Ekologija Vijesti

Nissan slavi proizvodnju 500.000 primjerka Nissana Leaf

U okviru proslave Svjetskog dana električnih vozila, Nissan je proslavio proizvodnju 500.000 primjerka modela Leaf, prvog serijski proizvedenog 100% električnog automobila.Više od pola milijuna primjeraka modela Leaf proizvedenih diljem svijeta svjedoči tome da kupci diljem svijeta dobro prihvaćaju to revolucionarno vozilo bez emisija.

Jubilej je ostvaren u Nissanovoj tvornici u Sunderlandu, gotovo desetljeće nakon što je započela prodaja prve generacije modela. U toj je tvornici od početka proizvodnje 2013. proizvedeno 175.000 primjeraka Leafa. Nissanova tvornica u Sunderlandu nastavlja proizvoditi Leaf u skladu s najstrožim standardima kako bi se osiguralo da svaki Leaf utjelovljuje inovacije i uzbuđenje i pritom ostvaruje napredak u području održive mobilnosti. Nissan Leaf osvojio je brojne nagrade diljem svijeta, među kojima i nagradu za Europski automobil godine 2011., Svjetski automobil godine 2011. te Japanski automobil godine 2011. i 2012. No, ono što je najvažnije, osvojio je povjerenje stotina tisuća kupaca.

500.000-ti Leafsvoju je sretnu vlasnicu, Mariju Jansen, pronašao u Norveškoj. „Suprug i ja oduševili smo se Leafom te smo ga 2018. odlučili kupiti”, izjavila je Jansen. „Jako smo uzbuđeni što smo postali vlasnici 500.000 Nissana Leaf. Većim dometom i naprednom tehnologijom savršeno ispunjava naše potrebe.”

Leaf kupcima nudi napredne tehnologije koje povećavaju sigurnost, udobnost i kontrolu u vožnji. Među njima su i nagrađivani ProPilot – sustav koji zahtjeva da vozač drži ruke na upravljaču i pogled na cesti, a koji omogućuje zaustavljanje i ponovno pokretanje automobila te ga zadržava unutar voznog traka – te papučica e-Pedal koja omogućuje vožnju uporabom jedne papučice.

Utiremo put elektrificiranoj budućnosti

S više od 14,8 milijardi prijeđenih kilometara bez onečišćivanja zraka od 2010., vlasnici Leafa diljem svijeta spriječili su ispuštanje 2,4 milijarde kilograma emisija CO2. Tijekom nedavnog tzv. lockdowna, kvaliteta zraka popravila se diljem svijeta zahvaljujući smanjenju aktivnosti uslijed kojih se ispušta CO2. Studije pokazuju da 68% Europljana podržava mjere kojima bi se spriječio povratak na prijašnje razine zagađenja zraka. „Potrošači su tijekom lockdowna vidjeli koliko znače čišći zrak i manje zvučnog zagađenja”,izjavila je Helen Perry, voditeljica razvoja električnih osobnih automobila i infrastrukture u Nissanu Europe. „Sada više nego ikad žele poduzeti pozitivne korake prema održivijoj budućnosti, a Nissan snažno podupire njihove napore.”