Ekologija Tehnika Vijesti

Nissan e-POWER – novi električni pogonski sustav

Nissan Motor Co. Ltd. kupcima je predstavio svoj novi pogonski sustav e-POWER. To je prvi put da tehnologija e-POWER postaje dostupna kupcima, što je važan korak u strategiji elektrifikacije u sklopu Nissanova programa inteligentne mobilnosti. e-POWER upotrebljava tehnologiju električnog pogona usavršenu u Nissanu LEAF, najprodavanijem automobilu na električni pogon u povijesti, prodanog u više od 250.000 primjeraka. Za razliku od pogonskog sustava modela LEAF, e-POWER upotrebljava i mali benzinski motor za punjenje snažne baterije u slučaju potrebe, čime se uklanja potreba za vanjskim punjačem. Sustav pritom razvija jednaku snagu.

Tehnologija sustava e-POWER

Sustav e-POWER sadržava motor na isključivo električni pogon, što znači da kotače pokreće električni motor. Snaga se iz visokonaponske baterije isporučuje do kompaktnog pogona e-POWER koji čine benzinski motor, generator električne energije, inverter i motor. U konvencionalnim hibridnim sustavima, električni motor male snage spojen je s benzinskim motorom koji pokreće kotače kad je kapacitet baterije nizak (ili pri vožnji visokim brzinama). Međutim, u sustavu e-POWER benzinski motor nije spojen s kotačima, on samo puni bateriju. I za razliku od posve električnog pogona, snaga nastaje i u motoru, a ne samo u bateriji.

Takva struktura sustava općenito zahtijeva veći motor i bateriju jer je motor jedini izvor snage izravno povezan s kotačima.  To je proizvođačima automobila otežalo ugradnju sustava u kompaktne automobile. Međutim, Nissan je svladao i to i naučio kako smanjiti obujam i masu, a istovremeno razviti brže načine upravljanja motorom i poboljšati upravljanje energijom. Posljedica je toga da e-POWER upotrebljava manju bateriju od one ugrađenu u LEAF, ali koja donosi jednako iskustvo vožnje kao i posve električni pogon.

Prednosti sustava e-POWER

e-POWER gotovo trenutačno donosi golem okretni moment, što povećava odzivnost motora i donosi uglađenije ubrzanje. Sustav je i iznimno tih, kao i posve električni pogon. Budući da se sustav e-POWER mnogo rjeđe oslanja na motor, potrošnja goriva usporediva je s onom najnaprednijih konvencionalnih hibrida, posebice u gradskoj vožnji. Sustav e-POWER omogućuje vam uživati u svim prednostima električnih vozila bez brige oko punjenja vozila.

Povijest razvoja

Nissan svojim programom razvoja električnih vozila i tehnologije autonomne vožnje želi ostvariti budućnost vožnje bez emisija i nezgoda sa smrtnim posljedicama. Kako bi ta vizija postala stvarnost, Nissan je razvio strategiju inteligentne mobilnosti koja najvažnije odluke marke temelji na sljedećim pitanjima: što pokreće automobile, kako se automobili voze i kako se automobili integriraju u društvo; a pritom nastoji ostati usredotočen na stvaranje iskustva vožnje u kojem će vozači uživati. e-POWER je novi korak prema ostvarivanju vizije nulte stope emisija s pomoću novog i učinkovitijeg električnog pogona.

Nissan je 2006. ostvario napredak u tehnologiji za upravljanje energijom. Nissanovi inženjeri uspjeli su smanjiti obujam baterije na razinu konkurentskih sustava i pritom zadržati prednosti električnih vozila kao što su tih rad i učinkovita uporaba energije. Usto su primjenom Nissanovih tehnologija, poput integracije motora koji stvara električnu energiju, električnog pogona za uporabu u kompaktnim automobilima, povećanja krutosti pogonskog sustava i uglađenijeg rada sustava postavljeni temelji sustava e-POWER i njegove primjene u segmentu kompaktnih automobila.

Nissan je predan razvoju pogonskih sustava pokretanih električnom energijom koji upotrebljavaju različite vrste goriva kako bi ispunili zahtjeve tržišta diljem svijeta. e-POWER je samo jedan primjer te potrage i povećat će Nissanovu ponudu električnih pogonskih sustava. Nissan istražuje i razvija vozila pokretana gorivnim člancima i nastavlja uvoditi inovativne nove proizvode u različita područja i promicati uporabu električnih vozila diljem svijeta.

Sustav e-POWER klasificiran je kao serijski hibrid. Note e-POWER predstavlja prvo serijsko vozilo segmenta kompaktnih automobila pokretano serijskim hibridnim sustavom.

Nissan introduces new electric-motor drivetrain: e-POWER

Nissan introduces new electric-motor drivetrain: e-POWER

Nissan introduces new electric-motor drivetrain: e-POWER

Nissan introduces new electric-motor drivetrain: e-POWER

Nissan introduces new electric-motor drivetrain: e-POWER

Nissan introduces new electric-motor drivetrain: e-POWER

Nissan introduces new electric-motor drivetrain: e-POWER

Nissan introduces new electric-motor drivetrain: e-POWER

Nissan introduces new electric-motor drivetrain: e-POWER