Vijesti

Nissan konstruirao prvi bob sedmerosjed

Nissan je ponovno srušio konvencije predstavljanjem prvog boba sedmerosjeda u Innsbrucku u Austriji. Premijerna vožnja boba X-Trail Bobsleigh nadahnutog dizajnom Nissana X-Trail održana je na legendarnoj olimpijskoj stazi u Iglsu, a bobom je upravljao britanski osvajač olimpijske medalje Sean Olsson. Nissan je surađivao sa stručnjacima za bobove kako bi tradicionalni bob četverosjed pretvorio u sedmerosjed nadahnut modelom X-Trail koji postiže brzinu od 100 km/h, a u zavojima postiže G-sile od 4,5 G.

Prepoznatljivim prednjim krajem, svjetlima i sa sedam sjedala bob oponaša odvažni dizajn Nissana X-Trail. Putnicima omogućuje pregled od 360 stupnjeva kako im ništa ne bi promaklo – baš kao i sustav Around View Monitor Nissana X-Trail. Sofisticirani sustav pogona na sva četiri kotača All Mode 4×4 Nissana X-Trail baš poput boba vozaču omogućuje potpunu kontrolu na ledu i snijegu.

Darryl Scriven, voditelj Nissanova europskog odjela za dizajn udružio je snage sa stručnjakom za proizvodnju bobova Diegom Menardijem i vrhunskim vozačem boba Ianom Richardsonom kako bi spojio dizajn automobila i vrhunska aerodinamička svojstva. Ian Richardson i Diego Menardi zajedno imaju više od 50 godina iskustva u proizvodnji bobova te prenose svoje iskustvo i proizvode bobove za pobjedničke momčadi diljem svijeta. Darryl je izjavio: „Željeli smo ljudima omogućiti da uzbuđenjem koje donosi vožnja boba iz prve ruke osjete pustolovnu prirodu naših crossovera. Nissanov europski odjel za dizajn nadahnut oblikom i osobinama našeg X-Traila stvorio je X-Trail Bobsleigh koji je Diego Menardi ručno proizveo u svojoj radionici u Cortini. Rezultat oponaša svježe ideje i tehnologije Nissanovih revolucionarnih crossovera.

Sedmerosjed je dizajniran s pomoću nacrta i računalno potpomognutog dizajna (CAD). Detalji na prednjem dijelu nadahnuti su prednjom maskom V-motion modela X-Trail i oponašaju linije poklopca motora. Dizajn je upotpunjen izduživanjem kabine kako bi se omogućio smještaj za sedam putnika.

Ključni podaci: usporedba modela X-Trail i bobaX-Trail Bobsleigh:

X-TRAIL Tekna 1.6 dCi 4×4:  

 

 

 

 

 

vs

 

 

 

X-TRAIL bob:
Stavka Podatci Stavka Podatci
Sjedala Sedam Sjedala Sedam
Visina 1.710 mm Visina 850 mm
Duljina 4.640 mm Duljina 4.200 mm
Bruto masa 2.160 kg Bruto masa 895 kg
Masa praznog vozila 1.580 kg Masa praznog vozila 310 kg
Obujam motora 1.6 dCi Obujam motora N/A
0-100 km/h 11 sekundi 0-100 km/h 30 sekundi
Najveća brzina 186 km/h Najveća brzina 105 km/h
Snaga 130 KS Snaga 621 KS (463 KW)

Video Nissanovog boba također možete pogledati u rubrici ‘video’.