Izdvojeno Tehnika

Nissan uvodi samoobnavljajuću futrolu za iPhone

Nissan je najavio najnoviji primjer obveznog pribora za iPhone − revolucionarne samoobnavljajuće futrole za iPhone. Nissanova futrola sa samoobnavljajućom tehnologijom Scratch Shield za iPhone nudi prvu samoobnavljajuću boju na svijetu, razvijenu tijekom 2005., koja se danas rabi na brojnim modelima marki Nissan i Infiniti. Ta je revolucionarna tehnologija primijenjena na proizvod koji je u svakodnevnoj uporabi vrlo podložan oštećivanju – mobitel. Nissanova nova futrola zaštićena samoobnavljajućom bojom znači da ljubitelji iPhonea svoj mobitel mogu duže održati u najboljem stanju.

         Razvijena u Nissanu u suradnji s Tokijskim sveučilištem i tvrtkom Advanced Softmaterials, jedinstvena boja sa zaštitom Scratch Shield izvorno je zamišljena za uporabu na automobilima i primjenjuje se na Nissanovim modelima Murano, 370Z i X-Trail te Infinitijevoj paleti vozila. Danas, zahvaljujući Nissanovu pionirskom pristupu, ta se tehnologija prvi put u Europi iskušava na neautomobilskom proizvodu − Nissanovoj futroli sa zaštitom Scratch Shield za iPhone.

Nissanova futrola sa zaštitom Scratch Shield za iPhone dizajnirana je s nekoliko automobilskih inovacija kako bi se dobio otporniji i trajniji završni sloj boje te čvrsta futrola koja bolje pristaje uz mobitel. Futrola ima tri ključne prednosti: iznimno savitljiva i elastična svojstva boje sa zaštitom Scratch Shield omogućuju da se sitne ogrebotine brzo sam poprave, njezina boja na dodir sličnija gelu nego sjajnoj površini otpornija je na ogrebotine od obične boje i nudi bolje držanje u ruci, a sama je futrola izrađena od ABS plastika − vrlo kvalitetnog materijala koji se naveliko rabi u automobilskoj industriji jer je krući i čvršći od drugih vrsta plastike. Vanjska ‘boja’ načinjena je od polirotaksana, što znači da kad se završni sloj ošteti sitnom ogrebotinom, kemijski ustroj reagira povratkom u izvorni oblik, odnosno ispunjava pukotinu, ‘zacjeljujući’ tako oštećenje.

Nissan je prvu količinu futrola s inovativnom zaštitom Scratch Shield za iPhone proizveo za beta testiranje među izabranim novinarima i kupcima, ali ako se potražnja pokaže zadovoljavajućom, futrole će u širokoj prodaji ponuditi kasnije tijekom godine.

Nissan svoje jedinstvene tehnologije od 2004. licencira i za neautomobilske primjene. Među njima je bila i minijaturna termalna kamera isprva dizajnirana za sigurniju noćnu vožnju otkrivanjem prisutnosti osoba na mjestima koja nisu osvijetljena reflektorima vozila; tehnologija je licencirana za izradu uređaja koji omogućuje nadziranje stvaranja topline ili temperaturna očitanja putem infracrvenog senzora. Nissan će nastaviti istraživanjima i razvojem važnih tehnologija koje mogu biti od pomoći u drugim granama industrije te promicati te neautomobilske primjene diljem svijeta.

Kad je riječ o inovacijama u automobilskom svijetu, Nissan je već dugo inovator koji je čudesno novo nova doba najavio objavom prvog crossovera, Nissana Murano, nakon kojeg je uslijedio izvanredno uspješan Qashqai, a zatim i novopridošli Juke − svojim inovativnim povezivanjem kompaktnog SUV-a i elegancije sportskog automobila. Nissanova paleta crossovera od tog je doba doživjela velik uspjeh, pa je tako Nissan Qashqai prošle godine u Europi prodan u više od četvrt milijuna primjeraka, a novolansirani Juke dostigao je brojku od 120.000 prodanih primjeraka. Načinjena u Nissanovoj tvornici u Velikoj Britaniji, ta su dva modela omogućila tvornici da 2011. postigne proizvodni rekord od 480 tisuća vozila.

U ovim se trenucima Nissan Juke-R, još jedna Nissanova inovacija koja je transmisiju, podvozje i motor Nissana GT-R kombinirala s Jukeom, testira na ulicama Dubaija. Kako bi proslavio taj događaj, Nissan je udružio snage s londonskim klubom Ministry of Sound u kojem će se pred utrku održati proslava uz sudjelovanje međunarodno poznatog DJ-a Petea Tonga, na kojoj će se podijeliti prvih 100 Nissanovih prototipskih futrola sa zaštitom Scratch Shield za iPhone.