Izdvojeno Vijesti

Nissan LEAF postavio rekord na Goodwoodu

Višestruko nagrađivani Nissan Leaf prošlog je vikenda ušao u anale automobilskih rekorda. Postao je najbrži automobil na jednu milju (1,6 km) u vožnji unatrag. U rukama profesionalnog kaskadera Terryja Granta, Leaf je jurio natraške uz poznatu brdsku stazu Goodwood na Festivalu brzine održanom prošlog vikenda prevalivši udaljenost od 1,6 km za 1.37:02 prosječnom brzinom od 88,5 km/h. Nakon što je postavio rekord u petak, prvog dana festivala, Terry je oborio svoje vrijeme u subotu i nedjelju, skinuvši nevjerojatnih 26 sekunda od vremena ostvarenog u petak.

Leafov rekord u vožnji unatrag dio je Nissanove ambiciozne kampanje na društvenim medijima, “The Big Turn On” (Veliki poticaj), koja kanalima društvenih medija promovira električna vozila s ciljem da uvjeri milijun kupaca da se odluče za električni automobil u samo stotinu dana. Željeni milijunti “poticaj” ostvaren je 21. lipnja, petnaest dana ranije.

Dramatični trkaći Nissan Leaf Nismo RC utrkivao se s vremenom (i u ispravnom smjeru) kako bi postavio brdski rekord za električna vozila. Za upravljačem mu je bio sadašnji svjetski prvak klase FIA GT1, koji je po brdima vozio i svojeg GT-R-a GT1 od 540 KS. Najnoviji serijski GT-R Track Pack sudjelovao je u utrci superautomobila, a zapanjujući Juke-R – GT-R u Jukeovu ruhu – također je očarao gledatelje.

A kako bi sve bilo u znaku Jukea, posjetitelji festivala bili su počašćeni nenajavljenim izlaganjem Jukea Nisma, žestokog crossovera nastalog pod paskom Nissanova automobilističkog ogranka, koji će u salone stići početkom 2013.