Objava tjedna Predstavljamo Vijesti

Nissan BladeGlider – pametna mobilnost

Od zvijezde salona automobila do potpuno funkcionalnog naprednog prototipa. Nissan je doveo ekstremni koncept BladeGlider iz mašte u stvarnost. Nissan BladeGlider prvo je prikazan kao studija statičnog dizajna na tokijskom salonu automobila 2013., gdje je otkrio uzbudljivu budućnost s nultom stopom emisije Nissanovih električnih vozila. Nissanova je vizija bilo okretno i učinkovito električno vozilo koje bi otkrilo nove dimenzije zabave i uzbuđenja u vožnji, vozilo koje bi „klizilo” zahvaljujući gotovo potpuno tihom radu svojeg električnog motora i aerodinamičnom obliku vojne letjelice sa „strijela krilima” visokih performansi. Sada je, nakon dvije godine rada na dizajnu, konstrukciji i razvoju, Nissan BladeGlider prerastao u uzbudljivu studiju potencijala naprednih performansi električnih vozila. BladeGlider je utjelovljenje pametne mobilnosti, filozofije koja automobile čini uzbudljivijima ponovnim definiranjem načina njihove vožnje, pogona i uključivanja u društvo. Prvi modeli odlikuju se naprednom konfiguracijom ovjesa s uskim tragom prednjih kotača i širim tragom stražnjih kotača, čime se omogućuju optimalna aerodinamična svojstva i stabilnost pri upravljanju. Vrata visokih bočnih linija koja se otvaraju unatrag i prema gore zaslužna su za impresivan ulazak i izlazak iz automobila. Otvoreni krov BladeGlidera ojačan je integriranom strukturom za zaštitu od prevrtanja koja nudi spoj uzbuđenja otvorenog trkaćeg automobila i sigurnosti coupéa. Vozač je smješten u formaciji nalik glavi strijele blago ispred dvaju putnika koji mogu uživati u većem prostoru za noge. Svi putnici imaju panoramski pogled zahvaljujući vjetrobranskom staklu kokpita koje se proteže u krov. Komande sustava BladeGlidera koje se nalaze na upravljaču spojene su s naprednim zaslonom koji prikazuje brzinu, stanje baterije, način rada za prikupljanje energije i grafički prikaz okretnog momenta. Uz središnji zaslon nalaze se dva ekrana na kojima se prikazuju snimke s kamera okrenutih unazad smještenih tik iza prednjih kotača, s prikazom prostora s bočnih i stražnje strane automobila. Taj je dizajn s dvama ekranima alternativa za retrovizore smještene na vratima, čime se poboljšavaju aerodinamična svojstva BladeGlidera. Kad je odabrana vožnja unatrag, prikaz na ekranima se mijenja i prikazuje sliku s dviju kamera smještenih na stražnjem dijelu strukture za zaštitu od prevrtanja te se tako olakšava kretanje unatrag.

Pogon je u potpunosti električan s vrhunskim performansama, a čine ga tehnologija baterije i motora koju je razvio partner Nissana u projektu BladeGlider, društvo Williams Advanced Engineering. Najviša brzina predstavljenih modela prelazi 190 km/h, a od 0 – 100 km/h ubrzavaju za manje od pet sekundi. Pogon stražnjih kotača omogućuju dva električna motora od 130 kW, jedan za svaki kotač. Sustav uključuje usmjeravanje okretnog momenta radi kontrole okretnog momenta koja dolazi do pogonskih kotača, čime se dodatno poboljšava upravljanje. Ako dođe do podupravljanja automobila, usmjeravanje okretnog momenta automatski šalje više okretnog momenta vanjskom kotaču radi ublažavanja podupravljanja. Sustavi usmjeravanja okretnog momenta osmišljeni su u cilju unaprjeđenja iskustva u vožnji, a ne radi upravljanja vožnjom, te imaju tri načina rada: ugašeno, okretno i drift. Snagu osigurava litij-ionska baterija visokih performansi od 220 kW s pet modula. Za bateriju i za motore razvijeni su posebni sustavi hlađenja. „Ti prototipi utjelovljuju nastojanja Nissana da proširi svoju filozofiju pametne mobilnosti koja kombinira užitak u vožnji i odgovornost prema okolišu. Nissan vjeruje da bi se zaljubljenici trebali radovati budućnosti s nula emisija, a BladeGlider savršen je dokaz za to. To je električno vozilo stvoreno za obožavatelje benzina”, izjavio je Daniele Schillaci, izvršni potpredsjednik Odjela za marketing i prodaju društva Nissan Motor Co., Ltd.

U unutrašnjosti BladeGlidera vidljiva je inspiracija sportskim vozilima, posebno u četverotočkovnim sigurnosnim pojasevima za sve putnike. Sjedala savršeno podupiru tijelo i noge vozača i putnika. Sjedala su presvučena naprednim spojem tkanine i premaza od epoksidne smole, što za posljedicu ima čvrst materijal za odlično prianjanje koji putnicima nudi udobnost, a istovremeno ih čuva na njihovim mjestima. Dostupne su dvije boje – zelena Cyber i narančasta Stealth. Te su boje upotrijebljene na gornjim dijelovima naslona sjedala te su obrubljene srebrnim reflektirajućim materijalom radi postizanja upečatljivog sportskog izgleda. Donji je dio sjedala crne boje s uzorkom, a rubovi sjedišta su zeleni i narančasti.

U Rio de Janeiru će u kolovozu biti predstavljena dva BladeGlidera. Jedan će se nalaziti u olimpijskom parku, a drugi će biti na raspolaganju za dinamičnu vožnju predstavnicima medija i VIP osobama.

 

Ključni tehnički podaci za BladeGlider
Najveća brzina > 190 km/h
Ubrzanje 0 – 100 km/h (s) < 5 sekundi
Snaga 200 kW (268 KS)
Najveći okretni moment 707 Nm
Masa 1.300 kg
Duljina 4.300 mm
Širina 1.850 mm
Visina 1.300 mm
Međuosovinski razmak 2.800 mm

 

148588_1_5 148589_1_5 148591_1_5 148592_1_5 148593_1_5 148594_1_5 148595_1_5 148596_1_5 148597_1_5 148598_1_5 148599_1_5 148600_1_5 148601_1_5 148602_1_5