Vijesti

Nissan Leaf je Europski automobil 2011.

Izbor za Europski auto godine 2011. ostat će u povijesti duboko zabilježen. Po prvi je puta u 47-godišnjoj povijesti ovog natjecanja prestižnu titulu osvojio potpuno električni automobil – Nissan Leaf. 57 članova Žirija iz 23 europske zemlje glasovalo je ovako:
1. Nissan Leaf 257 bodova
2. Alfa Romeo Giulietta 248
3. Opel Meriva 244
4. Ford C-Max 224
5. Citroën C3/DS3 175
6. Volvo S60/V60 145
7. Dacia Duster 132

Nissanov model Leaf pogoni kompaktan elektromotor smješten sprijeda koji pokreće prednje kotače. Motor na izmjeničnu struju razvija snagu od 80 kW i okretni moment od 280 Nm, dovoljno za najveću brzinu od 145 km/h. Elektromotor se napaja iz pločastog litij-ionskog akumulatora snage veće od 90 kW konstruiranog u Nissanu. Između dvaju punjenja, automobil ima autonomiju od 175 km (New European Driving Cycle), što ga čini mogućim praktičnim izborom mnogih gradskih vozača. Automobil je potupno opremljen – tu su regenerativno kočenje, klima-uređaj, satelitska navigacija, parkirna kamera i napredni informatički i telematički sustavi. Inovativne mogućnosti povezivanja omogućuju vozaču da daljinski – mobilnim telefonom ili računalom – prati punjenje akumulatora ili preostali kapacitet, kao i da zagrije ili rashladi unutrašnjost automobila. U Europi će Leaf biti dostupan u pet boja – metalik plavoj i s efektom, bijeloj s efektom, metalik srebrnoj, crnoj i bijeloj s efektom. Jedina dodatna mogućnost je ugradnja solarne ploče u stražnji spojler koja daje energiju 12-voltnom akumulatoru za napajanje dodatnih uređaja. Isporuke u Japanu i SAD-u počinu ovog prosinca. U Europi će početi početkom 2011., i to naprije u Portugalu, Republici Irskoj, UK i Nizozemskoj. Automobil se trenutačno proizvodi u Japanu, ali kad se potkraj 2012. i na početku 2013. u SAD-u i Europi otvore nove tvornice, proizvodnja će krenuti i ondje.
Nissanova inovativnost seže dalje od pokretljivosti bez ispušnih plinova. Pod oznakom Pure Drive, Nissan proizvodi proširenu liniju vozila prihvatljivih okolišu s motorima s unutarnjim izgaranjem koji imaju najveću učinkovitost goriva u klasi poduprtu naprednim “zelenim” tehnologijama. U Europi će tvrtka uskoro ponuditi naprednu benzinsko-električnu luksuznu limuzinu marke Infinity, a iznimno popularni crossoveri poput Qashqaija i Jukea već su stvorili nove i uzbudljive tržišne segmente kojima Nissan dominira. Sljedeće godine stiže četvrta generacija Micre s 1,2-litrenim trocilindarskim benzinskim motorom s mehaničkim kompresorom i izravnim ubrizgavanjem te sustavom isključivanja motora u praznom hodu koja će ponuditi živahne performanse i emisiju CO2 od samo 95 g/km.
Nissan je jednom već osvojio europsku nagradu za automobil godine. Nissan Micra, koja se proizvodila u UK, bila je 1993. prvi automobil nekog japanskog proizvođača koji se okitio tim naslovom. Tada je počela i uzajamna ljubav Europe i malog automobila koja traje i danas, uoči skorašnjeg dolaska novog modela Micre.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.