Ekologija Vijesti

Nissan i DeNA testiraju Easy Ride

Nissan Motor Co., Ltd. i DeNA Co., Ltd. 5. ožujka počinju testiranje usluge mobilnosti robotiziranim vozilima Easy Ride koju razvijaju zajedno.

Easy Ride je zamišljen kao usluga mobilnosti za svakoga tko želi slobodno putovati do željene destinacije u robotiziranom vozilu. Testiranje će se održati u okrugu Minatomirai u Yokohami, u prefekturi Kanagawa u Japanu. Sudionici će putovati predodređenim rutama u vozilima opremljenim sustavima za autonomnu vožnju. Ruta je duga otprilike 4,5 kilometara i spaja Nissanovo sjedište s trgovačkim centrom Yokohama World Porters.

Za učinkovito upravljanje flotom i veću sigurnost sudionika, Nissan i DeNA izgradili su centar za nadzor na daljinu opremljen njihovim naprednim tehnologijama.

Nissan i DeNA testirat će i jedinstvene funkcije usluge Easy Ride. Posebna aplikacija putnicima omogućuje da tekstualnom porukom ili glasovnom naredbom objasne što žele i odaberu odredište s popisa predloženih destinacija. Na zaslonu u vozilu prikazuje se gotovo 500 preporučenih zanimljivih lokacija i događaja u blizini. Sudionici testiranja na svoje pametne telefone mogu preuzeti i kupone za popust u 40 obližnjih trgovina i restorana.

Sudionici će morati ispuniti anketu o zadovoljstvu korištenja uslugom, sadržajima i kuponima lokalnih trgovaca i restoranima te predložiti cijenu korištenja uslugom Easy Ride. Nissan i DeNA upotrijebit će rezultate ankete u nastavku razvijanja ponude i u budućim praktičnim testiranjima.

Sudjelovanje šire javnosti omogućit će Nissanu i DeNA-i prikupljanje podataka o upravljanju uslugom Easy Ride, što će im pomoći i u budućim komercijalnim strategijama. Nissan i DeNA surađivat će i na proširenju ruta na kojima će usluga biti moguća, razvoju dizajna usluge za okruženja bez vozača, sustava distribucije vozila, postupaka za preuzimanje/povrat vozila i višejezične podrške. U početku će usluga Easy Ride biti dostupna u ograničenom opsegu, a zatim će početkom sljedećeg desetljeća biti dostupna i kao puna usluga.

Korisnici će moći otkrivati nove lokalne destinacije pa Nissan i DeNA očekuju da će usluga Easy Ride revitalizirati i napuniti gradove i susjedstva energijom.