Ekologija Vijesti

Nissan LEAF ima povećan doseg na 245 km

Uvođenjem LEAFA 30kWh Nissan ponovno poboljšava performanse, praktičnost i predodžbu o električnim vozilima – obnovljeni Nissan LEAF nudi domet od 245 km, više od bilo kojeg konkurenta u tom segmentu vozila.

Za to izvanredno postignuće – koje vozačima otvara posve nove mogućnosti – zaslužno je uvođenje nove baterije kapaciteta 30 kWh. Nova je baterija glavna zvijezda obnovljenog LEAFA modelske godine 2016. kojom će učvrstiti vodeći položaj kao najsposobnijeg i najpraktičnijeg električnog vozila na svijetu, ujedno i najpovoljnije cijene. Uz niz dizajnerskih, tehnoloških i konstrukcijskih unapređenja, veći doseg uvelike povećava privlačnost Nissana LEAF – koji tako za milijune vozača postaje prava alternativa vozilu s motorom na unutarnje izgaranje i istodobno dodatno utvrđuje svoj položaj najboljeg električnog vozila na svijetu.

Paul Willcox, predsjednik Nissana Europa, to komentira sljedećim riječima: “LEAF, najprodavaniji električni automobil na svijetu, upravo je postao još bolji. Domet od čak 245 km svijet električnih vozila otvara tisućama vozača diljem Europe koji dosad nisu bili sigurni je li električno vozilo pravi izbor za njih. Taj povećani doseg čini LEAF uistinu prvim izborom za mnogo, mnogo više vozača.”

Nova baterija, nova tehnologija, ista jednostavna praktičnost

LEAFOVA nova 30-kWh baterija omogućava veći doseg bez kompromisa u unutarnjoj konstrukciji. Dostupna u izvedbama Acenta i Tekna, vanjske su joj dimenzije posve jednake onima postojeće baterije kapaciteta 24 kWh, uz skromno povećanje težine od samo 21 kg. Rezultat? Automobil koji može prevaliti znatno veću udaljenost uz istu praktičnost i iskoristivost kao i prethodne inačice.

Ključ poboljšanih performansi baterije promjene su u unutarnjoj konstrukciji i kemijskim procesima. Uvođenje ugljika, dušika i magnezija na elektrode poboljšava performanse, a boljoj učinkovitosti pridonosi i promjena rasporeda ćelija. Doista, Nissan je tako siguran u performanse i pouzdanost nove baterije da će kapacitet nove 30-kWh baterije biti obuhvaćen jamstvom u trajanju od osam godina, odnosno 160.000 km.

Punjenje LEAFOVE nove 30-kWh baterije lako je i jednostavno kao i u postojećeg 24-kWh modela. Kao i u aktualnom LEAFU, vlasnici će bateriju moći puniti kod kuće, na javnim punionicama ili iz mreže brzih punjača (trofazni, 400 V) koja se brzo širi diljem Europe i najbolja je mreža za punjenje električnih vozila na svijetu. Za punjenje baterije do 80 % kapaciteta pri brzom punjenju treba samo 30 minuta, što je posve jednako vremenu potrebnom da se do iste razine napuni baterija kapaciteta 24 kWh.

Nova informatička tehnologija vlasnicima nudi još više nadzora

Jedno od LEAFOVIH najcjenjenijih i najkorisnijih obilježja mogućnost je interakcije i daljinskog upravljanja sustavom NissanConnect EV. Od provjere stanja baterije vozila do predgrijavanja putničke kabine za hladnih zimskih dana, vozači diljem svijeta tim naprednim telematičkim sustavom kojim se upravlja pametnim telefonom još si više olakšavaju život. NissanConnect EV ne povećava samo udobnost nego pridonosi većem dometu jer putničku kabinu može zagrijati ili ohladiti bez uporabe energije iz baterije.

Sa sustavom NissanConnect EV LEAF 30kWh nudi važno poboljšanje te jedinstvene tehnologije koje zamjenjuje prethodni postav CarWings. Zadržao je sve cijenjene elemente izvornog sustava, uz dodane nove funkcije s mnogo jednostavnijim rukovanjem i novim dizajnom.

Jedna od brojnih prednosti novog sustava NissanConnect EV nova je karta punionica na kojoj se u stvarnom vremenu prikazuju informacije o punionicama i njihovoj zauzetosti. Osmišljen za savršenu integraciju s multimedijskim sustavom nove generacije NissanConnect EV, također nudi posve obnovljen navigacijski sustav, upozorenja o održavanju i mogućnost pronalaženja automobila.

LEAF 30kWh – najomiljenije električno vozilo na svijetu postalo je još bolje

Sve izvedbe Acenta i Tekna LEAFA modelske godine 2016. opremljene su najnovijom inačicom cijenjenog multimedijskog sustava NissanConnect EV. Uz novo sučelje i digitalni radioprijamnik, nudi i 7-inčni kapacitivni dodirni ekran koji vozaču omogućava zumiranje karata i kretanje izbornikom sustava pomicanjem prstiju po zaslonu.

LEAF 30kWh također nudi niz suptilnih promjena vanjštine vozila – među njima i novu krovnu antenu te novu boju, brončanu.

Proizvodnja LEAFA 30kWh nastavit će se u Nissanovoj tvornici u britanskom Sunderlandu, a prodaja u Europi počet će u siječnju 2016. Cijene i specifikacije za pojedina tržišta bit će objavljene uskoro.