Vijesti

Nissan i DOCOMO ispituju tehnologiju I2V pomoću 5G mreže

Putnicima će se pridružiti 3D avatari u prvom ispitivanju sustava „nevidljivo u vidljivo” na terenu.

Nissan i NTT DOCOMO, INC. provode prvo ispitivanje Nissanove tehnologije „nevidljivo u vidljivo” na terenu, u vozilo u pokretu, s pomoću mobilne mreže pete generacije društva DOCOMO.

Ta je tehnologija po prvi put predstavljena na trgovačkom sajmu CES u Las Vegasu u siječnju, a sad je se ispituje na Grandriveu, Nissanovom poligonu za testne vožnje u Yokosuki u Japanu.

Sustav „Nevidljivo u vidljivo”, ili I2V, tehnologija je Nissanove inteligentne mobilnosti koja će u budućnosti spajati stvarni svijet s onim virtualnim. Povezujući informacije iz senzora izvan automobila i unutar njega s podacima iz oblaka, pomaže vozačima da „vide nevidljivo”, primjerice ono što se nalazi malo dalje niz cestu, iza zgrade ili iza ugla.

Osim toga, I2V povezuje vozače i putnike s metasvijetom, virtualnim svijetom u kojem ljudi mogu komunicirati putem avatara. Članovi obitelji, prijatelji i druge osobe koje se nalaze na nekom drugom mjestu, mogu se pojaviti u automobilu u obliku trodimenzionalnih avatara proširene stvarnosti kako bi vozaču radili društvo ili pružili pomoć.

U okviru ispitivanja na terenu, upotrebljava se 5G mreža velike brzine, velikog kapaciteta i niske latencije društva DOCOMO kojom se u stvarnom vremenu bežično šalju podaci o avataru u testno vozilo, kao i snimke s kamere unutar automobila. Testno vozilo osmišljeno je na temelju Nissanova kombija NV350.

Nissan i DOCOMO ocijenit će kako osobe unutar vozila i one predstavljene avatarom putem korisničkog sučelja osjećaju da su prisutni i jedni i drugi. Ocijenit će se i iskoristivost funkcija za interaktivnu komunikaciju sustava I2V.

Nissan i DOCOMO planiraju nastaviti zajednička ispitivanja na terenu te istraživati tehnologiju I2V i njezine moguće primjene, kao i nuditi nova iskustva povezanih automobila kupcima u budućnosti.