Sport Vijesti

Nissan GT-R upravljan PlayStationom postigao 210 km/h

Nissan GB i Sony Interactive Entertainment Europe zajedničkim su snagama osmislili ultimativni daljinski upravljan automobil za gamere – Nissan GT-R/C.
U okviru predstavljanja videoigre Gran Turismo Sport, koja će na police trgovina diljem Europe stići 18. listopada, te obilježavanja 20. obljetnice Nissanove suradnje sa serijalom Gran Turismo, unikatni je automobil temeljito prerađen kako bi se njime moglo upravljati s pomoću kontrolera PlayStation DualShock 4. Sve što je potrebno kako bi se oslobodila sva njegova snaga je mali pokret gumbom ili joystickom. Daljinski upravljan automobil, kojem je za ove potrebe uklonjena blokada brzine, može postići brzinu od 313 km/h, bez vozača za upravljačem. Automobilom GT-R/C oko legendarne staze Silverstone upravljao je vozač momčadi NISMO Jann Mardenborough. Jann je automobilom GT-R/C upravljao iz kokpita helikoptera Robinson R44 Raven II kojem je za tu priliku izdana posebna dozvola za let pri niskim visinama. Mardenborough je jedan od najuspješnijih pobjednika GT akademije, Nissanova revolucionarnog programa razvoja trkaćih vozača. Janna smo pozvali da bude prvi vozač automobila GT-R/C zbog njegova nenadmašnog talenta za vožnju u igri Gran Turismo i u stvarnim utrkama.
Nissan već više od 80 godina donosi inovacije u automobilističke sportove i spaja tehnologije i performanse na način koji mu omogućuje da ostane korak ispred konkurencije. Nissan usto od 2008. automobilističke sportove približava širem krugu obožavatelja, zahvaljujući GT akademiji koja amatere pretvara u prave profesionalne vozače utrka.
Nissan GT-R/C konstruirao je proizvođač JLB Design Ltd. iz Velike Britanije na temelju serijskog modela R35 pokretanog V6 motorom snage 542 KS iz 2011., iste godine kad je Jann Mardenborough pobijedio u natjecanju GT akademije. Mardenborough je u najbržem krugu (1:17:47) ostvario prosječnu brzinu od 122 km/h i najveću brzinu od 210 km/h. Prosječna brzina koju na 2,6 km dugoj stazi ostvaruju automobili s vozačem za upravljačem iznosi 134 km/h. GT-R/C ima četiri robota koji su zaduženi za upravljanje, mijenjanje stupnjeva prijenosa, kočenje i ubrzavanje. Šest računala ugrađenih u prtljažnik prenose upute automobilu do 100 puta u sekundi. Položaj upravljača mjeri se u omjeru od 1:65.000. Obični je kontroler PS4 DualShock 4 spojen s mikroračunalom koje prihvaća signale joysticka i tipki te ih prenosi u sustave ugrađene u GT-R/C. Bežično upravljanje radi na udaljenosti do jednog kilometra. Kako bi Mardenborough mogao procijeniti brzinu vozila u zavojima, u automobil je ugrađen senzor Racelogic VBOX Motorsport koji podatke prenosi na LCD zaslon u kokpitu helikoptera. GT-R/C je opremljen i dvama neovisnim sigurnosnim sustavima koji funkcioniraju na različitim frekvencijama. Oni omogućuju dvojici dodatnih inženjera potpuno zaustavljanje automobila i gašenje motora u slučaju da glavni vozač izgubi nadzor nad vozilom. James Brighton iz JLB Designa izjavio je: „GT-R/C je pred nas stavio jedinstvene izazove kojima smo morali doskočiti inovativnim rješenjima. Morali smo osigurati učinkovit rad robotiziranih sustava tijekom snažnih ubrzanja/kočenja te u zavojima u kojima djeluju snažne g-sile; realistično i sigurno upravljanje automobilom pri svim brzinama te neprekinutu vezu između automobila i kontrolera Playstation DualShock 4 uz minimalno kašnjenje u vremenu reakcije, neovisno o udaljenosti. S ponosom mogu reći da smo svladali sve te izazove, ali i pohvaliti Jannove jedinstvene vještine koje su mu omogućile da ovlada vozilom u vrlo kratkom razdoblju i pritom ostvari zaista impresivna vremena krugova.” Jann Mardenborough na to je dodao: „Ovo je bio jedinstven, legendaran pothvat. GT-R/C je spojio oba moja svijeta – virtualni gamerski i ovaj stvarni u kojem vozim automobilističke utrke – na način na koji nikad nisam mislio da je to moguće. Odziv automobila na komande kontrolera DualShock 4 bio je mnogo bolji nego što sam očekivao. JLB Design je odradio fantastičan posao kako bi osigurao da svi sustavi odgovaraju na upute kontrolera. Upravljanje, ubrzanje i kočenje odlično su podešeni, što mi je omogućilo preciznu kontrolu za bolji osjećaj u zavojima i stabilniju vožnju na brzim ravninama. Vožnja daljinski upravljanog Nissana GT-R pune veličine brzinom od 210 km/h na Silverstoneu iz helikoptera bila je zaista nezaboravno iskustvo. E, to su inovacije koje uzbuđuju!”
GT-R/C će 2018. biti na turneji osnovnim i srednjim školama diljem Velike Britanije kako bi potaknuo zanimanje učenika za predmete iz tzv. STEM područja (znanost, tehnologija, inženjering i matematika).
Nissan GT-R R35
U listopadu 2007., prije čak deset godina, Nissan je na Tokijskom salonu automobila predstavio R35 GT-R. Nissan GT-R od samog je predstavljanja predvodnik segmenta premium sportskih automobila. Beskompromisni je četverosjed visokih performansi namijenjen zaljubljenicima u vožnju i pravo je utjelovljenje Nissanova slogana Inovacije koje uzbuđuju. GT-R za 2017. godinu znatno je obnovljen kako bi zadržao mjesto koje mu pripada: sam vrh automobilskog Olimpa. Nissan GT-R za 2017. krasi uzbudljiv izgled iznutra i izvana, a odlikuje se i velikim poboljšanjima u ključnim područjima, uključujući obnovljenu šasiju i snažniji 3,8-litreni V6 motor s 24 ventila i dva turbopunjača. GT-R je sada i udobniji no ikad prije, a krasi ga i profinjenija unutrašnjost premium kvalitete. Te su preinake najznačajnije promjene modela R35 GT-R od predstavljanja 2007. U Velikoj Britaniji Nissan GT-R je dostupan s tri inačice: Pure, Recaro i Prestige. Cijene se kreću od 82.525 funti za inačicu Pure, dok za inačicu Recaro vlasnici trebaju izdvojiti 84.525 funti. Inačica Prestige dostupna je za 85.025 funti s crnim kožnatim sjedalima Touring odnosno 86.025 funti s kožnatim sjedalima Touring smeđe, bijele ili crvene boje. Dostupna je i izvedba Track Edition, koju je razvio NISMO, čije se cijene kreću od 94.525 funti, a najbolja izvedba, ekskluzivni GT-R NISMO snage 600 KS dostupna je od 151.525 funti.
GT Sport
Gran Turismo Sport, koji će od srijede, 18. listopada, biti dostupan u Velikoj Britaniji, Europi, Australiji i Aziji, početak je nove ere trkaćih videoigara, zahvaljujući načinima igre za jednog igrača te online utrkivanju više igrača. Igrači u igri mogu uživati u arkadnom načinu igre, ali i u online utrkivanju u natjecanjima koje je odobrila Međunarodna automobilistička organizacija. Gran Turimo Sport igračima omogućuje da razviju svoje virtualne trkaće karijere u nekim od najbržih dostupnih automobila, čime predstavlja novi standard u žanru trkaćih videoigara. Igra će biti kompatibilna sa svim PlayStation konzolama: osnovnim Playstation 4, PlayStation Pro i PlayStation VR. Igrači će se moći utrkivati samo u najbržim i najpoželjnijim vozilima: s više od 158 dostupnih automobila, od konceptnih vozila Vision Gran Turismo do ekskluzivnih prototipa Gran Turismo Sport i najboljih automobila iz stvarnoga svijeta. Utrke se voze na 17 lokacija u 40 različitih konfiguracija staze, od legendarne staze Tokyo Expressway do vječnog favorita Nürburgring Nordschleife i čitavog niza drugih staza kao što je ovalna staza Northern Isle Speedway duljine 800 m.
Jann Mardenborough
Jann Mardenborough jedan je od najuspješnijih pobjednika GT akademije, Nissanova revolucionarnog programa za otkrivanje i razvoj vozača koji od 2008. pretvara najbolje igrače Gran Turisma u prave trkaće vozače. Jann je pobijedio u natjecanju GT akademije 2011. i prvi je pobjednik koji se utrkivao u bolidima jednosjedima, a 2014. pobijedio je i u utrci klase GP3 s momčadi Arden Motorsport, kao član programa razvoja vozača momčadi Infiniti Red Bull Racing. Osim u jednosjedima, Jann je ostvario i zapažen uspjeh u bolidu momčadi Ligier-Nissan klase LM P2 na utrci 24 sata Le Mansa 2014. Mardenborough je 2015. postao jedan od prvih vozača GT akademije za upravljačem Nissanova bolida klase LM P1 te je nastavio karijeru u utrkivanju bolida jednosjeda klase GP3. Nakon što se 2016. preselio u Japan, Mardenborough je ostavio snažan dojam u klasi GT300 u prvenstvima Super GT i japanskoj Formuli 3, u kojima se borio za naslov prvaka. Nakon što je ostvario pobjede u oba prvenstva Jann je 2017. prešao u klasu GT500 prvenstva Super GT te u elitnu japansku klasu bolida jednosjeda, Super Formula. Jann je trenutačno član momčadi Team Impul, za koju vozi Nissan GT-R NISMO GT500 u klasi Super GT.
JLB Design Ltd.
Elemente sustava za daljinsko upravljanje razvili su dr. James Brighton i njegovi suradnici iz JLB Designa. James je u proteklih 15 godina izradio više od 70 daljinski upravljanih vozila pune veličine, među kojima su automobili, čamci, autobusi i kamioni. Može se pohvaliti s više od 23 godine iskustva u razvoju i konstrukciji trkaćih i terenskih automobila. GT-R/C daleko je najbrže i najsofisticiranije daljinski upravljano vozilo koje su razvili. James je i ravnatelj Centra za razvoj naprednih vozila na Sveučilištu u Cransfieldu specijaliziranog za istraživanje, dizajn, razvoj i predavanje o naprednim tehnologijama za vozila, uključujući ona za terensku vožnju i automobilističke sportove, te za razvoj laganih materijala i povezane nanotehnologije.