Vijesti

Nissan Leaf je Svjetski automobil godine

Nissan Leaf, posve električni automobil bez štetnih emisija, proglašen je na Međunarodnom njujorškom sajmu automobila u konkurenciji BMW-a serije 5 i Audijeva A8 Svjetskim automobilom godine. Ova je nagrada posljednje u nizu priznanja dodijeljenih prvom cjenovno pristupačnom posve električnom automobilu namijenjenom masovnom svjetskom tržištu, koji je nedavno proglašen i Europskim automobilom godine.

Izbor svjetskog automobila godine održava se od 2004., a pobjednika bira žiri sastavljen od automobilističkih novinara iz Azije, Europe i Sjeverne Amerike. Nissan LEAF u prodaji je u Japanu, SAD-u i pojedinim europskim tržištima. Na ostalim će se svjetskim tržištima naći 2012. Trenutačno se proizvodi u Nissanovoj tvornici u Oppami, u Japanu. Potkraj 2012. počinje proizvodnja u američkoj tvornici Smyrna, a najkasnije početkom 2013. i u Nissanovoj tvornici u Sunderlandu, u UK-u.

U nastojanju da postane svjetski predvodnik proizvodnje automobila bez štetnih emisija, Nissan je zajedno s Renaultom, svojim partnerom u Alijansi, sklopio više od 90 partnerstava s vladama, lokalnim upravama i tvrtkama diljem svijeta, i to ne samo radi razvoja i proizvodnje električnih vozila i litij-ionskih akumulatora nego i radi promoviranja održive pokretljivosti. Nissan cjelovitim pristupom potiče svijet da pokretljivost učini održivijom unapređenjem i razvitkom infrastrukture i mogućnosti punjenja, promoviranjem primjene recikliranih materijala i sveobuhvatnim sustavom upravljanja energijom, uključujući iskorištavanje rabljenih litij-ionskih akumulatora.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.