Tehnika Vijesti

Nissan vozi autonomno

Predstavljanje tehnologije ProPILOT nove generacije na javnim cestama pokazuje značajan napredak

Nissan je danas na prometnicama Tokija predstavio prototip svoje najnaprednije tehnologije za autonomnu vožnju, koja će se u automobile početi ugrađivati 2020.
Nissan Motor Corp. testirao je novu generaciju tehnologije ProPILOT na prilagođenoj inačici sportske limuzine INFINITI Q50. Ta tehnologija vozilu omogućuje autonoman rad na gradskim cestama i autocestama od trenutka kad vozač odabere odredište u navigacijskom sustavu do dolaska na odredište.
Umjetna inteligencija prototipa koristi se informacijama koje dobiva od 12 sonara, 12 kamera, devet radara s milimetarskim valovima, šest laserskih skenera i karte visoke razlučivosti kako bi analizirala složene situacije u stvarnom vremenu i upravljala automobilom u zahtjevnim uvjetima gradske vožnje, kao što su ulasci u složena križanja. Poboljšanja u opremi i softveru jamče i uglađene manevre prilikom susreta s preprekama na cesti kao da vozilom upravlja vozač, što putnicima u automobilu donosi osjećaj sigurnosti.
„Inovativnost je temelj svega što činimo i stvaramo u Nissanu”, izjavio je Takao Asami,  viši potpredsjednik odjela Nissana za istraživanje i napredni inženjering podpredsjednik „Naš prototip nove generacije sustava ProPILOT prikazuje tehnologiju koja će u stvarnoj uporabi biti od 2020. Današnje predstavljanje još je jedan prikaz uspješnog rada na stvaranju budućnosti autonomne vožnje za sve.”
Predstavljanje ove tehnologije slijedi nakon nedavnog predstavljanja novog Nissana LEAF, automobila bez emisija opremljenog tehnologijom ProPILOT koja omogućuje autonomnu vožnju jednim trakom autoceste. Nissanova rastuća ponuda modela opremljenih sustavom ProPILOT uključuje modele Serena, X-Trail i Rogue, a od 2018. pridružit će joj se i Qashqai.