Vijesti

Nissan predstavio vozilo bez emisija IMx

Potpuno električno, potpuno autonomno konceptno vozilo utjelovljenje je budućnosti Nissanove inteligentne mobilnosti

 Na Tokijskom salonu automobila predstavljen je Nissan IMx, potpuno autonomni konceptni crossover na električni pogon dometa 600 km. To inovativno konceptno vozilo pruža uvid u budućnost Nissanove inteligentne mobilnosti, strategije kojom Nissan želi promijeniti način na koji vozimo automobile, što ih pokreće i kako se uklapaju u društvo. Osmišljen je kako bi ojačao povezanost između vozača i automobila kao bliskog, pouzdanog partnera koji jamči sigurniju, praktičniju i ugodniju vožnju. Nenadmašnom količinom užitka u vožnji i sposobnošću nadziranja režima vožnje automobila, Nissan IMx vozačima će promijeniti svakodnevnu vožnju. „Konceptni crossover bez emisija, IMx, utjelovljenje je budućnosti Nissanove inteligentne mobilnosti”, rekao je Daniele Schillaci, izvršni potpredsjednik globalnog odjela marketinga i prodaje, odjela za razvoj vozila bez emisija i baterija. „Strategijom inteligentne mobilnosti Nissan želi promijeniti način na koji ljudi komuniciraju s automobilima, te način na koji će se automobili integrirati s društvom u bližoj i daljnjoj budućnosti.”

Za ugodnija putovanja: Nissan Intelligent Driving

Osnovni dio tehnološke opreme modela IMx buduća je verzija sustava ProPILOT koja omogućuje potpuno autonomnu vožnju. Kad se uključi način rada ProPILOT, sustav uvlači upravljač u armaturnu ploču i naginje unazad sva sjedala, što vozaču oslobađa više prostora, a putnicima omogućuje da se opuste i uživaju u putovanju. Kad je uključen način rada Manual, vozilo vraća upravljač i sjedala u izvorni položaj i tako vraća nadzor u ruke vozača.

Promicanje praktičnosti i užitka električne vožnje: Nissan Intelligent Power

Nissan IMx  konceptno vozilo bez emisija upotrebljava novu platformu električnih vozila, osmišljenu za maksimalnu učinkovitost. Ta platforma omogućuje ugradnju potpuno ravne podnice, što rezultira iznimno prostranom unutrašnjošću i većim užitkom u vožnji. Nisko težište šasije poboljšava vozne osobine vozila koje će redefinirati segment crossovera. Snažan, ali tih pogonski sklop donosi više užitka u vožnji. IMx pokreću dva snažna električna motora postavljena sprijeda i straga pa automobil praktično ima pogon na četiri kotača. Oni zajedno razvijaju 320 kW snage i nevjerojatnih 700 Nm okretnog momenta iz baterije visokog kapaciteta novog dizajna i konstrukcije veće energetske gustoće. Ta nova baterija omogućuje domet veći od 600 km s jednim punjenjem pa putnici mogu dulje uživati u pustolovinama, bez razmišljanja o punjenju.

Dio društvene infrastrukture: Nissan Intelligent Integration

Nissan IMx pridonosi društvenoj infrastrukturi kao nijedan automobil dosad. Primjerice, nakon što preveze vlasnika do aerodroma, IMx se može parkirati na mjestu koje mu omogućuje da se spoji s lokalnom energetskom mrežom i posluži kao „virtualna” elektrana koja vraća električnu energiju u mrežu, čime su proširene funkcije spajanja vozila s domom ili sa zgradom. Kad se vlasnik vrati, automobil ga može pokupiti pred terminalom i odvesti kući. Cijeli se proces provodi učinkovito zahvaljujući, među ostalim, i povećanom kapacitetu baterije te tehnologijama povezivanja s automobilom, uključujući sustav Seamless Autonomous Mobility.

Nova načela dizajna električnih vozila za eru autonomnih vozila

Vozila su dosad dizajnirana s jasnom razlikom između vanjštine i unutrašnjosti. Vanjski dizajn izvana odiše sigurnošću, a unutarnji dizajn vozačima pruža okruženje koje im omogućuje da se usredotoče na vožnju. Takvo će se razgraničenje vjerojatno promijeniti dolaskom potpuno autonomnih vozila. Nissanovi dizajneri željeli su iznova osmisliti unutrašnjost modela IMx kako bi postigli dojam otvorenosti, ali istovremeno zadržali i osjećaj privatnosti. Zato su dizajnirali prostor koji povezuje vanjštinu i unutrašnjost vozila. Željeli su istaknuti i ključne karakteristike električnih vozila – tiha, uglađena i laka, ali istodobno snažna i dinamična vožnja. Nadahnuće su pronašli u japanskim konceptima ma, osjećaju prostora i vremena, i wa (sklad), koji izražava koegzistenciju dva naizgled suprotna pojma: „mirovanja” i „pokreta”.

Vanjski izgled: izraz jedinstvenih karakteristika električnih vozila

Dizajn modela IMx upotrebljava Nissanove prepoznatljive elemente dizajna kako bi istaknuo obilježja čistog i sportskog električnog vozila. Snažna karakterna linija proteže se od prepoznatljive prednje maske V-motion preko poklopca motora sve do stražnjeg kraja. Široke površine karakteristično oblikovanih prednjih odbojnika skladno se šire od prednje maske prema bokovima stvarajući dojam slojevitosti. Jarko crvena boja koja stvara snažan kontrast u odnosu na biserno bijelu boju karoserije nadahnuta je uramasarijem, konceptom koji opisuje ljepotu i ekstravaganciju ukrasa unutrašnjosti tradicionalnih japanskih kimona.

Unutarnji izgled: prostran, opuštajuć i jednostavan

Unutrašnjost konceptnog automobila IMx pridržava se osnovnog koncepta prostora koji se nalazi u tradicionalnim japanskim kućama i ostavlja dojam otvorenosti. Panoramska OLED instrumentna ploča automobila u pozadini prikazuje okolinu vozila. Odvojeni zaslon s uzorkom drva koji je smješten ispod instrumentne ploče i omotava se oko unutarnjih umetaka vrata, putnicima daje suptilan dojam okoline, poput shojija, tradicionalne japanske papirnate pregrade. Dijagonalni uzorak katanagare na sjedalima nježno je urezan laserom. Naslon za glavu, s uzorkom poput kumikija, japanske slagalice s dijelovima koji se međusobno spajaju, čine obloge od silikonskog materijala i okvir proizvedeni 3D printerom. Umjetna inteligencija omogućuje vozaču kontroliranje instrumentne ploče pokretom oka i ruke. Intuitivno sučelje rezultira manjim brojem fizičkih komandi i prekidača, što unutrašnjost modela IMx čini jednostavnom, ali vrlo učinkovitom i dodatno povećava već nenadmašnu razinu udobnosti.