Vijesti

Nissan Navara EnGuard Concept

Nissan Navara EnGuard Concept snažan je i pametan terenski pick-up osmišljen za uporabu u hitnim službama koje spašavaju živote u nekima od najsurovijih i najekstremnijih okolina na svijetu. Svjetsku premijeru imao je na salonu automobila u Hannoveru ove godine.

Razvijen na temelju Nissan Navare s dvostrukom kabinom – aktualnim nositeljem titule Međunarodnog pick-upa godine – Navara EnGuard Concept odlikuje se brojnim jedinstvenim elementima dizajna i poboljšanim performansama. Među ostalim izdvaja se uporaba naprednog drona koji prikuplja iznimno važne informacije o opasnostima koje očekuju spasioce.

Obilježava i svjetsku premijeru prototipa prijenosnih baterija koji je dizajnirao i razvio Nissan. Taj sustav upotrebljava Nissanovu provjerenu tehnologiju baterija za električna vozila, već dostupnih u serijskim vozilima, posve električnom Nissanu LEAF i modelu e-NV200. S više od 250.000 električnih vozila prodanih diljem svijeta, Nissan je predvodnik ovog sektora koji se razvija velikom brzinom i idealno je pozicioniran za primjenu svoje stručnosti u istraživanju novih segmenata vozila i prilika za kupce u budućnosti.

Kad su umetnute u utovarni prostor vozila, baterije se stalno pune energijom koju stvara 2,3-litreni dizelski motor s dvama turbopunjačima snage 190 KS kako bi se mogle upotrijebiti u hitnim slučajevima. Svaka se sastoji od sedam Nissanovih modula baterija za električna vozila i razvija 2 kW, a smještene su u strojno izrađenom aluminijskom kućištu otpornom na vremenske uvjete.

Dvije ulazne utičnice za punjenje i dvije izlazne utičnice za pokretanje uređaja ugrađene su u svaku bateriju, s obrađenim krajevima koji omogućuju prenašanje. U hitnim slučajevima te se baterije mogu upotrijebiti za pokretanje opreme za rezanje ili dizanje tereta i posebno su konstruirane kako bi pružile učinkovitu alternativu generatorima na fosilna goriva.

Baterije se zahvaljujući činjenici da ne ispuštaju emisije i ne upotrebljavaju zapaljiva goriva mogu upotrebljavati i u zatvorenim prostorima kao što su zgrade ili špilje. S obje strane utovarnog prostora pick-upa ugrađene su i dodatne utičnice.

U okviru vizije inteligentne mobilnosti Nissan istražuje nove načine na koje svoju revolucionarnu tehnologiju baterija za električna vozila može integrirati u društvo. Te prototipne baterije praktični su primjer kako ih se može primijeniti u novim sektorima za čišća i održivija energetska rješenja.

U utovarnom se prostoru nalaze i dva pladnja izrađena od fiberglasa koja se mogu izvući. Gornji, plići, sadržava lagane predmete, kao što su komunikacijski uređaji, užad i sjekira. Donji je pladanj dublji i uži te služi za pohranu većih materijala, kao što su spremnik kisika i komplet za oživljavanje unesrećenih, prsluci za spašavanje i pomagala za plutanje.

Ključni dio opreme za spašavanje je dron, DJI Phantom 4 koji može letjeti do visine od 6.000 metara. S masom od samo 1.380 grama, može letjeti brzinama do 20 metara u sekundi do čak trideset minuta i slati snimke vozilu. Snimke se mogu pregledavati na zaslonu visoke razlučivosti smještenom u stranici utovarnog prostora.

U usporedbi sa serijskom Navarom, visina podvozja povišena je za 50 mm, što omogućuje veći razmak od tla i poboljšava terenske sposobnosti vozila. Na blatobrane su postavljene jedinstvene zaštite povezane novim stepenicama.

Unutrašnjost se odlikuje novom linijom krova koja je sad 136 mm viša od one na serijskoj Navari. Na krovu se nalazi snažna LED rasvjetna oprema koja osvjetljava u krugu od 360 stupnjeva, s plavim rotirajućim svjetlima smještenima u četiri kuta i vidljivima iz svakog položaja.  Jednaka rotirajuća svjetla ugrađena su i u sve četiri zaštite blatobrana te u prednja svjetla za maglu i stražnja svjetla novog dizajna.

Odabiru boja i njihovu smještaju tijekom razvoja je posvećena posebna pozornost, a posebno se uzela u obzir uloga vozila hitne službe. Primjerice, Nissanovim istraživanjima utvrđeno je da je fluorescentno zelena boja najvidljivija u dnevnom svjetlu te da je osobe koje ne raspoznaju boje najlakše prepoznaju. Bojanjem naplataka i bočnih stepenica tom bojom vozilo je lakše vidljivo kad ga obasjaju svjetla nadolazećeg vozila.

Budući da se temelji na najbogatijem paketu opreme Tekna, Navara EnGuard Concept serijski je opremljen brojnim sustavima koji su korisni u hitnim slučajevima. Oprema uključuje navigacijski sustav NissanConnect koji omogućuje pronalazak najbolje rute te dvozonski klima-uređaj i grijana sjedala za udobnost putnika.

Jedan od najkorisnijih sustava mogao bi biti Nissanov revolucionarni Around View Monitor, panoramski sustav kamera koji na zaslonu u armaturnoj ploči prikazuje sliku vozila i njegove bliže okoline iz ptičje perspektive. To je idealno pomagalo za hitne službe koje im omogućuje svladavanje zahtjevnog terena bez zastoja zbog izlaska iz vozila kako bi provjerili teren.

Vozilo je poboljšano i u pogledu mehanike. Poput svih Navara, konstruiran je na ljestvastoj šasiji, ali uz dodatak posve prilagodljivog sustava ovjesa koji dodatno poboljšava terenske sposobnosti vozila.

Philippe Guerin-Boutaud, potpredsjednik odjela za laka gospodarska vozila, Nissan, izjavio je: „Nissan Navara snažan je i pametan pick-up na koji se naši kupci oslanjaju kad trebaju svladati zahtjevne terene i obaviti teške zadaće. Nissan Navara EnGuard Concept nadogradnja je tog načela koja dokazuje kako je naš nagrađivani pick-up potpuno spreman suočiti se s najzahtjevnijim terenima i spasiti živote.” Nastavlja: “Navara EnGuard Concept otvara novo poglavlje Nissanove vizije inteligentne mobilnosti i ističe našu predanost budućnosti bez smrtnih posljedica u prometnim nezgodama i nulte stope emisija. Naše prototipne prijenosne baterije za električna vozila predstavljaju na koji će način Nissan iskoristiti svoju tehnologiju baterija za električna vozila poznatu diljem svijeta i stručnost u novim, budućim segmentima.”

navaraenguard