Predstavljamo

Nova Corolla u Toyota salonima

Ove se godine obilježava 50 godina od predstavljanja modela Toyota Corolla, najprodavanijeg automobila na svijetu. Sada, kada je na tržištu 11. generacija Corolle, model je i dalje zadržao poziciju o najpopularnijeg vozila među službenim automobilima i čini 20% ukupne Toyotine globalne prodaje, s više od 44 milijuna primjeraka prodanih u 150 zemalja. U 11.generaciji naglasak je na  suvremenom dizajnu, a kvaliteta se osjeća smještanjem za upravljač i doživljava tijekom vožnje; u novom modelu unaprijeđene su sigurnosne postavke i dodan Toyota Safety Sense sustav. Nova Corolla stigla je u prodajne salone Toyote.

Unutrašnjost nove Corolle je redizajniran s ciljem da se kupcima ponudi ne samo viša razina tehnologije, nego i viša kvaliteta završne obrade. Iz tog razloga izvršene su sveobuhvatne izmjene putničke kabine, s velikom pažnjom koja je posvećena svakom detalju, kako bi se unutrašnjost u većoj mjeri dopao europskim kupcima. Unutrašnjost predstavlja naprednu tehnologiju koja olakšava svakodnevno putovanje. Prije svega, izdvaja se novi dodirni ekran od 7“ s elektrostatskim upravljanjem, ispred vozača je još jedan ekran, od 4,2“ koji prikazuje podatke putnog računala, a druga generacija multimedijskog sustava Toyota Touch sada je jednostavnija za rukovanje. Osim toga, multimedijski sustav Toyota Touch 2 je dobio novi, brži softver s bogatijim sadržajem navigacijskog uređaja. U vožnji pomažu i unapređeni sustav pomoći pri kretanju na strmini (Hill-start Assist Control – HAC) kao i Simple-Intelligent Parking Assist System (S-IPA).

Skup sigurnosnih sustava, Toyota Safety Sense, koji obrađuje podatke koje automobil prikuplja laserom i kamerom, standardna je oprema u višim paketima opreme Corolle. Toyota Safety Sense sprečava sudar ili smanjuje posljedice sudara u brojnim opasnim situacijama u kojima se vozač u prometu može naći.

Toyota Safety Sense u sebi sadrži sustav ‘predsudarne zaštite’ (Pre-Collision System – PCS), upozorenje za nenamjerno prestrojavanje (Lane Departure Alert – LDA), čitanje prometnih znakova (Road Sign Assist – RSA), kao i automatska duga svjetla (Automatic High Beam – AHB). Nova Corolla se odlikuje i izmjenama na ovjesu i upravljaču kojima je postignuto poboljšanje udobnosti i stabilnosti. Osim toga, veliki trud je uložen u znatno smanjenje prenošenja buke i vibracija u kabinu.

Vanjski izgled

Glavni elementi izgleda 11. generacije Corolle su primijenjeni s ciljem da se Toyotinom sedanu da prestižan izgled i upečatljiva pojava. Radi naglašavanja upravo takvog dojma, potpuno je izmijenjen cijeli prednji kraj vozila. U skladu s razvojem Toyotine dizajnerske smjernice Under Priority, na prednjem dijelu više prostora zauzima donji dio maske hladnjaka, zajedno s novom trapezoidnom strukturom prednjeg branika i novim prednjim svjetlima Keen Look. Naglašavajući šire rubove poklopca motora, centralni dio maske hladnjaka je kromiran i proteže se do prednjih svjetala, koja su vrlo tanka, što sve zajedno naglašava dojam izuzetno širokog vozila. Prednja svjetla mogu biti opremljena halogenim svjetlima ili Bi-Beam LED svjetlima (kratka i duga LED svjetla), koji doprinose Corollinom jedinstvenom vizualnom potpisu. Donji dio prednjeg kraja vozila, obrubljen svjetlima za maglu, isto tako naglašava širinu vozila i njenu upečatljivu pojavu. Bočni obris Corolle naglašava dugu fluidnu eleganciju dugačke limuzine. Doprinos takvom dojmu daju kromirani detalji brava na vratima, kao i aluminijski naplatci koji mogu biti 16“ ili 17“. Velika LED svjetla dominiraju stražnjim krajem vozila, s naglašenim trodimenzionalnim presjekom. Također, stražnjim krajem se proteže kromirana linija, spajajući stražnja svjetla i vizualno čineći stražnji kraj nižim i širim. Nova Corolla će nuditi izbor od devet boja, od kojih su tri nove: brončana Platinum, crvena Tokyo i brončana Earth.

Izgled unutrašnjosti

Unutrašnjost nove Corolle je redizajnirana tako da bi kupcima nudila višu razinu tehnoloških novina, ali i sveukupan skok kvalitete. Ploča s instrumentima je redizajnirana i sada sadrži novu trodimenzionalnu strukturu, čime je postignuto da se teže zamjećuju crte spajanja osnovnih elemenata unutrašnjosti. Na taj način se poboljšava prvi dojam za promatrača. U skladu sa tim, središnja konzola sadrži ravan dodirni ekran multimedijskog sustava od 7“ s elektrostatskim upravljanjem. Ispred vozača je sada veći ekran putnog računala od 4,2“. Mnogi dijelovi unutrašnjosti su sada izrađeni od mekših materijala, nježnijih na dodir, kao što su dijelovi središnje konzole, ručica mjenjača, otvori za prozračivanje, kao i obruč upravljača, koji se na tržištima istočne Europe nudi s mogućnošću grijanja. Plavo noćno osvjetljenje instrumenata je završni detalj koji naglašava vrhunski doživljaj unutrašnjosti. U ponudi će biti tri razine opreme, uključujući i vrh ponude koji će sadržavati obilje elemenata od vrhunske kože.

Viša razina tehnologije u vozilu

Multimedijski sustav Toyota Touch 2

Nova Corolla je iskoristila sve Toyotine inovacije na planu dostupnih sustava osjetljivih na dodir, pod nazivom Toyota Touch 2. Kupci mogu birati između standardnog sustava Toyota Touch 2 ili Toyota Touch 2 s Go, koji sadrži i navigacijski sustav. Toyota Touch 2 s Go je dobio svježi softver, koji je omogućio poboljšan, kretanje i upravljanje izbornicima je jasnije i lakše, 10 novih opcija, unaprijeđen rad u 30 detalja i jednostavnije spajanje s Toyotinim centrom za lakše preuzimanje aplikacija. Smanjen je broj potrebnih radnji, čime je poboljšana funkcionalnost sistema. Izbornik navigacije je također pojednostavljen, s brojnim prečicama, koje su naglašene posebnim ikonama. Mogućnost podjele prikaza na dva dijela omogućava vozačima da kombiniraju izbornik navigacije s multimedijskim sustavima. Usluge navigacijskog sustava su, osim toga, bolje integrirane. Na primjer, kada korisnik odabere odredište, može pregledati izgled područja odredišta zahvaljujući funkciji Street View, provjeriti vremensku prognozu na odredištu, ali i provjeriti ima li u blizini parkirališta. Funkcija TomTom real-time traffic je sada automatski sadržan kao izabrani izvor prometnih obavijesti. Nove funkcije navigacijskog sustava omogućavaju vozaču da programira u sustavu do četiri najčešća odredišta zajedno s uobičajenim vremenom dnevnog putovanja do tih odredišta. Zahvaljujući funkciji TomTom real-time traffic navigacijski sustav nudi alternativne rute, kako bi vozač stigao u približno željeno vrijeme, zaobilazeći prometne gužve u svakodnevnoj vožnji.

Toyota Safety Sense

Standardna oprema nove Corolle je i skup sigurnosnih sustava Toyota Safety Sense, novi set primijenjene tehnologije na planu aktivne sigurnosti, koji je nastao s ciljem sprečavanja sudara ili smanjivanja njihovih posljedica u brojnim opasnim situacijama u prometu. Toyota Safety Sense sadrži sustav predsudarne zaštite (Pre-Collision System – PCS) i upozorenje za nenamjerno prestrojavanje (Lane Departure Alert – LDA). Dodatak sigurnosti čine i čitanje prometnih znakova (Road Sign Assist – RSA), kao i automatska duga svjetla (Automatic High Beam – AHB).

Sustav predsudarne zaštite (Pre-Collision System), pri brzinama između 10 km/h i 80 km/h otkriva vozilo ispred i smanjuje opasnost od naleta na njega. Ako prepozna mogućnost sudara, na to upozorava vozača vizualnom i zvučnom dojavom. Pored toga, PCS priprema kočnice za maksimalno usporavanje čim vozač pritisne papučicu. Ako vozač ne reagira na vrijeme, sustav automatski aktivira kočnice, smanjujući brzinu za oko 30 km/h, ili čak i potpuno zaustavljajući vozilo ako se ono prije toga kretalo manjom brzinom, s ciljem sprečavanja sudara ili znatnog smanjivanja posljedica ako je sudar neizbježan.

Upozorenje za nenamjerno prestrojavanje (Lane Departure Alert) prati rubne crte kolničkih trakova sprečavajući direktne čeone sudare koji nastaju kada vozilo napusti svoju kolnički trak. Ako sustav uoči da će vozilo preći preko crte, a vozač nije uključio pokazivač smjera, LDA zvučnim i svjetlosnim signalima na to upozorava vozača.

Automatska duga svjetla (Automatic High Beam) pridonosi odličnoj vidljivost u nožnoj vožnji. Ovaj sustav otkriva svjetla vozila koja se kreću iz suprotnog pravca, kao i stražnja svjetla vozila kojima se Corolla približava, pa automatski prebacuje sa dugih na kratka svjetla sprečavajući zasljepljivanje drugih vozača. Aktivirajući češće duga svjetla, nego što bi to samostalno činila većina vozača, ovaj sustav omogućava da se u noćnoj vožnji ranije i lakše prepoznaju pješaci ili neke prepreke kraj puta.

Čitanje prometnih znakova (Road Sign Assist) je podrška vozaču tijekom vožnje, osiguravajući da on ima uvijek prave obavijesti, čak i ako je tijekom vožnje previdio neki prometni znak. Ovaj sustav prepoznaje prometne znakove ograničenja brzine kretanja, zabrane pretjecanja, stanju kolnika, kao i oznake koje ukazuju da je riječ o izlasku na autocestu. Sve poruke vozaču se prikazuju na TFT ekranu ispred njega. Recimo, kada je riječ o znakovima ograničenja brzine, ovaj sustav i zvučnim i svjetlosnim signalima upozorava vozača da je premašio maksimalno dozvoljenu brzinu. Zahvaljujući svim ovim sustavima koji pomažu u izbjegavanju opasnih situacija u kojima bi moglo doći do nesreće, vozači u mnogim zemljama plaćaju manje premije osiguranja za svoja vozila ako su ona opremljenim skupom sustava Toyota Safety Sense.

Pomoć pri kretanju na strmini (Hill-start Assist Control)

Pomoć pri kretanju na strmini (Hill-start Assist Control – HAC) sprečava pomicanje vozila nizbrdo kada, u pokušaju pokretanja vozila uzbrdo, vozač pusti papučicu kočnice. Sustav privremeno, oko dvije sekunde, drži sva četiri kotača zakočena, što je dovoljno vremena da vozilo stoji na mjestu dok vozač ne doda gas. Nova generacija sustava HAC sada ima G senzor, a poboljšan je i rad papučice kočnice. Iz tog razloga, sistem sam prepoznaje je li vozilo na uzbrdici, pa automatski aktivira HAC bez potrebe da vozač vrši bilo kakvu radnju.

Simple-Intelligent Parking Assist (S-IPA)

Nova Corolla može biti opremljena i sustavom Simple-Intelligent Parking Assist. Aktivira se jednostavnim pritiskom tipke, nakon čega sustav uz pomoć kamere na stražnjem dijelu vozila i senzora na prednjem braniku prepoznaje slobodno mjesto za paralelno parkiranje. Ovaj sustav tada automatski na sebe preuzima upravljanje i zakretanje upravljača – na vozaču je samo da nadzire brzinu vozila. Corollin sustav S-IPA omogućava vozaču da preko izbornika postavki odredi na kojoj će ga udaljenosti zvučni signal upozoriti na prepreku, odnosno koliko će biti osjetljiv, ali i da potpuno isključi zvučna upozorenja.

Viša razina vozne dinamike i tiša vožnja

Veliki broj mjera s ciljem smanjenja buke i vibracija 

Nova Corolla ima izmijenjen ovjes i upravljanje čime je postignuta veća udobnost u vožnji i bolji osjećaj na upravljaču. Izvršene su brojne mjere s ciljem sprečavanja ili smanjenja prijenosa buke i vibracija u kabinu. Prije svega, poboljšan je spoj vjetrobrana i stražnjeg stakla s karoserijom čime je unaprijeđena ukupna krutost automobila. To je pridonijelo boljoj upravljivosti u zavoju i poboljšanoj stabilnosti pri većim brzinama, omogućujući da neki sklopovi ovjesa budu mekše podešeni kako bi vožnja bila udobnija. Izmijenjen je i prednji ovjes MacPherson, što uključuje i drugačije amortizere. Ukratko, sve izmjene su izvršene s ciljem poboljšanja udobnosti, a da se to ne odrazi na upravljivost u zavoju, koja je sada bolja, niti na ljuljanje karoserije, koja je sada manja. Na kraju, zahvaljujući izmjenama na električnom servo upravljaču, vozač sada dobiva izravniji odziv na obruču upravljača.

Sveobuhvatne NVH mjere

Noise, Vibration and Harshness (NVH), odnosno buka, vibracije i šumovi su bili posebna meta brojnih mjera, kako bi se spriječilo njihovo prenošenje u kabinu i time omogućila tiša vožnja. Zvučna izolacija je bolja, zahvaljujući primjeni lakših i kvalitetnijih materijala. Koliko se vodilo računa o tišini vidi se i po tom što je kvalitetnija zvučna izolacija postavljena i iza pretinca za dokumente ispred suvozača.

PONUDA MOTORA

Svi motori su opremljeni šestbrzinskim ručnim mjenjačem, a benzinski motor od 1,6 litre može biti opremljen i automatskim mjenjačem Multidrive S.

1.33 Dual VVT-i

Izuzetno lagan i kompaktan benzinski motor zapremine 1,33 litre opremljen je s promjenljivim otvaranjem ventila, Dual Variable Valve Timing – intelligent, a odlikuje ga i visok kompresijski omjer od 11,5:1, koji povećava toplinsku učinkovitost motora. Ovaj motor razvija najveću snagu od 99 KS i najveći okretni moment od 128 Nm pri 3.800 okr/min. Kombiniran  s šestbrzinskim ručnim mjenjačem, ostvaruje prosječnu potrošnju od 5,6 l/100 km i emisiju CO2 od svega 129 g/km.

1.6 Valvematic

Valvematic je verzija motora koja VVT-i tehnologiju pomiče korak dalje, pa brojnim rešenjima u radu ventila i protoku zraka uspijeva iz istog obujma ponuditi 7% više snage uz 8% manju potrošnju goriva i nižu emisiju CO2. Ponuđen uz izbor između šestbrzinskog ručnog mjenjača ili automatskog mjenjača Multidrive S, benzinski motor 1,6 Valvematic razvija 132 KS i najveći okretni moment od 160 Nm pri 4,400 o/min.

Zajedno s ručnim mjenjačem, benzinski motor troši 6,0 l/100 km uz emisiju CO2 od 139 g/km. S automatskim mjenjačem Multidrive S, potrošnja je niža i iznosi 5,6 l/100 km, a manja je i emisija CO2 i iznosi 130 g/km.

1.4 D-4D

Sa sustavom Start-Stop i šestbrzinskim ručnim mjenjačem, ovaj motor razvija 90 KS i najveći okretni moment od 205 Nm raspoloživ između 1.800–2.800 o/min. U takvoj konfiguraciji, prosječna potrošnja je izuzetnih 3,8 l/100 km, a emisija CO2 samo 99 g/km.

Automatski mjenjač Multidrive S

Multidrive S je kontinuirano-varijabilni mjenjač (CVT) koji sadrži nekoliko načina rada: potpuno automatski, sportski program ili program u kojem se mjenjač pretvara u sedambrzinski sportski sekvencijalni mjenjač Shiftmatic. U sportskom programu, sustav je optimiran tako da pruža izravnu kontrolu nad radom motora, a vozač može birati stupanj prijenosa ili pomicanjem ručice mjenjača ili lopaticama mjenjača iza obruča upravljača. Kada mjenjač prepozna naglo usporavanje, sam prebacuje u niži stupanj prijenosa i sudjeluje u zaustavljanju kočenjem motorom. Pri izlasku iz zavoja, mjenjač predviđa optimalan stupanj prijenosa, radi djelotvornijeg ubrzanja. Za naglašeniji sportski doživljaj, sedambrzinski program Sport Sequential Shiftmatic nudi vozaču ručno upravljanje radom mjenjača, odnosno izbor željenog stupnja prijenosa ručicom mjenjača ili pomicanjem lopatica iza upravljača. U ovom programu rada, mjenjač brže mijenja stupnjeve prijenosa prema gore i nudi mogućnost prebacivanja u niži stupanj prijenosa radi učinkovitijeg usporavanja.

Sustav Stop&Start

Toyotin sustav Stop&Start, koji automatski zaustavlja motor kada vozilo stoji, ponuđen je uz dizelski motor 1,4 D-4D. Glavna odlika ovog sustava je brzo pokretanje motora čim vozač pritisne papučicu spojke, a zadatak mu je značajno smanjenje emisije CO2 u gradskoj vožnji i smanjenje potrošnje goriva.

img_1956 img_1960 dscn6614 dscn6613 img_1964 img_1970

cjenik_corolla_2017