Izdvojeno Vijesti

Nissan je razvio prvi prototip “samočistećeg’ automobila”

Pranje automobila katkad je mukotrpan posao − pritom i skup. Zato je Nissan započeo testiranje inovativne boje koja odbija blato, kišu i svakidašnju nečistoću, koja će možda omogućiti da vozači više nikad neće morati prati svoje vozilo.

Posebno osmišljenom superhidrofobičnom i oleofobičnom bojom (što znači da odbija vodu i ulja), obojen je posve novi Nissan Note, pa je tako postao prvim samočistećim vozilom na svijetu. Kako bi se procijenile stvarne mogućnosti naknadnog nanošenja superhidrofobične boje, inženjeri u Nissanovu Europskom tehničkom centru idućih će mjeseci samočisteći Note testirati u različitim uvjetima korištenja. Nissan je prvi proizvođač automobila koji je tehnologiju nazvanu Ultra-Ever Dry® primijenio na automobilskoj karoseriji. Stvarajući zaštitni sloj zraka između boje i okoline, ona učinkovito sprečava stvaranje mrlja nastalih zaostalim kapima i prskanjem površine karoserije s ceste.

To, međutim, nije prvi put da se ‘samočisteća’ tehnologija upotrebljava na Nissanu Note. Automobil već raspolaže funkcijom ‘operi i osuši’ na kameri za vožnju unatrag. Pritom voda i stlačeni zrak automatski čiste objektiv kamere i tako jamče da Noteovi sigurnosni senzori rade u svim uvjetima. Zasad se boja, koju je na tržište stavila tvrtka UltraTech International Inc.®, pokazala učinkovitom u uobičajenoj uporabi po kiši, rosulji, mrazu, bljuzgavici i prolaskom kroz lokve. Premda zasad nema planova da se tehnologiju iskoristi u serijskoj proizvodnji, Nissan će nastaviti razmatrati njezine mogućnosti kao opcije za naknadnu uporabu.

Geraldine Ingham, glavna rukovoditeljica marketinga Nissana Note, kaže, “Nissan Note pomno je osmišljen da ukloni stres iz vožnje, a Nissanovi inženjeri stalno smišljaju nove načine olakšavanja života obitelji. Posvećeni smo rješavanju svakidašnjih problema s kojima se suočavaju naši kupci, pa ćemo uvijek biti otvoreni za testiranje uzbudljivih, naprednih tehnologija poput ove nevjerojatne boje.”

Posve novi Nissan Note  već je ispunjen inovativnim tehnologijama koje vožnju čine sigurnijom. Upozorenje na napuštanje traka i vozilo u mrtvom kutu te otkrivanje pokretnih objekata dijelovi su Nissanova Safety Shielda. Tu jedinstvenu opremu pokreće tehnologija panoramskog monitora koja se temelji na jedinstvenoj samočistećoj stražnjoj kameri − inovaciji koja je prvi put iskorištena u vozilu B segmenta.

Premium tehnologija i domišljat dizajn uvedeni u B segment u središtu su privlačnosti novog Notea, s inovativnim razmišljanjem primijenjenim na sve vidove njegova dizajna i konstrukcije.