Vijesti

Nissan Leaf prvi je automobil koji svijetli

Vožnjom jedinstvenog Leaf-a koji svijetli u mraku prvom svjetlećom autocestom na svijetu u nizozemskom Ossu, Nissan utire nove putove.

Nissan je odnedavno postao prvi suvremeni proizvođač osobnih automobila koji je svoj automobil obojio lakom koji svijetli u mraku, kako bi pokazao koliko kupaca najprodavanijeg električnog automobila na svijetu svoj automobil pokreće solarnom energijom iz vlastitog doma. Ovog je puta vožnjom električnog Leaf-a Pametnom autocestom, prvi put da se tom poznatom dionicom provezao fluorescentan automobil, Nissan otišao korak dalje. Lokacija je jedine svjetleće autoceste na svijetu prikladna jer je Nissan upravo objavio da je prodaja električnih vozila u Nizozemskoj porasla za 313%.

Inovativan projekt Pametne autoceste osmislio je dizajner Daan Roosegaarde kako bi vozačima olakšao snalaženje u mraku uz istodobnu uštedu energije koja bi se inače potrošila na rasvjetu. Dionica autoceste N329 – važne prometne veze koja prolazi kroz grad Oss – duga 600 metara opremljena je svjetlećim linijama. Linije upijaju svjetlost tijekom dana, a noću svijetle osam sati. Krajolik postaje pravi doživljaj svjetlosti i informacija. Posljedica toga povećana su vidljivost i sigurnost.

Svjetleće linije na Pametnoj autocesti zamijenile su uobičajenu uličnu rasvjetu kako bi se smanjila potrošnja električne energije. Vožnja prvog automobila koji svijetli u mraku na našoj cesti velika je čast i odražava ciljeve koje želimo ostvariti našom Pametnom autocestom,” rekao je Daan Roosegarde.

Svjetleće trake ceste upotpunjene su inovativnim lakom Nissana LEAF. Aerosolni premaz preko dana upija UV-zrake i ostala vidljiva zračenja te svijetli između osam i deset sati nakon što sunce zađe. Iako su lakovi i folije za automobile koji svijetle u mraku već dostupni, jedinstvena boja koja upija ultraljubičasto zračenje tajne formule osmišljena je posebno za Nissan. Boja sadržava kruti, rijetki zemljani metal bez mirisa stroncijev aluminat. Prošla je godina za ponudu Nissanovih električnih vozila u Nizozemskoj bila izvrsna i prodaja je drastično porasla. Vrijedi spomenuti uspjeh flotne prodaje kojom su Grad Amsterdam i ponuditelj usluge prijevoza Connexxion nabavili 200, odnosno 100 primjeraka modela e-NV200. Prošle je godine Nissan u Nizozemskoj prodao ukupno 1.619 električnih vozila: LEAF, e-NV200 i e-NV200 Evalia). Nissan je time ostvario 95,3% tržišnog udjela u segmentu kombija na električni pogon. Nissan će svoje automobile izložiti na Amsterdamskom salonu automobila koji će se održati od 17.-26. travnja gdje će posve električni automobil nulte stope emisija LEAF biti jedna od glavnih zvijezda izložbenog prostora.