Ekologija Vijesti

Nissanov solarni krov


Nissan je potvrdio da je u svojoj tvornici u Amsterdamu u pogon pustio najveći solarni krov u Nizozemskoj. Solarni krov instaliran je na krovu Nissanovog centra za proizvodnju dijelova smještenog u glavnom gradu Nizozemske, a sadržava gotovo 9.000 fotovoltaičnih panela s pomoću kojih na godišnjoj razini proizvodi energiju iz obnovljivih izvora u količinama dovoljnim za pokretanje 900 kućanstava. Usto će znatno smanjiti emisije CO2koje ispušta tvornica. Procjenjuje se da će solarni krov ukupno uštediti 1,17 milijuna kilograma CO2godišnje.

Budući da može ispuniti gotovo 70% energetskih potreba centra na godišnjoj razini, instalacija ovog golemog solarnog krova predstavlja veliki korak u Nissanovim nastojanjima da rad u Europi učini održivijim. Pritom će se energija koju generiraju paneli prenositi izravno u nacionalnu električnu mrežu.

Francisco Carranza, direktor odjela Nissan Energy izjavio je: „Nissan ostaje predan smanjenju utjecaja naših tvornica diljem Europe na okoliš i oduševljeni smo što možemo potvrditi da smo danas u pogon pustili solarni krov našeg centra za proizvodnju dijelova u Amsterdamu.Ulaganje u nova energetska rješenja i njihova integracija temelj su Nissanove strategije inteligentne mobilnosti, a ovaj je projekt jasan dokaz da želimo promijeniti ne samo način na koji vozite, već i način na koji živite.”

Dio projekta financiran je nacionalnim programom skupnog financiranja što njegove rezultate čini prvom velikom suradnjom između stanovnika i nekog proizvođača.

Koen Maes, direktor, Nissan Benelux: „Amsterdam je jedan od najnaprednijih gradova u Europi i uzbuđeni smo što možemo pomoći gradu da na pametniji i učinkovitiji način iskoristi prostor, energiju i resurse, te pritom učiniti svoje poslovanje održivijim.”

Nakon uspjeha ovog projekta, Nissanov centar za proizvodnju dijelova razmatra sljedeću fazu projekata kojima će smanjiti utjecaj tvornice na okoliš.