Galerija Objava tjedna Predstavljamo

Nissan Navara Dark Sky

Nissanov mobilni svemirski opservatorij

Ovaj mobilni laboratorij, razvijen u suradnji s Europskom svemirskom agencijom, najinteligentniji je Nissanov pickup.

 Nissan je na Salonu automobila u Hannoveru predstavio nevjerojatni Nissan Navara Dark Sky Concept koji dokazuje da nebo nikad nije granica. To konceptno vozilo, razvijeno u suradnji s Europskom svemirskom agencijom (ESA), funkcionira kao mobilni astronomski laboratorij opremljen revolucionarnim teleskopom kakav se upotrebljava u opservatorijima, postavljenim na posebnu prikolicu prilagođenu za terensku vožnju. Kao najnoviji primjer Nissanove inteligentne mobilnosti, vozilo je opremljeno dodatno unaprijeđenim sustavom za pomoć u vožnji ProPILOT koji Navaru čini najboljim pickupom za sigurnu i praktičnu vuču. ESA mapira zvijezde nevjerojatnom preciznošću s pomoću satelita Gaia, koji je već zabilježio više od milijarde zvijezda. Nissan Navara Dark Sky Concept podržava taj projekt tako što omogućuje astronomima dodatna promatranja svemira s teško dostupnih lokacija daleko od svjetlima obasjanih urbanih područja koja smanjuju vidljivost.

„Nissan Navara Dark Sky Concept savršen je primjer kako Nissan kao istinski partner svojim kupcima omogućuje da idu bilo kamo,”izjavio je Ashwani Gupta, potpredsjednik Nissanova odjela za laka gospodarska vozila. „S pomoću Nissanove inteligentne mobilnosti i sustava ProPilot stvaramo najbolja rješenja za nove granice poslovanja, bez obzira na to koliko su složene potrebe naših kupaca.”

Vozilo je opremljeno nizom pametnih sustava koji su unaprijeđeni da bi ispunili potrebe kupaca gospodarskih vozila:

  • ProPILOT olakšava vozaču upravljanje vozilom s pomoću Nissanovog inteligentnog tempomata i sustava za pomoć pri upravljanju. Ti sustavi održavaju razmak od vozila ispred te pritom zadržavaju automobil i prikolicu savršeno poravnanima u vožnji jednom trakom, čak i u zavojima.
  • Unaprijeđeni Inteligentni Around View Monitor sada omogućuje pogled iz ptičje perspektive oko vozila i prikolice i tako olakšava parkiranje.
  • Sustav za upozorenje na vozilo u mrtvom kutu sada prepoznaje objekte koji se nalaze i u mrtvom kutu prikolice
  • Sustav za spajanje s prikolicom prepušta automobilu nadzor nad upravljanjem, ubrzavanjem, kočenjem i mijenjanjem brzina kako bi se automatski poravnao s prikolicom za lakše spajanje
  • Nissanove prijenosne baterije koriste se tehnologijom električnih vozila preuzetom s Nissana LEAF kako bi osigurale pomoćni izvor energije, bez obzira na udaljenost lokacije

Najvažniji dio prikolice je ultrasnažni teleskop PlaneWave. Poboljšani sustavi Nissanove inteligentne mobilnosti omogućuju prijevoz teleskopa do udaljenih lokacija.„Nissan Navara Dark Sky Concept omogućuje nam promatranje svemira s vrlo udaljenih lokacija gdje nema zagađenja svjetlošću te siguran i jednostavan prijevoz teleskopa”, izjavio je Fred Jansen, ESA-in viši voditelj misije Gaia. „Teleskopi poput ovog u prikolici potrebni su za proučavanje planeta i zvijezda u našoj galaksiji i omogućuju nam da sa Zemlje nastavimo pratiti objekte prepoznate satelitom Gaia.”

Dizajn Nissana Navara Dark Sky Concept nadahnut je svemirom. Tamna boja karoserije istaknuta je motivima maglice, a unutrašnjost spaja tamne nijanse noćnog neba s narančastim sjajem zalazećeg sunca. Reflektirajući narančasti obrubi sjedala osvjetljavaju unutrašnjost vozila i uklanjaju potrebu za bijelim svjetlima koja bi astronomima ometala vidljivost noću. Budući da je crvena svjetlost posljednja valna duljina koju ljudsko oko može upiti i smanjuje svjetlosno zagađenje, i vozilo i prikolica koriste se isključivo crvenim svjetlima kako bi se smanjile vizualne smetnje tijekom promatranja. Modul prikolice, razvijen u bliskoj suradnji s ESA-om, ima poseban sustav hlađenja koji omogućuje teleskopu da ostane stabilan i kalibriran na optimalnoj temperaturi u prijevozu do bilo koje lokacije.

Nakon dolaska na željenu, često i teško dostupnu, lokaciju mehanizirani krov prikolice može se otvoriti kako bi se teleskop mogao usmjeriti na noćno nebo. Uporabom (primarnog) zrcala promjera 40 centimetara omogućen mu je detaljan pogled dalje od prstenova Saturna do udaljenih galaksija, maglica i supernova.

Nissan Navara Dark Sky Concept robusne je konstrukcije koja specifične zahtjeve klijenta stavlja na prvo mjesto. Čvrsta kuka za vuču, izdržljiva ljestvasta šasija zatvorenog profila te 2,3-litreni dizelski turbomotor sa 190 KS i 450 Nm okretnog momenta omogućuju Navari da se uhvati ukoštac sa zahtjevnim terenima na udaljenim mjestima i s lakoćom se nosi s težinom modula teleskopa.

I Navara i prikolica opremljeni su baterijama xStorage ROAM temeljenim na provjerenoj tehnologiji baterija električnih vozila. Kad su pričvršćene na za to predviđenom mjestu baterije se konstantno pune i spremne su za uporabu u svakom trenutku.

Dodatne pametne funkcije uključuju Wi-Fi, radnu stanicu za prijenosno računalo i UHF radio za trenutan prijenos podataka s bilo koje lokacije u svijetu. Osam povezanih radara, svaki u jednom kutu vozila i prikolice, obavješćuju vozača o okruženju vozila putem dodirnog zaslona multimedijskog sustava NissanConnect smještenog na armaturnoj ploči.

Ti sustavi Nissanove inteligentne mobilnosti međusobno rade kako bi Nissan Navaru Dark Sky Concept učinile najinteligentnijim pickupom za vuču u svojoj klasi.

Napredni sustavi Nissanove inteligentne mobilnosti omogućuju Navari vuču prikolice s teleskopom do najbolje lokacije za promatranje. Radarski senzori i kamere skeniraju teren kako bi pronašli najbolje mjesto za parkiranje i stabilizaciju prikolice. U usporedbi sa serijskom Navarom, razmak vozila od tla je dodatno povišen i ističe još bolje terenske sposobnosti vozila.

Nakon Salona automobila u Hannoveru Nissan će donirati teleskop kako bi prenio duh istraživanja i pustolovine te nadahnuo i obrazovao buduće generacije.