Izdvojeno Predstavljamo

Nova Astra BiTurbo – najsnažnija dizelska Astra svih vremena

Ponuda Opel Astri bogatija je za novi dizelski motor s vrha ponude: četverocilindrični 2,0-litarski BiTurbo CDTI motor sa 195 KS i 400 Nm najvećeg okretnog momenta. Novi motor dostupan je u tri karoserijske izvedbe: peterovratnom hatchbacku, GTC kupu i Sports Tourer karavanu. Nijedan drugi brand ne nudi u kompaktnom segmentu tako puno dizelskih modela visokih performansi. Peterovratna Astra BiTurbo CDTI dostiže najveću brzinu od 226 km/h čime je i najbrža dizelska Astra svih vremena (Sports Tourer 222 km/h, GTC 223 km/h). Uz snažne performanse i veliki užitak u vožnji, BiTurbo motor je i vrlo učinkovit. U kombinaciji s Start/Stop tehnologijom koja štedi gorivo, i standardna je na svim modelima Astre BiTurbo, GTC troši svega 4,9 l/100 km (Sports Tourer i peterovratna verzija 5,1 l/100 km). Emisija štetnih plinova za GTC iznosi 129 g/km (134 g/m za hatchback i karavan).

         Predstavljen početkom 2012. u Insigniji, ovaj motor sa 195 KS uvodi naprednu tehnologiju sekvencijalnog BiTurba s dvostrukim intercoolerom u obitelj Astri. Nove snažne dizelske varijante Astre mogu se naručiti od jeseni, a u prodajnim zastupstvima bit će dostupne krajem ove godine.

 

Glatko ubrzanje bez zadrške tipične za turbo

Ovisno o režimu rada četverocilindričnog dizela, dva turbopunjača različite veličine rade odvojeno ili zajedno. Manji turbopunjač promptno reagira pri niskim okretajima, zbog čega motor trenutno reagira na gas bez tzv. turbo-rupe. Vozač već pri 1.250 okretaja u minuti ima na raspolaganju 320 Nm okretnog momenta – odnosno čak 80% maksimalnog okretnog momenta od 400 Nm, kojeg motor razvija između 1.750 i 2.500 o/min.U srednjem rasponu okretaja turbopunjači rade zajedno: veći turbopunjač prednabija usisani zrak i tako ga priprema za završnu kompresiju u manjem turbopunjaču. Premosni ventil konstantno kontrolira protok ispušnih plinova koji pokreću veći turbo i tako kontrolira intenzitet njegovog rada. Rezultat za vozača je konstantno i nesmetano uživanje u snažnom ubrzanju. Pri višim okretajima (oko 3.000 okretaja u minuti), svi ispušni plinovi usmjeravaju se izravno u veći turbopunjač, čime se osigurava konstantna snaga pri velikim brzinama.

Prilikom razvoja 2.0 BiTurbo CDTI motora inženjeri su se prvenstveno fokusirali na osiguranje naglog rasta tlaka zraka pri niskoj brzini vrtnje i pružanje dodatnog odziva motora u srednjem rasponu okretaja. Motor se tako savršeno prilagođava svim režimima rada kao i potrebama dva turbopunjača različitih veličina. Pri nižim okretajima dodatni intercooler povezan isključivo s manjim turbopunjačem osigurava da mala količina stlačenog zraka prolazi izravnom putanjom do cilindara. Pri srednjim okretajima, veći i snažniji turbopunjač sve više i više se uključuje u rad. Veču količinu stlačenog zraka koju on isporučuje hladi veći intercooler.

Budući da se oblik Astrinog motornog prostora razlikuje od Insignijinog, inženjeri su osmislili novi raspored intercoolerovih modula koji su podjeljeni na manji i veći hladnjak. Po tome se Astrina izvedba razlikuje od Insignijinog BiTurbo kod kojeg su hladnjaci na odvojenim mjestima. Oba su hladnjaka kod Astrina BiTurbo motora hlađena zrakom.

 

Sportski oštra unutrašnjost i vanjština naglašavaju visoke performanse

Nove snažne BiTurbo dizelske varijante peterovratne verzije, Sports Tourera i GTC-a dobile su još oštriji i agresivniji izgled, a pojedine se varijante karoserije razlikuju po detaljima tako da je novi dizajn prilagođen svakom pojedinom modelu. Prednji dijelovi raznih karoserijskih izvedbi Astre BiTurbo (GTC, Sports Tourer i peterovratna verzija) ukazuju na snažnu prirodu ovih automobila i njihovu agresivnost. Gornja rešetka oblikovana je po uzoru na onu poznatu s Astre GTC, no prednja je prečka uvijek u boji karoserije, dok peterovratni hatchback i Astra BiTurbo Sports Tourer imaju preko rešetke i novu prečku u obliku krila. Donji usisnici zraka također su sportski dizajnirani: mjesto na kojemu se središnja rešetka spaja s vanjskim dijelom rešetke konstruiran je u obliku peraje morskog psa pa automobil izgleda još agresivnije. Cijeli obrub bočnih prozora kod peterovratnog modela i Sports Tourera kromiran je, dok je kod GTC-a BiTurbo donji dio ruba prozora u crnoj boji. Sve su varijante opremljene dvama stražnjim ispušnim cijevima te naglašeno oblikovanim stražnjim odbojnikom posebno prilagođenom svakom modelu. Sve ove značajke čine da automobil ostavlja naglašeno snažan dojam.

U kabini Astre BiTurbo tkanine u boji JetBlack ili kožne presvlake kombinirane su s detaljima u boji Magic Red koji krase rubove sjedala. Prošivi  i spojevi Magic Red na sjedalima, središnjem dijelu vrata i donjem dijelu mjenjača čine da se unutrašnjost doima sportskom. Novi upravljač s ravnim donjim dijelom i posebni tepisi s crvenim obrubom dodaju sportskom dojmu kabine Astre BiTurbo.

 

BiTurbo verzije krasi bogata ponuda naprednih tehnologija karakteristična za Astre

Trenutno najmoćniji dizelski model, Opel Astra BiTurbo, opremljena je brojnim premium sustavima koji povečavaju sigurnost i komfor vožnje. Među njima su druga generacija Opel Eye prednje kamere s poboljšanim sustavom za prepoznavanje prometnih znakova (TSA II), upozorenje u slučaju napuštanja prometne trake (LDW), prikaz udaljenosti od vozila ispred (FDI) i upozorenje o frontalnom sudaru (FCA). Stražnja kamera dostupna je s peterovratnim modelom BiTurba i Sports Tourerom.

Novi sustavi dopunjuju već postojeću bogatu Astrinu ponudu inovativnih tehnologija od kojih su neke jedinstvene u kompaktnom segmentu, dok su druge rijetka pojava kod konkurencije. Jedna od takvih je najnovija generacija pametnih prilagodljivih prednjih svjetala (AFL+) s biksenonskim prednjim svjetlima i cijelim nizom sofisticiranih funkcija osvjetljenja, uključujući pomoć pri korištenju dugih svjetala, dinamično svjetlo u zavoju, zakretna svjetla i promjenjiva raspodjela svjetla koja se automatski prilagođava u skladu s uvjetima vožnje, pa čak i vremenom.

 

FlexRide za vrhunsku voznu dinamiku – GTC s HiPerStrut ovjesom

Vozna dinamika BiTurbo varijante Astre dodatno je poboljšana izmjenama sustava amortizera, smanjenjem hoda zahvaljujući korištenju krućih opruga te novom stražnjom osovinom s višom razinom otklona.

Pored ovih dinamičnih voznih karakteristika Astre kupci se mogu odlučiti i za Opelov pametni FlexRide sustav koji se automatski prilagođuje prevladavajućim uvjetima vožnje i nudi tri načina rada: Standard, udobniji način Tour i aktivniji način Sport. FlexRide sustav posebno je prilagođen za BiTurbo modele kako bi se osigurale dobre vozne osobine uz višu razinu osjećaja za vozača.

Kao Astra GTC i OPC, i varijanta Astra GTC BiTurbo dolazi standardno s HiPerStruts (High Performance Struts) ovjesom prednjih kotača da bi se osigurala još sportskija vožnja i upravljanje. HiPerStruts ovjes poboljšava prijanjanje uz podlogu, povećavaju držanje pri ulasku u zavoje i znatno smanjuju otklon uslijed okretnog momenta, pa vozači mogu izvući najviše od performansi koje nudi ovaj model. Radi veće udobnosti sa svim se modelima Astre, pa i BiTurbo, nude ergonomska prednja sjedala. Sjedala koja je certificirala udruga AGR (Aktion Gesunder Rücken e.V) udobna su za leđa, pružaju bolju potporu tijelu, a u njima uživaju vozač i suvozač.

Još jedna od opcija koje dodaju dašak premium atmosfere kabini OPC i GTC modela, pa tako i BiTurbo varijante, je od Opela patentirano panoramsko vjetrobransko staklo. Ova ekskluzivna opcija doseže čak do sredine krova automobila pa vozač i suvozač tijekom vožnje mogu uživati u neobično luksuznom vizualnom i prostornom doživljaju.