smo puno drugih sportskih kupea s dvojim vratima koji imaju puno teži pristup do stražnjih sjedala. Dakle, prve statičke impresije zaslužile su palac gore, tim više što vozač brzo zauzme svoju optimalnu poziciju i ne treba mu puno vremena da pohvata što je gdje.

I još jednom palac gore za Subaru, jer instrumenta ploča, prekidači i sva ostala oprema nenametljivo se nalazi pri ruci, a pri tom je moderno dizajnirana bez dizajnerskih živčanih ispada, što nam se jako dopalo. Malo smo više prostora posvetili samom obliku, jer smatramo da je za ovakav automobil, koji svojim podacima na papiru već garantira vrhunsku vožnju, osim performansi važan i dizajn.

Bokser motor je prvi benzinski motor Subarua s direktnim ubrizgavanjem goriva. I dok ste do sada za upravljačem vozila koji je pokretao bokser motor po vibracijama i zvuku mogli nepogrešivo pogoditi koji tip konstrukcije motora brunda ispod prednjeg poklopca, kod BRZ-a je to sasvim drugačija priča. Motor uopće nema karakterističan zvuk boxer motora, ni približno zvuku koji ima Impreza. Da vozaču ne kažu, po zvuku ne bi nikako mogao pogoditi da se radi o boxer motoru. Toga su bili svjesni u Subaruu, pa su ponudili uređaj nazvan Sound Creator koji proizvodi zvuk iznad 4500 o/min, kod okretaja kada i motor daje svoje sportske performanse.

Zahvaljujući vrlo niskom položaju boxer motora, te niskom položaju sjedenja – pa ipak se radi o pravom sportskom kupeu pa tako i mora biti – verzija s ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa i stražnjim pogonom (ah tako se rijetko danas vozi stražnji pogon…) osnovni su preduvjeti koji su ispunjeni kao glavne karakteristike ovog automobila. Ako se tome doda da je BRZ s ručnim mjenjačem težak samo 1239 kg i da ima skoro idealan raspored mase (53% na prednje, 47% na stražnje kotače), svi preduvjeti za sportsku nabrijanu vožnju su tu.

Automatski mjenjač bit će ponuđen prvenstveno na tržištu SAD-a, tako da o toj opciji europski kupci i ne moraju razmišljati. BRZ ima električni servo upravljač koji uz novo konstruirani prednji ovjes male visine tipa McPherson sprijeda i s novo smještenim amortizerima (nizak prednji kraj) te stražnji ovjes koji je u biti modificiran s Impreze WRX Sti omogućuje maksimalnu stabilnost i preciznu kontrolu vozilom u kriznim situacijama. Tu je i VSC Dynamic Stability Control s mogućnošću postavljanja u čak pet različitih ‘modova’, a čak ga je moguće u potpunosti isključiti držanjem odgovarajuće tipke 5 sekundi – premda nam to nisu preporučili. Prema ponašanju kada smo to ipak kriomice isprobali, to je samo za natjecateljsku zatvorenu stazu, jer ipak je to stražnji pogon…

Boxer motor obujma 1.998 ccm je prvi Subaru opremljen motorom s direktnim ubrizgavanjem goriva. Razvija najveću snagu 200 KS pri visokih 7.000 o/min, dok crveno područje na obrtomjeru počinje na 7.400 o/min kada se uključi limitator okretaja. Možda će se mnogima učiniti kako je tih 200 KS danas premala zaliha snage, ali podsjećamo da se radi o bokser motoru, te da taj motor ima najveći okretni moment 205 Nm u visokim okretajima od 6400 do 6600, te da kvadratičan omjer promjera i hoda klipa (86×86 mm) pruža odista visoke performanse na radost vozača. Boxer motor u BRZ je za 2,4 cm pomaknut iza prednje osovine i 6 cm je niže ugrađen nego kod Impreze model 2012, a i pod BRZ je niži 5 cm. Rezultat je nisko težište koje je kod BRZ-a samo 46 cm udaljeno od podloge po kojoj vozi.

Paket opreme je izuzetno bogat, a samo bismo istaknuli kako BRZ ima sedam zračnih jastuka, a dolazi u prodaju sa sedam boja karoserije. Trenutačno je u Hrvatskoj raspoloživo kupcima oko 20-tak automobila u četiri boje. Cijena modela s ručnim mjenjačem i kožom starta od 34.690 eura. Sve u svemu ovakav kupe kakav je jako nas se dojmio i to dizajnom, praktičnošću, kao i užitkom u vrlo brzoj vožnji koju lakoćom pruža. Sve u svemu paket koji u potpunosti opravdava svoje ime ‘BRZ’ u našem doslovnom značenju te riječi.

TEHNIČKI PODACI:

Boxer motor, 4 cilindra, DOHC, 4 ventila po cilindru, benzinski, 1.998 ccm, 147 kW (200 KS) pri 7.000 o/min, 205 Nm od 6.400 do 6.600 o/min, kompresija 12,5:1, promjer i hod klipa 86×86 mm, direktno ubrizgavanje benzina, ručni mjenjač sa 6 stupnjeva prijenosa (automatski sa 6. stupnjeva), motor smješten sprijeda, pogon na stražnje kotače, dužina 4.240 mm, širina 1.775 mm, visina 1.425 mm, međuosovinski razmak 2.570 mm, udaljenost od tla 12 cm (aut. 13 cm), prtljažnik 243 litre, spremnik goriva 50 litara, težina 1.239 kg (aut. 1.262 kg), kočnice samoventilirani diskovi 16 cola, straga 15 cola, gume 215/45×17, naplatci 17×7, krug okretanja 10,4 m, potrošnja goriva grad 10,4 / otvoreno 6,4 / kombinirano 7,8 l/100km (aut. 9,6/5,7/7,1), ubrzanje 0-100km/h 7,6 s (aut. 8,2), najveća brzina 226 km/h (automatik 210 km/h u 5. stupnju prijenosa